Miniştrii europeni de Finanţe au ajuns, ieri, la un acord privind majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare ale populaţiei, de la 20.000 la 50.000 de euro (67.500 de dolari), în cazul în care instituţiile financiare dau faliment.
Ministrul spaniol al Finanţelor, Pedro Solbes, a declarat, la Luxemburg, după reuniunea cu omologii săi europeni: "În sfârşit, am ajuns la un acord privind o soluţie care va avea ca rezultat majorarea garanţiilor pentru depozitele bancare la 50.000 de euro".
Plafonul este inferior nivelului de 100.000 de euro pentru care optau numeroase ţări. Miniştrii au stabilit 50.000 de euro întrucât mai multe state din UE, printre care noile membre din Europa de Est, ar fi avut probleme, din punct de vedere bugetar, în asigurarea unei asemenea sume.
"Există mai multe ţări, poate chiar majoritatea, care au împărtăşit opţiunea noastră de a stabili un minimum de 100.000 de euro", a subliniat Solbes. Potrivit afirmaţiilor sale, acordul, care are o valabilitate iniţială de un an de zile, este o înţelegere politică neoficială, iar fiecare stat membru al Uniunii va acţiona în funcţie de procedurile naţionale.
Prin majorarea plafonului de garantare, statele europene urmăresc să-i liniştească pe deţinătorii de depozite bancare şi să evite o criză de încredere prelungită la adresa băncilor, care ar putea duce la retrageri masive.
Pentru unele ţări din UE, decizia de ieri nu va schimba nimic. Franţa, spre exemplu, oferă deja garanţii de 70.000 de euro pentru depozite, iar Italia - de 103.291 euro.