Datoria crescândă a unui stat membru nu este, în mod tipic, o evoluţie pozitivă pentru UE, însă în cazul Ungariei, puternic afectat de criză, datoria a devenit un atu imporant pentru Bruxelles, relatează Prague Post. UE caută să-l controleze pe premierul Viktor Orban, ale cărui politici populiste sunt văzute ca fiind dăunătoare pentru ţara sa şi dezvoltarea ei democratică.
Reacţionând controversatei legislaţii, care este percepută extrem de vătămă pentru independeţa instituţiilor cheie ale Ungariei, precum Justiţia sau Banca Centrală, Comisia Europeană (CE) a lansat o serie de atacuri legale împotriva ţării, pe 18 ianuarie, într-un efort de a re-aduce politicile lui Orban în linie cu principiile UE.
"Dorim ca Ungaria să continue să fie un membru responsabil al Uniunii Europene", a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în cadrul unei sesiuni a Parlamentului European din 18 ianuarie, adăugând: "Comisia nu doreşte nici umbră de îndoială asupra democraţiei unui stat membru".
Anunţul a stârnit manifestaţii majore în Budapesta, unde aproximativ 100.000 de suporteri pro-guvernamentali au cântat slogane anti-UE, marşând pe străzi, demonstrând popularitatea puternică a lui Orban în ţară.
Dacă procedurile actuale de infringement eşuează să rezulte în reforme reale, UE are dreptul de a invoca articolul 7 al tratatului de accesiune, deposedând Ungaria de drepturile sale de vot ca stat membru, potrivit lui Piotr Maciej Kaczynksi, din partea Centrului pentru Studiul Politicilor Europene, care a adăugat: "Ceea ce este la mijloc este democraţia Ungariei".