UE şi Marocul au convenit să-şi consolideze cooperarea după tragedia de la Melilla

F.D.
Internaţional / 8 iulie 2022

UE şi Marocul au convenit să-şi consolideze cooperarea după tragedia de la Melilla

Uniunea Europeană şi Marocul au convenit să coopereze mai strâns în combaterea traficului de persoane după ce cel puţin 23 de migranţi au murit în timpul unei încercări de treceri masive a graniţei din Maroc în enclava spaniolă vecină Melilla, au anunţat Madridul şi Rabatul, informează astăzi Reuters, potrivit Agerpres.

Anunţul survine după ce ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, şi ministrul marocan de Interne, Abdelouafi Laftit, s-au întâlnit la Rabat pentru a discuta despre cum pot fi abordate ceea ce ei numesc "noile strategii" folosite de migranţii care încearcă să ajungă pe teritoriul european, se menţionează într-un comunicat.

"Marocul este un partener strategic, un partener angajat al UE când vine vorba de gestionarea migraţiei în mod ordonat. Şi suntem pregătiţi să ne aprofundăm cooperarea (...), lucrând împreună pentru reprimiri şi expulzări efective şi eficiente şi pentru analizarea căilor legale", a precizat Johansson într-un video transmis de Spania împreună cu comunicatul comun.

Aproximativ 2.000 de migranţi au luat cu asalt graniţa cu Melilla la sfârşitul lunii iunie, ducând la două ore de ciocniri cu forţele de securitate marocane şi cu gărzile de coastă spaniole.

Aproximativ 100 dintre ei au reuşit în cele din urmă să treacă singura graniţă terestră dintre Europa şi Africa, însă câteva zeci au fost răniţi grav, iar ulterior au fost văzute imagini cu migranţi morţi adunaţi lângă un gard de la frontiera marocană.

Autorităţile marocane au transmis că migranţii au murit într-o ambuscadă şi că alţii au căzut în timp ce se urcau pe gard.

Organizaţii locale de apărare a drepturilor omului au afirmat că unele persoane au zăcut rănite la pământ ore în şir fără tratament medical, ceea ce a dus la creşterea bilanţului morţilor. ONU şi diverse organizaţii de apărare a drepturilor omului au cerut o anchetă independentă asupra ciocnirilor, în timp ce procuraturile din Maroc şi Spania au deschis propriile anchete.

La scurt timp după incident, premierul spaniol Pedro Sanchez a acuzat organizaţiile infracţionale de traficanţi că au pus la cale asaltul şi a mulţumit forţelor de securitate marocane pentru ajutorul lor în asigurarea securităţii frontierei.

Reprezentanţii Spaniei şi ai UE au mulţumit din nou vineri Marocului, dar au spus că ceea ce s-a întâmplat a fost "dureros" şi şi-au exprimat regretul pentru decese.

"Este important să abordăm împreună aceste situaţii periculoase şi aceste grupuri bine organizate de trafic de persoane, pentru a salva vieţi şi pentru a gestiona migraţia în mod ordonat", a precizat Johansson.

Acordul va include sprijin pentru managementul frontierei, întărirea cooperării poliţieneşti, inclusiv investigaţii comune, şi întărirea cooperării cu agenţiile UE, se mai menţionează în comunicat

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu ce sunt mai deosebiti ucrainienii, fata de africani? O Uniune Europeana fara valori, cu o adunatura de tampiti si subordonata SUA. Rusine.

    1. Ucrainienii fug de razboi, africanii fug ca le e lene sa munceasca la ei si vor ajutor social in Europa. E simplu! Daca ai stat macar o vreme prin Franta, Belgia, Spania, Italia, Olanda...ai fi stiut ca africanii vin fix ca sa se atarne de banii de la Stat. Ucrainienii nu au venit pana la razboi, decat in Polonia. Dar s-au dus fix cum s-au dus si polacii in UK si romanii in Spania/Italia.

      Habar n-ar despre ce vorbeste, e trol ce da cu fumigene sa gaseasca si sa dezvolte teme ce pot duce la divizari in cadrul societatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb