UE prognozează o creştere de 5,7% pentru economia românească în 2017

ANDREI STAN
Macroeconomie / 9 noiembrie 2017

UE prognozează o creştere de 5,7% pentru economia românească în 2017
  • document ataşat Prognoza de toamnă a Comisiei Europene
    apasă aici pentru a descărca.

    Deficitul bugetar riscă să urce la 3,9% din PIB anul viitor, potrivit Executivului comunitar

    Comisia Europeană (CE) şi-a revizuit, în sus, estimările referitoare la creşterea economiei şi a deficitului ţării noastre în 2017 şi 2018, avertizând totodată, că incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale riscă să afecteze creşterea economică.

    Conform previziunilor economice de toamnă publicate astăzi de Executivul comunitar, economia românească urmează să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creştere semnificativă faţă de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%.

    Şi pentru 2018, Comisia Europeană şi-a revizuit, în sus, estimările privind avansul economiei româneşti până la 4,4%, de la 3,7% cât prognoza în primăvară.

    "Creşterea reală a Produsului Intern Brut a accelerat în 2017, susţinută în principal de consumul privat. Ritmul de creştere a PIB va încetini dar va rămâne peste potenţial. Consumul privat este preconizat să încetinească în 2018, pe măsură ce inflaţia va afecta veniturile disponibile, dar este aşteptat să fie în continuare principalul motor al creşterii. Mai mult, investiţiile sunt preconizate să crească ca urmare a reluării implementării proiectelor finanţate de fonduri de la UE", se arată în raportul Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

    În ceea ce priveşte deficitul guvernamental general, conform noilor estimări, deficitul public urmează să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,9% din PIB şi să ajungă la 4,1% în 2019.

    În raportul CE se arată: "Deficitul bugetar este preconizat să crească ca urmare a majorării salariilor în sectorul public preconizate în Legea salarizării unitare. Ca o consecinţă a relaxării fiscale şi a creşterii decalajului dintre PIB-ul realizat şi PIB-ul potenţial, deficitul structural al României este preconizat să crească de la 2,2% din PIB în 2016 la aproximativ 3,3% în 2017 şi aproape 4,6% în 2019. În pofida creşterii economice puternice, raportul datorie/PIB ar urma să crească de la 37,6% din PIB în 2016 la 40,5% din PIB în 2019".

    Executivul comunitar subliniază însă că, având în vedere că până la data elaborării acestor prognoze nu a fost publicat proiectul de buget pe 2018 şi, de asemenea, că nu a fost stabilit modul în care vor fi puse în practică mai multe alte măsuri anunţate anterior, aceste elemente reprezintă un risc (pozitiv sau negativ) la adresa acestor prognoze. Acest lucru este valabil în special în cazul modificărilor preconizate în sistemul de contribuţii sociale şi al impozitului pe venitul persoanelor fizice.

    Comisia Europeană subliniază: "Posibila înăsprire a politicii monetare a BNR (Banca Naţională a României, n.r.), ca răspuns la presiunile inflaţioniste, ar putea afecta perspectivele pentru investiţiile private şi exporturi. De asemenea, investiţiile ar putea fi afectate negativ dacă Guvernul va reduce şi mai mult investiţiile publice pentru a-şi atinge ţintele bugetare. Creşterea costurilor cu mâna de lucru, ca urmare a faptului că majorarea salariilor depăşeşte creşterea productivităţii, ar putea afecta exporturile României. La nivel general, incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economică".

    Pe ansamblu, conform previziunilor de toamnă ale CE, economia UE urmează să depăşească aşteptările, cu o creştere solidă de 2,3% în acest an (faţă de 1,9% cât estima în primavară). Economia zonei euro este pe cale să crească în acest an în ritmul cel mai rapid din ultimul deceniu, cu o previziune de creştere a PIB-ului real de 2,2%. Aceasta depăşeşte substanţial previziunile de primavară (1,7 %). Executivul comunitar se aşteaptă ca avansul economic să se menţină atât în zona euro, cât şi în UE la 2,1% în 2018 şi la 1,9% în 2019 (previziunile de primavară pentru 2018 mizau pe o creştere de 1,8% în zona euro, 1,9% în UE).

    Consultaţi pe larg, în documentul ataşat, prognoza de toamnă a Executivului comunitar.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    12 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9742
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
    Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb