UE şi Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra crimelor de agresiune ale Rusiei

M.C.
Internaţional / 3 februarie 2023

UE şi Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra crimelor de agresiune ale Rusiei

Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit astăzi crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei, relatează AFP, conform Agerpres.

"Susţinem crearea unui Centru internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune din Ucraina (ICPA) la Haga", transmit UE şi Ucraina într-o declaraţie comună la finalul unui summit UE-Ucraina la Kiev.

Scopul său este "de a coordona ancheta asupra crimei de agresiune împotriva Ucrainei, de a păstra şi stoca probele pentru viitoarele procese", se precizează în declaraţie.

Acest centru este luat în considerare ca o etapă intermediară înainte de crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe cei mai înalţi oficiali ruşi, o cerere a Kievului.

Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are competenţa să judece decât crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, nu şi "crimele de agresiune" ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care instituie această jurisdicţie.

Crima de agresiune este imputabilă celor mai înalţi lideri politici şi militari ai ţării.

UE susţine crearea unei jurisdicţii competente pentru acest tip de crimă, însă forma sa exactă ridică întrebări juridice complexe.

Comisia Europeană a înaintat două opţiuni: un tribunal internaţional special, bazat pe un tratat multilateral, sau o jurisdicţie hibridă, care să ţină de dreptul ucrainean, dar care să aibă judecători internaţionali.

Ucraina ar dori un tribunal special capabil să îl judece pe Vladimir Putin, bazat pe o rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Însă unele ţări, cum este Germania, se îndoiesc că ar exista sprijin suficient la ONU pentru crearea unei astfel de jurisdicţii, aşa că sunt în favoarea unui tribunal hibrid.

Conform Comisiei, acest centru va fi instalat în sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperarea judiciară în materie penală.

El va fi integrat unei "echipe comune de anchetă", deja constituită din şase ţări din UE (Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România) şi din Ucraina şi la care participă de asemenea biroul procurorului CPI.

"Vom fi pregătiţi să lansăm foarte rapid lucrările", a declarat ieri la Kiev preşedinta Comisiei Europene, anunţând această structură.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vorba multa saracie mare

    Ukraina nu mai este … V a rămâne un petec de țara in jurul Kievului … UE ar face bine sa nu se amestece între ruși …

    1. Asa e, bataie intre frati, Cain i-o trage lui Abel, din nou

    Scursurile marxiste din fruntea UE, mai bine ar deschide un birou de anchetă asupra crimelor si agresiunii Ucrainei asupra minoritatilor romanesti, poloneze si maghiare din Ucraina, deoarece acestea apartin chiar unor state din Uniune! Dar, din pacate, nu poti avea vreo pretentie de la aceste bestii marxiste si sataniste!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb