Uniunea Europeană (UE) doreşte accelerarea procesului de creare a unei pieţe comune de energie la nivelul statelor membre, în încercarea de a asigura securitatea resurselor energetice pe fondul disputei dintre Rusia şi Ucraina şi de a trece la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Miniştrii europeni de energie şi mediu aveau programată o întâlnire, ieri, la Milano pentru a reconcilia două aspecte cruciale, şi anume nevoia crescută pentru energie ieftină şi sigură şi accelerarea ritmului reducerii emisiilor de dioxid de carbon, relatează Bloomberg. Întâlnirea are loc cu aproape trei săptămâni înaintea unui summit UE pe tema politicilor din domeniul energiei pentru 2015-2030, conform Mediafax.
Piaţa comună de energie va fi înfiinţată până la finele anului 2014, conform estimărilor UE. Prioritatea UE pe termen scurt este de a se asigura că "cele mai bine pregătite strategii" vor mări rezistenţa la întreruperi neaşteptate în furnizarea energiei, în special în timpul iernii.
Comisia Europeană a propus în ianuarie adoptarea anului 2030 ca ţintă comună pentru reducerea cu 40% a emisiilor de dioxid de carbon, nivel dublu faţă de reducerea de 20% propusă la sfârşitul anilor 90 pentru finele lui 2020. De asemenea, CE a recomandat statelor membre să mărească la 27% contribuţia energiei regenerabile în totalul consumului de energie.
Strategia UE în domeniul energetic prevede, printre altele, interconectarea pieţelor din statele membre, modernizarea infrastructurilor existente şi diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice. Pentru a îmbunătăţii eficienţa energetică şi a reduce costurile, sunt necesare investiţii pentru înlocuirea companiilor de energie neprofitabile şi a infrastructurii ineficiente.
Jean-Claude Juncker, preşedintele desemnat al CE, a insistat pentru crearea unei uniuni energetice, după ce Rusia a sistat furnizarea de gaze naturale către Ucraina, ţară de tranzit pentru aproximativ 15% din necesarul consumatorilor europeni.