UE a reuşit să aprobe într-un final al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

S.B.
Internaţional / 25 februarie 2023

UE a reuşit să aprobe într-un final al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în ultimele ore ale zilei care a marcat un an de la invazia Moscovei în Ucraina, a anunţat vineri seara târziu preşedinţia suedeză a UE, informează news.ro.

"Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice şi mai extinse sancţiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul", a anunţat pe Twitter preşedinţia Consiliului UE.

"UE rămâne solidară cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie", arată mesajul preşedinţiei suedeze.

Pachetul include restricţii la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor care susţin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia.

Astfel, cu numai două ore înainte de miezul nopţii, statele membre ale UE au reuşit să ajungă în cele din urmă la consens după ce Polonia a avut obiecţii. Varşovia reproşa că restricţiile propuse pentru importurile de cauciuc rusesc în UE includeau atât de multe excepţii şi perioade de tranziţie atât de lungi, încât nu ar mai avea niciun efect în practică.

Alte ţări UE au fost nedumerite de faptul că Varşovia - unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei - periclita anunţarea unui acord din cauza unui singur element dintr-un pachet mai larg, iar blocul european risca să nu poată anunţa sancţiuni într-un moment simbolic, adică în ziua în care se împlinea un an de la invazia rusă.

"Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esenţial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocieri, citat de Reuters.

Reprezentanţii celor 27 de state membre UE negociau încă de la începutul săptămânii, după ce Comisia Europeană propusese măsurile preconizate săptămâna trecută.

UE spune că acest al zecealea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost conceput pentru a îngreuna finanţarea războiului şi pentru a priva Rusia de echipamente tehnice şi piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei. De asemenea, sunt sancţionate mai multe persoane, între care propagandişti ruşi, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia şi cei implicaţi în producţia de drone iraniene folosite pe linia frontului. Mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank şi banca online Tinkoff, au fost excluse de la sistemul global SWIFT, toate aceste măsuri urmând să provoace pierderi de peste 10 miliarde de euro în comerţul dintre UE şi Rusia.

Acordul din UE pentru sancţiuni a venit după ce Marea Britanie, SUA şi Canada anunţaseră deja în cursul zilei pachete similare prin care Rusia este pedepsită pentru războiul declanşat în urmă cu un an. De asemenea, G7, grupul celor mai puternice economii democratice, a luat măsuri pentru extinderea sancţiunilor deja în vigoare.Grupul a anunţat că va lua măsuri fără precedent pentru a slăbi Rusia, promiţând măsuri împotriva exporturilor de diamante ruseşti. G7 a avertizat că ţările terţe care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor vor suferi "costuri severe".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ati vazut preturile la cauciucurile de masina? S-au dublat in ultimul an. Si cresterile vor continua. Europenii vor plati si pe nas aceste sanctiuni. Cauciucul sintetic se va duce in China. Iar anvelopele chinezesti, care deja invadeaza piata, vor distruge industria cauciucului europeana.

    1. Si pe cine intereseaza interesele Europei,

      slava  

      Ești tu sărac și needucat.

    Asteptam al 100-lea PACHET DE SANCTIUNI,

    slava USA 

    1. USA,IndiaChina de abia astepta si alte snctiuni,

      sa traiasca profitul sfant  

    UE nu mai sperie pe nimeni,a ajuns de rasul tuturor.Sanctiunile lovesc Germania care se scufunda și trage totul după ea.

    1. Crezi ca numai Germania, uitate la noi suntem vai mama noastra,pe resursele nostre plătim facturi colosale de parca apa,gazele,curentul este adus din Africa de avem aceste preturi mari,

      SLAVA UKRI

      uitate la noi cat de singuri estem, agramati si bâți propagandiști sovietici.

      Lanturile comerciale alimentare importa multa marfa nemteasca. Aveau un raport pret-calitate foarte bun, acum preturile au inceput sa creasca.

      Daca Germania va reduce exporturile de alimente, noi vom resimti foametea. 

      Dar ce capitalist ești!?! :) Creșterea prețurilor alimentelor din import n-ar face mai profitabile afacerile din România pentru că la tine la soviet s-a dat alarma.

    Babornitza satanista Ursula are ordine precise de la stapanii ei oculti din SUA, sa falimenteze, sa indatoreze total si sa distruga UE, profitand la maxim de cretinismul si slugarnicia fara limite a birocratilor marxisti de la Bruxelles! Pana la urma, tot raul spre bine, caci doar prin distrugerea infectiei bolsevice UE se poate ajunge din nou la situatia statelor nationale suverane si independente!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb