UE extinde controalele privind banii care intră şi ies din blocul comunitar
Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2018
Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai UE (Coreper) a aprobat, ieri, un acord între Consiliul Europei, reprezentat de preşedinţia bulgară, şi Parlamentul European, cu privire la un regulament menit să îmbunătăţească controalele numerarului care intră sau iese din Uniune.
Potrivit acestuia, definiţia numerarului a fost extinsă şi nu va mai acoperi doar bancnotele, ci şi alte "instrumente sau mărfuri extrem de lichide", precum cecurile, cecurile de călătorie, cartelele preplătite şi aurul.
Totodată, regulamentul este extins la numerarul trimis prin poştă, transport de marfă sau curier.
Aşadar, noua legislaţie extinde obligaţia oricărui cetăţean care intră sau iese din UE şi care transportă numerar în valoare de cel puţin 10.000 euro să îl declare autorităţilor vamale. Declaraţia trebuie făcută indiferent dacă pasagerii transportă numerarul la purtător, în bagaj sau în mijloacele de transport. La cererea autorităţilor, aceştia vor trebui să le pună la dispoziţie numerarul pentru control.
În cazul în care numerarul va fi trimis în pachete poştale, prin curierat, în bagaje neînsoţite sau în containere ("numerar neînsoţit"), autorităţile competente vor putea să-i ceară expeditorului sau destinatarului, după caz, să îl declare - în scris sau pe cale electronică, utilizând un formular standard.
Noul regulament completează cadrul legal al UE pentru prevenirea spălării banilor şi a finanţării terorismului prevăzut de Directiva 849/2015. Consiliul şi Parlamentul European vor trebui să confirme regulamentul printr-un vot, după care acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.
Vladislav Goranov, ministrul de Finanţe din Bulgaria - ţara care deţine preşedinţia UE - a declarat ieri: "Finanţarea terorismului, spălarea banilor şi alte activităţi infracţionale vor fi mai uşor de detectat în Europa, în urma acordului referitor la modernizarea Regulamentului privind controalele numerarului. Experienţa a arătat că trebuie să ne adaptăm mai rapid instrumentele pentru a aborda noi ameninţări şi pentru a împiedica activităţile infracţionale să submineze securitatea cetăţenilor noştri".
Regulamentul va îmbunătăţi sistemul existent de controale privind numerarul care intră sau iese din UE. Totodată, acesta înlocuieşte regulamentul "Cash Controls Regulation" (Regulamentul 1889/2005), care se aplică din 2007.
Obiectivul noului regulament este să asigure că cele mai recente evoluţii ale standardelor internaţionale privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului elaborate de Grupul de acţiune financiară (Financial Action Task Force - FATF) sunt reflectate în legislaţia UE.
Noile prevederi le vor permite autorităţilor să efectueze controale asupra tuturor transporturilor, recipientelor sau mijloacelor de transport care pot conţine numerar neînsoţit.
Autorităţile statelor membre vor face schimb de informaţii în cazul în care există indicii că numerarul care intră sau iese din UE este legat de activităţi infracţionale, respectiv de crimă organizată. Aceste informaţii vor fi, de asemenea, transmise Comisiei Europene.
Noul regulament nu va împiedica statele membre să efectueze controale naţionale suplimentare privind circulaţia numerarului în Uniune, în temeiul legislaţiei naţionale, cu condiţia ca aceste controale să fie în conformitate cu libertăţile fundamentale ale Uniunii.
Normele actuale privind circulaţia numerarului în şi din UE se aplică începând cu 15 iunie 2007 şi fac parte din cadrul legal al Uniunii privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. În temeiul legislaţiei existente, călătorii care intră sau ies din UE sunt obligaţi să declare autorităţilor vamale sumele în numerar de cel puţin 10.000 euro (sau echivalentul în alte monede ori instrumente negociabile la purtător).
1. fără titlu
(mesaj trimis de iulixa în data de 28.06.2018, 17:26)
Poate afla si dl ministru de finante care sunt limitele de raportare in UE.