Consiliul de miniştri al UE a aprobat o propunere a Comisiei Europene (CE) de modernizare a legislaţiei comunitare privind utilizarea spectrului de frecvenţe radio necesar serviciilor de comunicaţii mobile, pentru stimularea concurenţei pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor, a anunţat luni CE.
Astfel, directiva, care o actualizează pe cea din 1987, pune la dispoziţia tehnologiilor de acces GSM, cum sunt telefoanele mobile, o parte din banda de 900 MHz a spectrului de frecvenţe.
"Această nouă flexibilitate va contribui la stimularea concurenţei pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor şi la extinderea mai rapidă a serviciilor wireless de bandă largă, unul din factorii determinanţi ai redresării economice. Ca urmare a revizuirii Directivei GSM, se estimează economii de până la 1,6 miliarde euro în acest sector de activitate. Se preconizează că noua directivă va intra în vigoare în luna octombrie a acestui an", se mai arată în comunicat.
Comisia propusese revizuirea Directivei GSM în paralel cu revizuirea normelor UE în domeniul telecomunicaţiilor. Directiva GSM revizuită este prima dintr-o serie de directive importante privind sectorul telecomunicaţiilor care sunt în curs de negociere şi în cazul cărora acordul dintre Parlament şi Consiliu deschide în prezent calea unei economii wireless mai puternice.
"Standardul GSM reprezintă un exemplu de reuşită pentru Europa. Prin actualizarea Directivei GSM, UE pregăteşte terenul pentru o nouă generaţie de servicii şi de tehnologii unde Europa poate fi lider mondial. (...) Această reformă va elimina constrângerile cu care se confruntă operatorii, astfel încât aceştia să poată promova noi tehnologii în benzile GSM pentru a dezvolta servicii de comunicaţii mobile de bandă largă de mare viteză, ceea ce ar trebui să constituie un stimulent binevenit pentru economia wireless a Europei şi să contribuie la lansarea unei Europe digitale", a declarat comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding.
În noiembrie 2008, CE a propus partajarea undelor radio alocate pentru telefoanele mobile cu alte tehnologii mai avansate, începând cu tehnologia mobilă de bandă largă de generaţia a treia, iar în luna mai 2009 propunerea a fost aprobată de Parlamentul European.
Prin decizia finală de aprobare luată luni de cei 27 de miniştri ai telecomunicaţilor, directiva revizuită poate intra în vigoare.