Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat, ieri, la conferinţa organizaţiei UNPR Bucureşti, că speră că Guvernul va indexa salariile bugetarilor în a doua jumătate a anului 2012. "Vom indexa salariile, sper să putem în a doua jumătate a anului să le dăm înapoi românilor ce le-am luat", a anunţat Elena Udrea, citată de Mediafax.
Oficialii FMI sunt de acord cu majorări de salarii şi pensii în partea a doua a anului viitor dacă vor exista resurse bugetare, au declarat, ieri, surse politice, acord care nu implică însă nicio garanţie că măsura va fi şi aplicată şi care nu depăşeşte prevederile generale din ultimele scrisori de intenţie.
Acordul FMI pentru eventuale majorări de salarii şi indexări de pensii în partea a doua a anului viitor, condiţionat de existenţa resurselor bugetare, a fost exprimat în discuţia de miercuri seară, de la sediul Guvernului, dintre liderii coaliţiei şi delegaţia Fondului, afirmă surse politice prezente la întâlnire.
Un astfel de acord nu implică, însă, nicio garanţie că măsura va fi şi aplicată, în condiţiile în care toate scrisorile de intenţie încheiate în ultimul an de Guvern cu FMI au prevăzut, de exemplu, că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale va putea fi redus în partea a doua a aces-tui an dacă "spaţiul fiscal" va permite o astfel de măsură. Până în prezent, Guvernul nu a operat o reducere a CAS, anunţând în schimb că nici anul viitor nu sunt şanse mari pentru o astfel de decizie.
Aceleaşi scrisori de intenţie încheiate cu FMI includ şi obiectivul Guvernului de a permite bugetarilor să recupereze anul viitor pierderea salarială suferită anul trecut.
Recent, membrii Guvernului au confirmat că proiectul de buget pentru anul viitor nu va include majorări de pensii şi salarii, eventuale creşteri urmând să fie analizate în partea a doua a anului, în funcţie de resursele bugetare. O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în Româ-nia în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizând construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.
1. FMI
(mesaj trimis de Ovidiu în data de 04.11.2011, 08:38)
Prudenţa economică e cea mai bună strategie pe care o poate adopta România acum.USL-ul, dacă ajunge la putere, va falimenta România. Vor reîncepe măririle populiste de pensii şi salarii şi vom ajunge exact ca Grecia.
2. Locuri de munca
(mesaj trimis de Andrei Marcu în data de 04.11.2011, 09:45)
Trebuie create locuri de munca, pentru ca mai apoi acestea sa sustina cresterea celorlalte salarii si pensii. Daca nu, tot ceea ce-ar face Romania prin mariri e sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard, sa se oblige sa plateasca din bani pe care e posibil sa nu-i obtina.
3. Viziune buna
(mesaj trimis de MRuxandra în data de 05.11.2011, 22:14)
Masurile luate de cei de la guvernare sunt printre cele mai bune care puteau fi luate iar rezultatele se vor vedea curand. Iar faptul ca in continuare actioneaza cu prudenta, nu demonstreaza decat au o viziune pe termen lung buna, menita sa duca tara in cresterea economica
4. prudenta
(mesaj trimis de marius în data de 06.11.2011, 13:45)
Nu trebuie sa uitam nicio clipa faptul ca Romania se afla intr-o context european zdruncinat de o criza economica prelungita. Trebuie sa fim foarte atenti la masurile pe care le iau guvernanti , iar PDL a demonstrat ca nu se pripeste doar pentru a mai castiga niste voturi , ci ia masurile necesare mentinerii pe linia de plutire a statului!