UE rămâne îngrijorată de Legea Tusk a influenţei ruse amendată şi promulgată de Andrzej Duda

S.B.
Internaţional / 3 august 2023

UE rămâne îngrijorată de Legea Tusk a influenţei ruse amendată şi promulgată de Andrzej Duda

O lege controversată, promulgată miercuri de de către preşedintele polonez Andrzej Duda, vizând lupta împotriva "influenţei ruse" - dar suspectată de faptul că este îndreptată împotriva opoziţiei - rămâne o sursă de "îngrijorări grave", în pofida unor modificări, anunţă joi Comisia Europeană (CE), informează news.ro.

Legea a fost amendată faţă de versiunea originală - adoptată la sfârşitul lui mai de către majoritatea populistă şi naţionalistă - , iar din ea s-a suprimat o sancţiune care prevedea interzicerea accesului la funcţii publice pe o perioadă de zece ani a persoanelor considerate "sub influenţa rusă" de către o Comisie Specială.

Această măsură a fost înlocuită cu o eventuală constatare a faptului că o persoană "acţionează sub influenţa rusă" şi că persoana respecitvă "nu garantează o bună exercitare a unor activităţi de interes public", potrivit noului text - care a fost adoptat în pofida unui veto al Cemerei superioare a Parlamentului, aflat sub controlul opoziţiei de centru.

Cu toate acestea, "chiar dacă modificările vizau îmbunătăţiri, legea aşa cum a fost amendată continuă să ridice îngrijorări grave" Comisiei Europene, subliniază joi, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a CE.

După adoptarea legii originale, în mai, Comisia Europeană şi Statele Unite s-au declarat "îngrijorate" de înfiinţarea acestei Comisii Speciale privind influenţa rusă.

Statele Unite şi-au exprimat temerea că această lege "poate fi folosită în mod abuziv în vederea unui amestec în alegerile libere şi echitabile în Polonia" - prevăzute în toamnă.

Comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders a trimis o scrisoare Guvernului polonez, în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un "organ administrativ capabil să împiedice persoane să acceadă la funcţii oficiale".

Opoziţia a catalogat textul incriminat drept "lex Tusk", după numele liderului Platformei Civice, Donald Tusk, un fost premier polonez în perioada 2007-2014, iar apoi preşedinte al Consiliului Euroepan şi oaia neagră a puterii populiste din Polonia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb