Comisia Europeană a plasat, ieri, Italia pe lista ţărilor urmărite pentru nivelul ridicat al datoriei publice, avertizând totodată Franţa că va rata ţinta de deficit bugetar convenită, dacă nu va lua măsuri.
"Italia trebuie să rezolve nivelul ridicat al datoriei publice şi competitivitatea externă slabă, ambele având drept cauză creşterea scăzută a productivităţii", conform Executivului de la Bruxelles, care adaugă: "Nevoia de acţiune decisivă pentru reducerea riscului unor efecte negative asupra funcţionării economiei italiene şi a zonei euro este importantă având în vedere mărimea economiei italiene".
Oficialii europeni sunt de părere că măsurile de ajustare adoptate până acum de autorităţile de la Roma nu sunt suficiente.
În cazul Franţei, care a obţinut un răgaz de doi ani pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, Comisia Europeană consideră că ţara nu şi-a respectat promisiunile de consolidare. "Franţa ar urma să rateze atât ţinta de deficit, cât şi pe cea de ajustare structurală, pe întreaga perioadă prognozată", a menţionat Comisia Europeană, care a plasat Franţa sub supraveghere întărită. Potrivit UE, Franţa se confruntă cu lipsa competitivităţii, cu un cost al muncii prea mare şi o datorie publică în creştere continuă.
Potrivit autorităţilor de la Bruxelles, Belgia, Bulgaria, Germania, Irlanda, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Ungaria, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie au dezechilibre macroeconomice.