UE: Creşterea nivelului de cultură financiară a consumatorilor

A.D.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 19 noiembrie 2008

Raportul din iniţiativă proprie, elaborat de Iliana Malinova Iotova (PSE, Bulgaria), vizează crearea de reguli comune pentru educaţia consumatorilor în domeniul serviciilor financiare. Obiectivul este de a creşte nivelul de cunoştinţe al consumatorilor pentru a deţine astfel o mai bună gestionare a finanţelor personale şi de a identifica soluţii pe termen lung pentru îndatorirea excesivă.

"Educaţia financiară ar trebui să fie corectă, echidistantă şi transparentă, astfel încât să servească intereselor consumatorului, şi trebuie să se deosebească în mod clar de consilierea comercială sau de publicitate", se menţionează în raportul elaborat de eurodeputatul Malinova Iotova. În vederea atingerii acestui obiectiv, instituţiile financiare sunt încurajate să elaboreze coduri de conduită pentru personalul propriu. Consumatorii au nevoie de o informare eficace, clară şi inteligibilă, în special în mesajele publicitare pentru produse financiare. Aceste informaţii trebuie furnizate înaintea încheierii unui contract. În acest sens, se solicită Comisiei să prezinte propuneri legislative specifice privind un sistem armonizat de informare şi de protecţie a consumatorului, în special în ceea ce priveşte creditul ipotecar (cum ar fi fişe de informaţii europene normalizate, armonizate, simple şi comparabile, care să conţină indicaţii comune privind rata anuală a dobânzii etc.)

Educaţia online a consumatorilor

În raport se solicită dezvoltarea şi actualizarea instrumentului online Dolceta şi oferirea acestui serviciu în toate limbile oficiale. Se sugerează Comisiei să includă pe pagina de internet a serviciului Dolceta un link către baza de date online, pe care intenţionează să o creeze şi care va cuprinde programele regionale şi naţionale în materie de educaţie financiară. De asemenea, site-ul Dolceta ar trebui să includă link-uri, pe ţări, către site-urile internet ale organis­melor publice şi private care îşi desfăşoară activitatea în domeniul educaţiei financiare.

Concentrarea asupra grupurilor celor mai expuse

Statele membre sunt încurajate să acorde o atenţie deosebită nevoilor educaţionale ale pensionarilor şi lucrătorilor la finalul carierei profesionale, care ar putea fi expuşi riscului de excludere financiară, precum ale tinerilor care îşi încep cariera profesională şi se confruntă cu dificultatea de a hotărî cum să utilizeze în mod adecvat noul lor venit, decizii ce le vor afecta perspectiva financiară pe tot parcursul vieţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb