UE a demarat dezbaterile cu privire la securitatea economică

S.B.
Internaţional / 20 iunie 2023

UE a demarat dezbaterile cu privire la securitatea economică

Executivul comunitar a demarat marţi o iniţiativă destinată să convingă cele 27 de state membre să accepte controale mai stricte asupra exporturilor şi ieşirilor de tehnologii care ar putea fi folosite în scopuri militare de către rivali precum China, informează Agerpres.

Comisia Europeană consideră exporturile şi schimbul de inovaţii critice precum inteligenţa artificială şi quantum computing drept un posibil risc la adresa securităţii, deoarece ar permite know-how-ului să ajungă în "ţări care constituie un motiv de îngrijorare", care ar putea să le folosească în aplicaţii militare.

Marţi, Bruxelles-ul urmează să îşi prezinte Strategia privind securitatea economică europeană, în care îşi va dezvălui propunerile pentru a contracara riscurile. Potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, Comisia vrea controale mai stricte asupra exporturilor precum şi o evaluare mai atentă a investiţiilor externe pentru o listă de tehnologii importante.

Prezentarea acestei strategii marchează debutul eforturilor Comisiei de a convinge statele membre să îi sprijine propunerea, înaintea unei dezbateri cu privire la relaţiile cu China, care ar urma să aibă loc la summitul liderilor UE care va avea loc în perioada 29-30 iulie, la Bruxelles.

Însă Reuters subliniază că statele membre vor fi reticente să renunţe la puterile lor cu privire la acordarea de licenţe de export, dar şi cu privire la interesele lor de securitate.

Un diplomat dintr-o ţară membră UE a spus că va fi dificil să se ajungă la un acord cu privire locul unde sunt riscurile, în primul rând, ca să nu mai vorbim despre nevoia de noi măsuri. "Doar atunci vom putea avea o viziune clară cu privire la posibilele goluri, care ar putea necesita noi instrumente", a spus diplomatul.

Germania, care marţi l-a primit pe premierul chinez, Li Qiang, lucrează la o nouă strategie, mai dură, cu privire la China, chiar dacă gigantul asiatic este cel mai mare partener comercial al Germaniei şi o piaţă cheie pentru companiile germane care exportă bunuri şi îşi procură materiale.

Documentul UE nu menţionează în mod expres China, dar pune accentul pe parteneriatele cu ţările cu viziune similară şi utilizează fraza "reducerea riscurilor", care este şi politica Bruxelles-ului vizând reducerea dependenţei economice de China.

Documentul strategic al UE vine imediat după un demers similar al SUA, care a presat UE să adopte la rândul său o atitudine mai dură faţă de Beijing, chiar dacă a încercat să calmeze rivalitatea cu prilejul unei rare vizite la Beijing a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb