Miniştrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns ieri seară la un acord asupra unei reforme a directivei privind lucrătorii detaşaţi, un dosar important pentru Paris care a fost nevoit să cedeze în faţa ţărilor din Europa Centrală şi de Est, relatează AFP.
Comisarul european pentru Afaceri sociale, Marianne Thyssen, a declarat la finalul unei reuniuni maraton a celor 28 de miniştri ai muncii la Luxemburg, potrivit Agerpres: "Aş dori să îmi exprim mulţumirea pentru acordul obţinut. Am ajuns la un acord echilibrat".
Printre miniştrii care s-au opus acestui acord, cei din Polonia, Ungaria, Letonia şi Lituania.
Alţi trei s-au abţinut: Marea Britanie, Irlanda şi Croaţia.
Restul miniştrilor s-au arătat favorabili textului, a precizat Estonia, ţara care asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.
După peste 11 ore de discuţii, miniştrii muncii din UE au ajuns la un acord privind durata detaşării: maxim 12 luni - ceea ce a dorit Franţa -, dar cu menţiunea că aceasta poate fi prelungită cu încă şase luni la cererea întreprinderii.
Franţa a mai fost nevoită să cedeze în sectorul transportului rutier, un punct deosebit de delicat, pentru că ţările din grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia), dar şi Spania şi Portugalia, erau îngrijorate de consecinţele negative ale reformei asupra şoferilor lor.
Potrivit acordului încheiat ieri seară, este prevăzut că se va continua aplicarea fostei directive referitoare la remunerarea lucrătorilor detaşaţi din 1996 (şi nu cea revizuită), până la adoptarea unei reforme consacrate special sectorului transportului rutier.