Strategia decidenţilor politici de la Bruxelles privind finanţarea măsurilor din planul Draghi, deşi se referă şi la surse publice, se bazează exclusiv pe surse private, afirmă reprezentanţii societăţii civile, potrivit unui articol publicat miercuri pe site-ul Euractiv.de.
Conform sursei citate, nu doar economia Germaniei, ci şi cea a întregii Zone Euro se confruntă cu numeroase probleme structurale, resursele financiare sunt insuficiente, deşi Uniunea Europeană are nevoie de investiţii de ordinul trilioanelor de euro. Mai mult, UE se confruntă cu provocări structurale majore: preţuri ridicate în energie, cerere internă şi externă slabă, concurenţa exporturilor chinezeşti ieftine şi protecţionismul economic al SUA. Pe lângă aceste probleme economice, există presiuni crescânde pentru a investi în combaterea schimbărilor climatice, tehnologii esenţiale precum inteligenţa artificială, precum şi în apărarea militară din cauza conflictului din Ucraina.
Nu există o cifră unanim acceptată, dar experţii sunt de acord că este vorba de sume enorme. Economiştii BCE estimează că Europa trebuie să cheltuiască suplimentar 5,4 trilioane euro între 2025 şi 2031, adică aproximativ 771 miliarde euro an.
Mario Draghi, fost preşedinte al BCE şi fost premier italian, a propus ca Europa să majoreze investiţiile în mediu, digitalizare, apărare şi cercetare, cu cel puţin 750-800 miliarde de euro pe an. Draghi a subliniat că această sumă, echivalentă cu 4,4-4,7% din PIB-ul anual al UE, este probabil o "estimare conservatoare".
Alte studii sugerează că doar costurile pentru adaptarea la schimbările climatice ar putea ajunge la 1,6 trilioane euro pe an, ceea ce ar duce necesarul real de investiţii al Europei la aproape 2 trilioane euro anual sau chiar peste.
Sursa citată mai arată că în acest moment nu există un consens clar asupra modului în care aceste investiţii ar trebui să fie distribuite între sectorul privat şi cel public. Istoric, 80% din investiţii au provenit din sectorul privat şi 20% din sectorul public. Cu toate acestea, potrivit simulărilor Fondului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Europene, costurile actuale ale capitalului privat din Europa sunt cu aproximativ 2,5 puncte procentuale prea mari pentru a menţine acest raport. Astfel, raportul ar putea ajunge la 50-50, ceea ce ar impune statelor UE să aloce anual cel puţin 400 miliarde euro suplimentar.
Deşi Draghi a cerut mai multe investiţii publice, Comisia Europeană mizează aproape exclusiv pe finanţarea privată. Un exemplu este "Busola pentru Competitivitate", care vizează atragerea capitalului privat prin reducerea birocraţiei şi integrarea pieţelor financiare.
"Se menţionează că sunt necesare atât fonduri publice, cât şi private, dar strategia se bazează aproape integral pe capital privat", a afirmat, pentru sursa citată, Zsolt Darvas de la think-tank-ul Bruegel.
Potrivit celor de la Euractiv, principalul obstacol în calea investiţiilor publice este austeritatea fiscală. Multe state UE au deja deficite ridicate, iar Comisia Europeană a lansat proceduri de "deficit excesiv" împotriva a opt state, inclusiv Franţa şi Italia, şi de aceea s-ar dori apelarea la finanţarea din economiile private.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 08:49)
Daca nu erau bani in piata, nu era inflatie, nu era atata speculatie bitcoini trump coini melaniacoini , sunt bani sa te speli pe cap cu ei.
2. Prima necesitate e stoparea razboiului !
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 10:45)
Raportul Draghi nu evalueaza si cheltuielile uriase ale razboiului UKR ,sustinerea populatiei dupa (sper ) razboi si eforturile de reconstructie ?!? Intre timp s a schimbat presedintia SUA si e cam sigur ca toate aceste cheltuieli revin EU ! Asa ca mai moderat cu inzestrarea armatelor !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 12:23)
Trump e un bufon, aruncă vorbe pentru a negocia. Nu-i va merge. :
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 13:12)
Poate ai dreptate,
dar e mult mai bine decat Bidinel,
care a bagat in probleme economice UE
2.3. Super tare (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 14.02.2025, 13:13)
Pentru a negocia ce anume? Poate ca nu ar strica pentru toata lumea sa asculte cu atentie ce spune Trump dar si ce spun cei din jurul lui, adica echipa cu care guverneaza, adica executivul. Ideea principala este urmatoare : "game is over" pentru cheltuielile inutile (administratie excesiva, "servicii" de aparare a UE aproape gratuite si "investitii" în pierdere în Ukraina) Linia politica e clara. Nu e nimic de negociat.
3. fără titlu
(mesaj trimis de VIM în data de 14.02.2025, 11:14)
Cum imparti 0,2 paie la 3 magari?idiotii de la bruxelles au gasit raspunsul.
3.1. Comentariu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de PS în data de 14.02.2025, 12:12)
Investitiile in mediu trebuie lasate mai la urma pentru ca numai noi europenii facem efortul asta,restul planetei nu polueaza intr-o veslie.
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.02.2025, 13:18)
...
5. Raportul Draghi
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 14.02.2025, 13:24)
Raportul Draghi e bun in privinta diagnosticului dar nu aduce solutii viabile. De exemplu cresterea investitiilor publice. Pai de unde bani pentru investitiile publice? Toti banii publici merg in traiul cotidian al europenilor (asigurare sociala, pensii, etc.) Cat despre capitalul privat, acesta nu prea are chef sa investeasca intr-o zona economica cu un ROI (return on investement) scazut. Prefera alte zone mai rentabile. Atata timp cat moneda euro ramane in umbra dolarului si depinde de el, UE nu prea are solutii pentru dinamizarea economiei.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 15:06)
mergi pe strada si vezi o gramada tineri de 16-26 ani ce o ard pe combinatii. trimisi in campul muncii pe o salarizare corecta rezolva multe din problemele "traiului cotidian".
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 14:09)
Sa le ia toti banii sa moara si capra vecinului !
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 15:24)
Nu e nici un risc .Europa este putred de bogata .Investitiile publice cele ale unor mari fonduri de investitii , banii fugarilor de peste tot , plusvaloarea data de cele citeva milioane de cetateni ce au venit in Europa incepind cu 2022 totul aflat linga fondurile parte granturi parte imprumuturi cu dobinda mica si banii aflati in Elvetia plus economiile cetatenilor devin o forta .
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Nic în data de 14.02.2025, 15:52)
Tu vrei sa si votezi,nu-i asa?