UE, cu ochii pe economiile populaţiei: nu e clar încă dacă vrea să le confişte sau să le atragă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 februarie

UE, cu ochii pe economiile populaţiei: nu e clar încă dacă vrea să le confişte sau să le atragă

English Version

Siegfried Mureşan: "În momentul de faţă nu există o modalitate eficientă de a folosi economiile oamenilor aici, în Europa" Mircea Coşea: "Ar trebui să existe stimulente foarte importante pentru a determina capitalul privat să participe la această colectare de fonduri de care UE are nevoie" Adrian Vasilescu: "Nimeni nu poate şti în acest moment care va fi impactul asupra sectorului bancar şi care va fi dinamica unui eventual proces de mobilizare a depozitelor bancare ale populaţiei"

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Naţionale a Franţei, au declarat recent, că este nevoie de o mobilizare generală a economiilor private pentru susţinerea proiectelor propuse în raportul Draghi şi pentru proiectele privind dezvoltarea inteligenţei artificiale, fără a oferi însă amănunte despre modul în care se va realiza acest lucru. Printre economiile private vizate se numără şi depozitele bancare, chiar dacă specialiştii în economie, în finanţe şi cei bancari nu se hazardează momentan să declare acest lucru, dar care sunt văzute ca o necesitate, potrivit unui raport al Direcţiei Generale a Trezoreriei din Franţa, citat de cotidianul Le Figaro. Nu se ştie încă dacă UE va impune o mobilizare forţată (un fel de confiscare) a depozitelor bancare respective - asa cum este relatat în articolele publicate în presa franceză şi preluate în ziarul BURSA - sau dacă voinţa cetăţenilor europeni cu privire la destinaţia economisirilor proprii va avea întâietate în faţa factorilor de decizie de la Bruxelles.

Dacă la Forumul Economic de la Davos se vorbea de o sumă anuală de 300 miliarde euro pentru necesităţile din raportul Draghi, săptămâna aceasta - la Paris - Ursula von der Leyen a declarat că e nevoie de economiile private pentru a strânge cele 200 miliarde euro necesare pentru ca Uniunea Europeană să rămână competitivă la nivel global privind dezvoltarea, implementarea şi utilizarea tehnologiei AI. Şefa Comisiei Europene a dezvăuit şi mecanismul prin care acest lucru va fi realizat: un fond de investiţii numit Invest AI.

În acest moment, nu a fost luată încă o decizie, nu există nici măcar un proiect legislativ la nivel european privind mobilizarea economiilor private, ci asistăm la discuţii, aşa cum a precizat, pentru Ziarul BURSA, deputatul european Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2028-2034. Domnia sa a recunoscut, însă, că aceste economii trebuie atrase într-un fel - fără a preciza în mod explicit care este acesta - deoarece Uniunea Europeană şi statele membre nu dispun de toate sumele necesare prinse în raportul Draghi pentru creşterea competitivităţii industriei europene şi pentru dezvoltarea AI.

Reducerea decalajului investiţional are nevoie de economisirile private

În ocazia unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o săptămâna trecută la Bucureşti, Siegfried Mureşan ne-a transmis: "Raportul Draghi spune că avem nevoie de 800 miliarde euro anual, la nivelul Uniunii Europene, pentru a reduce decalajul de competitivitate. Trebuie să investim în energie, în domeniul digital, în multe tipuri de proiecte. (...) Necesarul de investiţii de 800 miliarde euro anual nu poate fi acoperit la nivel european, nu avem aceşti bani, dar nici Draghi nu spune că trebuie acoperiţi din bugetul UE. Va trebui să reducem decalajul investiţional din surse publice, dar şi din surse private. Nu cred că putem rezolva toate problemele cheltuind mai mulţi bani publici, care provin tot din banii cetăţenilor. Cred că trebuie să ne asigurăm că banii din bugetul UE duc la creşterea competitivităţii, creştere ce trebuie prioritizată şi din alocări de la bugetele naţionale, judeţene şi locale. Prin acest lucru putem reduce o parte din decalajul investiţional. Pentru restul decalajului, soluţia este mobilizarea economiilor private, mai ales din vechile state membre ale Uniunii Europene, care în loc să finanţeze industria europeană merg adesea în fonduri de capital din SUA. Trebuie să păstrăm economiile oamenilor în Europa, să investim în Europa aceşti bani, iar pentru aceasta avem nevoie de finalizarea înfiinţării pieţei unice de capital şi întărirea Uniunii Bancare, fiindcă în momentul de faţă nu există o modalitate eficientă de a folosi economiile oamenilor aici în Europa".

Coraportorul Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2028-2034 a mai arătat că, în raportul Draghi, se propun şi multe măsuri care ar duce la îmbunătăţirea competitivităţii şi la creşterea atractivităţii statelor membre ale Uniunii Europene ca destinaţii pentru investiţii, unele dintre acestea putând fi implementate fără costuri, cu generarea unor economii pentru companiile europene, şi se referă în primul rând la simplificare şi reducerea birocraţiei.

"PPE şi-a asumat reducerea birocraţiei ca obiectiv principal, dar vedem în acest moment la nivelul grupului socialiştilor europeni o oarecare rezistenţă, adică nu doresc să renunţe la o serie de raportări care există pentru IMM-urile care accesează fondurile europene", a precizat Siegfried Mureşan.

Liberalizarea totală a serviciilor bancare, o soluţie pentru atragerea economiilor private

Surse din domeniul bancar din ţara noastră ne-au transmis că ideea de bază a mobilizării economisirilor private ale cetăţenilor europeni, transmisă de Ursula von der Leyen şi de guvernatorul Băncii Naţionale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, este de a crea un pool financiar imens, la nivel european, adică de a avea 450 milioane potenţiali investitori, din toate statele membre UE şi de a flexibiliza utilizarea serviciilor bancare în domeniul transfrontalier.

Sursele citate au precizat: "Serviciile bancare în statele membre UE nu sunt liberalizate şi transparente pe cât se crede. Circulaţia oamenilor şi a mărfurilor în acest domeniu sunt liberalizate, însă despre serviciile bancare se crede că sunt, dar în realitate nu sunt, pentru că fiecare stat îşi păstrează anunmite componente proprii în sistemul său bancar. Cât timp piaţa serviciilor bancare la nivel european este fragmentată, băncile vor atrage economisiri doar din ţările în care funcţionează, pe baza regulilor acelor state. Acesta este marele handicap pe care Uniunea Europeană îl are la nivel financiar faţă de SUA. În momentul în care serviciile bancare nu vor mai fi îngrădite, cetăţenii europeni vor putea să ducă economisirile în orice ţară europeană doresc, în orice bancă europeană sau într-un fond de investiţii al oricărei bănci europene".

Atragerea banilor din depozitele bancare, greu de implementat

Profesorul de economie Mircea Coşea susţine că declaraţiile celor doi oficiali nu au fost bine primite de societatea civilă deoarece ele se referă la modificarea pieţei de capital pentru a fi colectaţi mai mulţi bani şi pentru noi împrumuturi comune.

Mircea Coşea a precizat: "Ideea împrumutului comun este susţinută de Spania şi Italia, dar respinsă total de Germania şi Franţa. Din informaţiile pe care le am din presa străină de specialitate, s-a apreciat că propunerea Ursulei von der Leyen este menită să pună în circulaţie o idee care să contracareze efectele pe care administraţia Trump le va avea asupra Uniunii Europene pe multiple planuri. De exemplu, SUA nu a semnat declaraţia finală a Summitului AI de la Paris, pretextând că nu-şi poate permite să finanţeze devoltarea noii tehnologii pentru toate statele lumii, care implică alocarea unor sume foarte mari, în condiţiile în care administraţia Trump doreşte să dezvolte în primul rând producţia şi susţinerea locală, adică să dezvolte industria americană. Ursula von der Leyen a făcut acele declaraţii şi pentru a linişti într-o anumită măsură industria europeană care este speriată de recesiunea masivă a Germaniei, care era motorul economiei Uniunii Europene, de insuficienţa creşterii Spaniei - Spania a crescut mult, dar nu acoperă pierderea pe care blocul comunitar o are din cauza recesiunii germane - şi de necesitatea UE de a recupera întârzierea economică şi tehnologică pe care o are faţă de SUA şi de regiunea Asia-Pacific".

Referitor la propunerea Ursulei von der Leyen privind mobilizarea economisirilor private, domnul Coşea spune că este mai mult declarativă în acest moment, adăugând: "Ea este greu de implementat. Ar trebui să existe, potrivit lui Mario Draghi, stimulente foarte importante pentru a determina capitalul privat să participe la această colectare de fonduri de care UE are nevoie. Această colectare de fonduri ar trebui să fie stimulată de anumite avantaje, pe care ar trebui să le dea investiţii care sunt considerate esenţiale şi rentabile. Aceste investiţii sunt cele din industria de armament şi industria AI, care în acest moment sunt în dificultate, deoarece sunt supuse unei concurenţe foarte puternice din partea SUA".

Mircea Coşea consideră că dezbaterea ce are loc acum la nivelul Bruxelles-ului nu poate fi considerată ca fiind o măsură de profitabilitate imediată şi nici măcar fezabilă, deoarece "ea cere încă foarte multe negocieri, cere un ansamblu de măsuri stimulative pentru atragerea capitalului privat şi, lucrul cel mai important, cere ca această nevoie de capital pe care UE o are la nivelul a maximum 800 miliarde euro anual să fie până la urmă acceptată ca fiind o «povară comună» pentru toate statele membre".

În opinia domniei sale, Uniunea Europeană nu a găsit deocamdată o cale fezabilă şi eficientă de contracarare a efectelor pe care administraţia americană le are asupra industriei europene în ansamblu şi a presiunii pe care Asia, în special China, o pune în domeniul noilor tehnologii în domeniul IT prin decalajul pe care îl are în favoarea sa faţă de competitorii din UE.

Mobilizarea economisirilor private este utilizată deja de Ministerul de Finanţe

Expertul bancar Adrian Vasilescu ne-a transmis că mobilizarea economisirilor private se derulează de câţiva ani buni în ţara noastră şi că nu are un impact negativ asupra sistemului bancar.

Adrian Vasilescu a precizat: "În privinţa economisirilor private, să ne uităm în primul rând la ce face la noi Ministerul Finanţelor, care a trecut de câţiva ani la mobilizarea banilor deţinuţi de cetăţeni. Practic, o bună parte din acoperirea necesarului de cheltuieli ale statului sunt acoperite din economisirile cetăţenilor şi se mizează în primul rând pe cele 11 milioane de persoane care au depozite în bănci. Mulţi îşi scot depozitele din bănci şi cumpără titluri de stat. Acest lucru nu are neapărat un impact negativ asupra băncilor, poate exista şi un impact pozitiv deoarece sectorul bancar intră în concurenţă şi chiar participă la cumpărarea de titluri de stat, fiind cel mai important cumpărător. În ceea ce priveşte mobilizarea acestor economisiri la nivel european, nimeni nu poate şti în acest moment care va fi impactul asupra sectorului bancar şi care va fi dinamica acelui proces de mobilizare a depozitelor respective, dar trebuie să avem în vedere, să nu ocolim faptul, că în acest moment creşterea economică în întreaga UE este încetinită. Precizez că această mobilizare a economisirilor private nu este forţată, ci e vorba despre o competiţie".

Adrian Vasilescu ne-a mai spus că mobilizarea economisirilor cetăţenilor europeni se poate face şi prin intermediul acumulărilor de capital pe care le fac companiile europene, prin primirea cetăţenilor ca participanţi la activitatea lor economică, în urma emiterii unor obligaţiuni. Expertul bancar a menţionat că investiţiile depind în primul rând de creşterea economică sustenabilă şi a arătată că în acest moment în toată Uniunea Europeană creşterile economice sunt mici şi se vorbeşte practic de o încetinire a activităţii economice.

"Soluţia este una singură: impulsionarea activităţii economice, trecerea economiilor de la stadiul de încetinire la stadiul de avans prin dinamizarea acestora, plus creşterea competitivităţii", a concluzionat Adrian Vasilescu.

Opinia Cititorului ( 96 )

  1. Am un singur lucru de spus.... NICIODATA investitiile statului nu sunt profitabile. Daca ar fi fost profitabile, ar fi fost facute de mediul privat. Ca bani exista si au existat mereu (cu exceptia momentelor de depresiune severa). Prin urmare, statul (UE) ar lua economiile populatiei care acum contribuie la finantarea mediului privat cu afaceri profitabile, pentru a le directiona catre niste himere, niste prostii ale unor incompetenti eurocrati. Asa cum este Canalul Dunare Marea Neagra. A costat Romania o avere intreaga si nici in 100 de ani nu isi va scoate costurile initiale, ce sa mai vorbim de profit, neluand in calcul lucrari de consolidare si reamenajare, normale la o astfel de constructie.

    1. Canalul Dunăre Marea Neagră este foarte bine că s-ar construit! Banii esunt buni doar pt. a te folosi de ei... Adică să faci lucruri concrete, palpabile... Nu folosesc nimănui miliardele existente în conturi, fara sa faci nimic cu ele... Eventual să mai adaugi alte miliarde la ele dar, tot așa, fara sa le folosești

      da, canalul DMN nu este rentabil dpdv economic. dar a reprezentat o investitie strategica intr-un moment in care relatiile cu URSS nu erau dintre cele mai cordiale.

      Ok, da-mi banii tai din depozite si iti dau niste hartii, actiuni la firma mea, SRL si iti promit marea cu sarea peste 10 ani. E ok asa ?

      Stimate domn, Canalul Dunăre - Marea Neagră este o investiție foarte bună, marele păcat este că nu avem capete luminate acolo unde trebuie ca acestă investiție să poată fi folosită eficient și să aducă un profit substanțial României, vă spune asta un cetățean cu o vechime de 40 (patruzeci ) de ani în domeniul transportului naval maritim. Nici nu mai pot să scriu, m-am săturat să văd numai incompetenți , profitori, trădători, numai elemente negative așa că nu blamați respectiva construcție. Sigur, nu ocolim modul și perioada în care a fost construit, nu se poate trece cu vederea dar este, îl avem, trebuie să-l folosim la adevărata capacitate .

      Crezi ca e f comod sa fii vecin pe Dunare cu un bataus precum Rusia? it scufunda un vapor cum s-a mai intamplat pe bratul Dunarii si pa trafic. Asa ai alternativa, e ceva strategic si daca si scoti ceva bani din el e un plus.

      Daca am bani in banca e treaba mea ce fac eu cu ei. Orice ingerinta asupra lor din partea unei entitati private sau statale se numeste furt sau/si tulburare de posesie. Ambele sunt infractiuni.

      Nu e ok. Se numeste furt sau tulburare de posesie. Ambele sunt infractiuni.

      Pentru toti comentatorii ingrijorati de canalul lui peste prajit, aflati ca era mai ieftin sa avem o autostrada cu 4 benzi pe sens de la Cernavoda direct in port. Ar fi fost mai ieftin, ar fi fost mai rentabil, ar fi fost mai convenabil pentru toti romanii.

      Si cu ce mai irigam Dobrogea? Cu fumul de la camioane? Plus ca este un obstacol din punct de vedere militar. Usor de aparat, greu de trecit.

      Si cu ce mai irigam Dobrogea? Cu fumul de la camioane? Plus ca este un obstacol din punct de vedere militar. Usor de aparat, greu de trecit.

      "Batausul" care a scufundat nava pe dunare este nimeni altul decat , actualul nostru prieten - ukr

      Canalul Dunare - Marea Neagra a fost o gaselnita a regimului ruso-comunist ca sa exploateze intelectualii romani care se opuneau regimului sau care erau considerati potentiali oponenti ai regimului. Toti acestia au fost arestati si trimisi la munca silnica la canal. Nu mai era loc pentru ei in inchisori si au fost trimisi la munca silnica.

      Ceea ce se intampla acum este desfiintarea Uniunii Europene (si eventual a Canadei si a Regatului Unit), care este atacata din 2 parti - la este de rusi si la vest de trumpani. Se vrea scoaterea ei si a tuturor democratiilor de pe scena internationala, urmata de impartirea lumii intre puterile "suveraniste" ramase, ca in Highlander. Se vrea dezbinarea Europei urmata de cucerirea ei (teritoriala, vezi Groenlanda, economica si politica). Se vrea abolirea democratiei pe Glob pentru ca apoi masele de oameni sa fie tinute in lat ca in Rusia si China. Are loc un proces amplu de manare a omenirii catre tarcul in care va fi inchisa fizic si mai ales spiritual si unde va fi controlata si supravegheata prin intermediul tehnologiei). Singura care mai sta acum in calea acestui proces este democratia, motiv pentru care se vrea desfiintata. Vom deveni boii care vor trage la jugul elitelor, fara vreo sansa de a evada, din cauza tehnologiilor de supraveghere, control si manipulare mult prea avansate si a educatiei, inteligentei si cunoasterii maselor mult prea precare si in continua diminuare. Treptat, ne transformam in boii ideali, iar acolo unde procesul nu are loc pe cale naturala, vor interveni manipularea, propaganda si constrangerea. 

      "Construirea unui astfel de canal devenise unul dintre principalele proiecte ale administraţiei otomane, dar a fost abandonat după ce studiile au indicat rezultate nefavorabile construcţiei, aşa cum arăta şi raportul publicat de Karl von Vincke în Buletinul Societăţii de Geografie din Berlin, în 1840."

       

      Deci oamenii cu creier in cap stiau ca un astfel de canal navigabil este falimentar.

      Cu ce irigam? Cu un canal pentru irigatii, mult mai mic, mult mai ieftin, profitabil 

      Sa nu uitam cazul Argentinei de acum ceva zeci de ani.Se poate intampla oricand atunci cand statul intra in incapacitate de plata.Sa nu mai spun de o stabilizare monetara, cand te duci cu sacul de bani sa cumperi o paine.Asa ca economiile trebuie tinute in mai multe moduri daca vrei sa le protejezi.

      Si inca o vorba din batrani:banul plecat din mana ta nu mai este al tau.

      Si apoi ce faci?Te judeci cu statul si eventual daca iti da cineva dreptate(poate Dumnezeu) iti recuperezi ceva din acei bani, poate in alta viata! 

      Încarcă o barjă cu 1000 de containere și transportă-le pe canal și trimite aceiași mie de containere cu tir-uri și ai să vezi diferența. Cât privește oamenii aceia cu creier despre care faceți vorbire , nimeni din afara țării nu a avut interes să lase România să se dezvolte.

      Alooo! Nu va mai faceti griji pentru bani. Vi-i ia Trump cand vrea muschii lui. Il trimite pe Vance si ia tot (de buna voie sau cu nuclearele): banii, libertatea, Groenlanda, Fasia Gaza, Canada, Mexic (cu golf cu tot), mineralele (din Ucraina si de unde mai vrea muschiul lui), Panama (cu tot cu canal). Cand va auzi ca avem si noi unul o sa-l vrea si pe-asta O sa-l impartim in doua - juma' la rusi si juma' la Trump.

      A venit epoca autocratilor, vremea in care autocratul cu muschi va lua ce vrea de la saracul fara muschi (oare noi avem muschi, ca nu ii vad, deloc). Nu avem muschi, dar ne vedem musculosi si avem impresia falsa ca putem razbi singuri, fara UE si fara NATO. Ne protejeaza Zamolxe Georgescu si Bendis Crisela cu informatia din H2O si cu racheta divina. Prostul nu e prost daca nu e si fudul. Ne credem pradator, cand de fapt autocratia ne transforma in vanatul pradatorilor.  

      aASA E! CONTRIBUI DACA VREAU, LA CE VREAU. ALTFEL E FURT.

      SIGUR, VREA SA LE IA!

      canalul sunare marea neagra de cind a fost dat in folosinta in 1984 nu si-a scos banii de functionare din taxele incasate si nu se poate sa vorbim de amortizare.....falosenia ceausista cu care unii -destul de multi- se imbata este proportionala cu nivelul de cunostinte elementare de matematica pe care il au.

    ... socialismul se termina, dupa ce cheltui toti banii celorlalti ... margaret thatcher ...

    1. Socialism care s-a transformat treptat in neo-feudalism.

      ..." jeana nu e moarta, jeana se transforma" ... feuda funciara s-a transformat in "feuda" juridica! ... comunistoismul a fost o pacaleala, partidul nu impartea cu nimeni - poate gloante si lipsire de libertate ... democratia (moderna) nu a facut altceva decat sa disimuleze feudalismul ... daca ai incerca sa delimitezi castele - dincolo de aparente - ai observa ca civilizatia a evoluat in forma nu in fond ... daca in trecut aveai nobilimea/biserica, armata si p.limea ... astazi regasesti aceleasi lucruri ... avutii/institutinalizatii (secularism), structurile de forta si p.limea, cu structurile intermediare de resort ... avocati, procurori, notari, arhitecti, functionari ... dar asta datorita industrializarii care a eliminat multe slujbe din agricultura ... functiuni pe care ai-ul le va elimina in curand ...

    Cand citesti ce grozavii comuniste le trece prin cap celor de la UE, intelegi mai bine de ce suveranismul cuprinde Europa. Dupa ce prin politici inconstiente si distrugatoare economic ne au dus la periferia economiei mondiale, acum vor sa ne ia si banii personali! De aia vor eliminarea cash ului , totul prin banci, la dispozitia lor.

    1. eu as investi in ai ul european.

      poate si in altceva daca vor sa faca un fond de investitii.  

      piata colcaie de bani, nu ca nu sunt bani.NUMAI IN ROMANIA SUNT 600 MILIARDE DE EURO IN DEPOZITE.

      LA NIVEL DE eu, in jur de 18 triliarde. 

      Cand bancile imprumuta statul la dobanzi de peste 7% in Romania, ghici din ce bani se face imprumutul? Ai ghicit ! Numai ca, find vorba de un intermediar, acel intermediar are marja, adica atrage banii in depozit la 4.5% si ii imprumuta statulu cu 7%... Iar statu intra in deficit (platind bancilor mai mult decat face) dupa care majoreaza taxele.

      Ghici cine e prostu copiilor in toata aceasta ecuatie ??

      Ai ghicit.. Ala care a depus banii in depozit la banca.  

      Europa trebuie sa recupereze decalajul fata de China si SUA si fara bani, nu va putea sa faca asa ceva, iar fara a recupera decalajul, Europa isi va pierde libertatea.

      Practic, banii sunt necesari pentru a ne asigura libertatea si independenta. 

      Vezi articolul de azi al lui Cornel Codita (unul dintre putinii gazetari care gandeste si mai ales care gandeste liber, sanatos si nu este inregimentat)

      Suveranismul este de fapt golanie sub alt nume. Vrei sa te conduca golanii? Golanii nu au decat o singura regula si o singura lege: dorinta lor. Ea le este ghid si Constitutie. 

      *Suveranismul este de fapt golanie sub alt nume*.

      "România este un stat suveran..." șcl., Adică,,,, golanesc??!  

      Depozitele alea se duc in creditele acordate statului, firmelor si populatiei, nu stau degeaba la banca. Orice economii ar lua de la oameni, de fapt ar ramane mai putin pentru finantarea economiei, populatiei si statului. Dar na, probabil e vorba de noi depozite care ar fi create prin interzicerea investitiilor in fonduri din afara Europei. Cred ca nu vor sa se atinga de ceea ce deja e folosit in Europa ci de ce se duce in SUA. Sa oblige oamenii sa faca depozite aici in loc sa investeasca pe bursa americana. Sigur macar 300 de miliarde se duc intr-acolo din UE. Dar nu prin obligare se fqce asta ci daca ne promiteti un 15% profit garantat. De exemplu.

      Suveranism inseamna altceva, e un termen inventat cel putin acum 10 ani, pentru partidele eurosceptice care nu mai voiau iesirea din UE ci schimbarea ei din interior, cu mai putina integrare europeana pentru state.

      Faci confuzie intre suveranismul mentionat in Constitutie (cel ideal) si golanismul ridicat la rang de suveranism practicat de Sosoaca, Georgescu, Simion si alte sapaligi ale rusilor.

      Cum am mai scris, prostia ingroapa Romania. V-a prostit PSD-ul ca va da pensii si salarii si l-ati votat pana cand v-ati saturat de cat v-a dat, iar acum va prostesc oamenii rusilor ca va dau suveranism si dictatura poporului. O sa vedem dictatura, dar nu a poporului ci lui Putin prin interpusi. 

      Mai golanism decat cel al pro europrnilor nu exista. Cand o sa-mi anuleze votul Sosoaca sau Simion, mai vorbim. Acum e clar cine-s golanii.

      ce sa-ti anuleze, ceva ce nici nu va mai fi?

      ar fi fara partide si odata la 5 ani ar iesi guru georgescu cu 100% ca ceausescu 

      Fanatic userist

      faptul ca sunt oameni care cred ca UE "vor sa ne ia banii personali" e cea mai mare dovada a succesului suveranismului...altfel spus, prost esti, prost votezi

      Inseamna ca ai ratat afirmatiile lui Vance de la Munchen.

      Sigur ca este clar care-s golanii: aia care vor pamantul (rar sau doar arabil) si bunurile altora.  

      E cineva pe aici OBSEDAT de Georgescu?!

    ...

    Inca o vrajeala neomarxista. Guvernele folosesc si acum lichiditatile din depozite dar prin intermediul camatarilor financiari, atunci cand acestia cumpara titluri de stat la dobanzi babane, in contul disponibilitatilor banesti din depozite ale populatiei.

    Solutia ar fi confiscarea .. ca in totalitarism. Asta va doriti ?? 

    1. Votantul georgescu asta vrea, totalitarism, dictatura, si confiscarea averilor de la cei ce au.(ca si asa sunt hoti, sau chiaburi, camatari). reintoarcerea la "eram saraci dar fericiti".

      ...

      Cum altfel am deveni "frati necompetitivi si neconsumeristi"?

      Cine opreste populatia sa cumpere titluri de stat la dobanzi banane, mai guru Prostovaru?

      Ai emisiuni Tezaur si Fidelis pentru populatie la dobanzi babane.

      Nu vezi ca prostia ta este babana si mai si insisti sa o faci publica. Ai reusit! 

      ...

      Sa dea dobanzi mai mari daca vor mobilizare a economiilor. Asta e capitalismul. Altfel se cheama ca esti un neo marxist.

      Dobanzi mai mari!?

      Deja sunt prea mari! 

      Cu dobanzi mari nu se poate dezvolta economia unei tari si tara odata cu ea.

      Bati campii cu prostiile tale! Nu esti capabil sa intelegi ceea ce se intampla, asa ca nu este de mirare ca esti fanul lui Georgescu. Prostia este ca si buruienile - sufoca tot ce este bun in jurul ei. Acum, prostia este pe cale sa sufoce Romania. 

    In cazul asta bancile ar pierde enorm din veniturile lor, nu cred ca vor fi acord cu asa ceva.

    1. Pare ca de fapt vor sa forteze oamenii sa nu mai investeasca in fonduri din afara Europei.

    SCOATETI BANII DIN BANCI!!!

    1. Tu ești arondat la Putler, nu mai poți scoate niciun ban.

      ...

      Nu, asta vor. Ca sa declanseze restrictiile.

    Daca noi am fi UE ce am dori sa facem ?Nu am vrea sa devenim o mare putere militara ?Normal ca am vrea .Cum sa facem asta fara ca cetatenii sa nu se impotriveasca si fara ca omenirea sa nu ne acuze de hitlerism ? Acum avem raspunsul .Vinovatii pentru toate relele si pentru dorinta noastra devenita obligatie sunt Trump si Putin sau in ordine inversa .Putin a inceput razboiul si Trump vrea sa ne ia banii ? In fapt cei doi fara sa stie pun umarul la a construi o Europa ca si super putere militara mai ales acum cind experienta razboiului din Ucraina este transmisa direct in Europa si cind Europa pregateste sute de mii de militari cuplati la acesta experienta .Economiile cetatenilor ca si activele ce sunt in posesia acestora ca si activele rusiei si SUA in Europa sunt extraordinar de mari spre deosebire de cetatenii americani care au de platit sume uriase ca si indatorare sau a altor state ce nu detin astfel de capacitati .La o simpla evaluare activele starine devin purtatoare de bogatie europeana daca Europa le confisca motivata fiind de razboiul din Ucraina .Elvetia esty si ea posesoarea unor alte imense sume de bani ce o data puse in jocul global ofera UE o forta teribila .Pe de alta parte un numar imens de cetateni bogati vor parasi (asa a fost si in Rusia ) tarile de origine (asa se va intimpla si cu america)si se vor indrepta catre Europa .Deja zeci de milioane de ucraineni si rusi au fugit care Europa .Exodul va continua . Marile firme de investitii deja ofera sume imense de bani spre a sprijini Europa .UE ofera la rindul ei alte sute de miliarde spre dezvoltare (PNRR) spre inarmare , spre dezvoltarea atasata IT in mare parte bani obtinuti cu dobinzi extrem de mici si care au la baza confiscarea activelor rusesti .

    Europa este singura entitate ,dupa ce 80 de ani s-a folosit de resursele rusilor si de banii americanilor ,ce poate reface Ucraina de la zero si care asa cum vedeti poate sa se inarmeze cu cele mai noi tehnologii .Cea ce face UE este de departe o minune a secolului . 

    1. ... daca se vor negocia eliberarea rezervelor rusiei ... iuropa o pice de "minune" ... sa vezi atunci arbitraj international de rasul curcilor ... banii deja fug din europa ...

      S-o crezi matale că este o minune a secolului, primii vor fi americanii care se vor înfurpta pe săturate și cât vor avea chef din resursele Ucrainei inclusiv în domeniul reconstrucției Black Rock, Bechtel și alții ca ei vor face legea acolo. La urmă vor veni și europenii smeriți cu speranța că vor mai recupera ceva din banii cheltuiți. Pentru următoarele decade ce vor fi să vină poporul ucrainean va fi sclav la el în țară, săracit și plin de datorii și să nu uităm nivelul corupției, sport la care sunt campioni.

      Da, asa vad si eu viitorul.

      Ambii il vedetzi prost. Shi habar n-avetzi cu ce se ocupa Black Rock.

      Bine măi deștepule, le știi tu pe toate, ucrainienii tăi sunt deja cu curul în praf și terminați pe vecie.

      Black Rock este un fel de shaorma cu de toate din domeniul financiar la nivel planetar , se pare că nu vazi mai departe de lungul nasului băiete.Crezi că le știi pe toate ? Uimește-ne.

    Daca va atingeti de depozitele oamenilor va garantez eu in nume personal ca veti asista la cea mai mare fuga a banilor din banci pe ce a ramas in depozite cu asa-zisa taxa Draghi.

    Cu o cadere grotesca a bancilor comerciale.  

    Exact cine a numit politicienii astia de nici macar nu cunosc notiuni elementare de psihologie a banilor? 

    Ban.Cher.Vali 

    1. inca o data reamintesc faptul ca e sfant a avea cash. Si sa nu mai tineti atatia bani in banci.

      luati-va actiuni de dividend de exemplu. Luati imobiliare.  

      netrebnicii astia o sa iasa la furaceala din depozitele oamenilor.  

      Ban.Cher.Vali 

      asa, mai bine...

      casa cand o ai, o ai - cat de cat isi mentine valoarea sau creste.  

      actiunile de dividend cand le ai, curge anual dividendul si te bucuri de el (reinvestind, ca sa iti extinzi baza de productie a veniturilor). 

      asa, cu banii la banci in depozite vin talharii birocrati UE sa vi-i fure. Ceea ce e naspa.  

      Ban.Cher.Vali 

      Tu ai impresia ca mai apuci sa retragi ceva?

      Doar daca ai informatori si vei sti cu o luna inainte cand o vor face, altfel nu vezi nimic.

      taxa Draghi acum e negociata undeva in intervalul 5-15% din volumul depozitelor.

      cred ca mai ramane ceva nu? ca nu iti ia tot.  

      desigur totul va fi de dinainte anuntat si bine imbalsamat ca pentru suportul evolutiei AI in UE, ca vi se dau niste hartii fara valoare care arata ca ai "investit" in fondul respectiv (de fapt un rapt din depozitul tau) ... vor fi multe semnale inainte, stai linistit.  

      Ban.Cher.Vali 

      Pai poate incep sa fuga din secunda asta banii. Crezi ca nu a inceput, de cum s-a auzit stirea?

      S-ar putea merge serios spre aur, bitcoin...asta pana la scosul banilor din UE. O sa fie mai sigur sa-ti deschizi cont in Serbia sau Albania :) ca sa nu zic de l9curi mai indepartate.

      Dar , daca incearca asa ceva, o multime de tari (toate, de fapt) vor iesi din UE. Vor trebui sa anuleze toate alegerile. 

      Succes, deschide-tzi cont in Serbia. Vorbeshte cu Ghitza.

      Ori n-ai bani, ori esti un comunist care-si da banii altora. Care nusi respecta munca. Sau nu a muncit pentru ei.

      Da, ar fi o idee mutatul in Serbia. Aia e o tara mai libera decat Romania. Si nu e libeta nici ea! 

    Vai de mine,

    comunistii pro-URSS au confiscat averile romanilor,

    acum pro-europenii mai confisca o data ce a ramas ??!! 

    1. cand ti-a confiscat si ce?

      ti s-a parut vreodata ca UE nu ar fi dominata de sentimente , structuri si legislatie de stanga? Ca URSS?

      ia mai analizeaza o data!  

      Ban.Cher.Vali 

      El nu analizeaza. E un simplu troll.

      retardatule, sunt chiar bolsevici (fiind practic o constructie facuta de perciunati)

    As baga banii intr-un fond suveran de investitii al UE. Europenii nu prea au alternative si ori tin banii in banci pe dobanzi derizoriio rii invesestesc in bursa din America stimuland cresterea economica acolo. Nu titluri de stat, alea mai mult conserva capitalul si sunt folosite sa plateasca pensii speciale si salarii la stat.

    1. Ai baga bani care nu-si ai tai sau cum? Banii sunt ai oamenilor.. Poti sa-i ademenesti cu hartii colorate la schimb si sa zici ca-s actiuni la Nordis si ca vor castiga marea cu sarea, dar nu poti sa-i iei pur si simplu din conturi

      Eu bag voluntar daca imi garanteaza o 15% dobanda neimpozabila ;)

    dupa multimea postarilor cenzurate , se pare ca pe autorul cenzurii l-a apucat strechea ....

    1. nu cred.

      i-a apucat pe altii strechea si injura probabil 

      Ban.Cher.Vali 

      Nu injurau, vorbeau asa cum vorbeste JD Vance. Dar unora nu le place adevarul.

      Respect!

    Daca vor sa se destrame UE, sa se apuce de confiscare. Probabil una indirexta, in care accesul la bani va fi mai greu, sau oamenii vor fi obligati sa duca un anumit procent din economii unde vor distrusii astia. Ca, nu-i asa, pe coercitie financiare se bazeaza si SUA, aia e reteta succesului :)))) nici in China nu e asa ceva, apropo.

    Multa UE ii doresc Uniunii Europene. Luni imi retrag toti banii din banci. Hai sictir cu hotiile voastre!!!

    1. Nu te du pe fenta. Cred ca au dat declaratiile astea ca sa faca lumea cum zici tu si ca apoi sa aiba motiv sa instituie restrictii, " pentru protectia sistemului financiar". Cum ar zice Gigi Becali, sunt niste draci bruxelezii astia.

      Daca o privesti rational, o asemenea masura nu poate fi luata niciodata cat timp avem guverne ca cele din Italia, Ungaria, Slovacia, Olanda, Cehia, Belgia, Suedia (suveraniste sau partial cu partide suveraniste sau care depind de sustinerea suveranistilor- Suedia). Austria se pregateste. In foarte scurt timp va fi si Romania printre ele, in maxim o luna psd se va alia cu suveranistii. Germania inca e o necunoscuta, nu stiu daca Merz e mai pe placul elor mai de dreapta (in loc de "centru" dreapta) ca sa pacaleasca lumea sau chiar crede ce spune. Se va vedea doar dupa alegeri, din pacate. 

      Nu risc nimic, banii mei sunt mai importanti decat tranzitia maro si prostirea artificiala.

    astia de la UE au luat-o razna... daca vrei sa cumperi un fond etc are sens, dar nu pui taxe pe depozite, asta e cea mai mare mizerie.

    Oricum Ursula e pe duca, nu o apuca vara. 

    1. Imi cumpar o sampanie originala daca va fi asa :) afara cu ursula!!!

    Cine spune ca nu exista impact negativ atunci cand statul atrage bani din economie pentru proiecte falimentare, cu randament subunitar si dobanzi nerentabile economic, bate campii.

    Romania este in decelerare de crestere economica, ba chiar recesiune pentru ca de cel putin 2 ani, statul a pus presiune pe sursele de finantare, ridicand dobanzile la depozitele bancare pe care le-au concurat cu emisiunile Tezaur si Fidelis, si, ca raspuns, bancile au crescut dobanzile la credite. Asta duce si la inflatie dar si reducere a apetitului investitional. O spune un doctor in economie. 

    1. Cresterea dobanzilor nu duce la inflatie. Dobanzile mari sunt raspuns la faptul ca inflatia e mare. De aia e si dobanda de politica monetara 6,5%, dupa ce fisese parca sub 2%.

      Citeste inca o data argumentatia. Cresterea artificiala a dobanzilor (de catre stat care impune dobanzi la depozite care sa concureze emisiunile titlurilor), combinanta cu mentinerea lichiditatii in piata din partea BNR, duce la cresterea costurilor finantarii. Este o chestiune atat de simpla, de economie de liceu. Iar costurile crescute de finantare se duc direct in preturile bunurilor si serviciilor. Adica in inflatie.

      Cresterea dobanzilor la credite ar fi deflationista daca statul nu ar alimenta spirala inflationista prin cresterile salariale din sectorul mamut bugetar. Anvelopa salariala a crescut anul trecut cu peste 24%. "Creșterea de 24% este cea mai ridicată începând cel puțin din 2008. Pentru 2025, însă, cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt programate să crească cu numai 3%, cu 5 miliarde de lei" 

    Economiile se mobilizeaza foarte rapid daca sunt atrase de dobanzi bune, dar cand ai inflatie 8-9% si tu oferui 5-6% la depozite BANCARE -- cred ca nu stii ce faci daca te miri ca nu stau banii in banci in depozite si stau in contul curent!

    Esti babalau la cap daca tu crezi ca daca dai 5% dobanda la depozite cand ai 8% inflatie atragi banii!

    Dati dobanzi peste inflatie cu 1-2% macar si vezi vedea ca o sa vina mai multi bani decat poate statele europene sa ii utilizeze in investitii! 

    1. banca nationala poate indirect regla asta (din managementul lichiditatii in piata) , dar nu cred ca vrea asta. E de preferat o piata mai lichida, de volum mai mare.

      Ban.Cher.Vali  

    daca dau dobanda corecta nici nu e nevoie sa confiste nimic.

    confiscarea ar fi un atac la nivel de credibilitate al demersului - e exclusa confiscarea.  

    sa dea o dobanda buna si vor veni oamenii sa investeasca.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Aberezi ca de obicei.

      European Union, NGEU 2.625% 4feb2048, EUR (EU000A3K4DM9) 

      Ai curajul sa jignești aceasta capacitate planetara, unica de la Iisus Hristos încoace?

      Mon Cher Vali este chipul adevărului absolut! 

      eu aberez, copile?

      ia pune-ti tu scufia de istet sa ne luminezi total.  

      Prostule. 

      Ban.Cher.Vali 

    Deci la nr 1 trebuie revizuite proiectele netestate, ratate sau simple fraude in unele proiecte de energie, ecologice sao noi tehnologii inclusiv digitale.

    2 reducerea cheltuielilor pt razboiul din est pentru ca deja sunt angajamente pe tetmen lung care trebuie finantate

    3 revizuirea si intarirea mecanismelor de control financiar si contabil a EU inainte de orice noi initiative. Astfel de initiative genetoase genereaza fraude si proiecte ratate sau false din start. Cel mai recent exemplu e cel cu Deep Seek care a aratat lumii evaluarile false enorme si potentiala risipa de fonduri in domeniul AI. Si EU daca alica banii va fi stoarsa ca o lamaie!  

    Rahat!

    Romania, guvernul Romaniei, trebuie pe fondul crizei care se manifesta, in lipsa acordarii indexarilor corespunzatoare inflatiei din anul trecut, sa stimuleze imprumuturile, singura cale care i-a mai ramas romanului, pentru a isi cumpara cele trebuincioase, pentru a sustine si, poate creste consumul si a regla economia.  

    In acest scop, Guvernul Romaniei trebuie sa capitalizeze puternic CEC Bank, singura banca romaneasca, si CEC Bank sa ofere credite cu dobanzi sensibil mai mici decat alte institutii bancare din Romania, imprumuturi care sa fie abordabile pentru romanii de rand, cu venituri mici.  

    Desigur Isarescu si.. se vor revolta la o asemenea masura care va aduce bancile rapace si necinstite la o politica corecta si similara celor din vest. Imprumutirile vor substitui lipsa banilor proveniti din indexare si vor regla economia.  

    Ciolacule, ai curaj la o asemenea actiune?  

    Ma indoiesc. 

    In realitate esti o specie, o forma de vietate fara curaj, onoare, omenie, cinste, intelepciune, vointa, un, cum ar spune ardelenii, un Gunoi.

    Ai domnule curaj. Si asa esti pe drumlul catre Jilava. Daca actionezi ai o sansa. Daca nu, aici o sa ajungi fato.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7573
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2777
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9915
Gram de aur (XAU)Gram de aur445.0254

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb