Zece miniştri de finanţe din UE au decis, zilele trecute, că taxa pe tranzacţiile financiare, care ar presupune mai multe miliarde de euro, trebuie pusă în aplicare, în viitor, dar detaliile privind cuantumul acesteia, implementarea şi alocarea sumelor colectate încă trebuie analizate cu atenţie, înainte ca acordul final să fie semnat, în vara viitoare.
Franţa, Spania şi Belgia s-au angajat deja ca veniturile din această taxă să fie transformate în ajutoare pentru mediu.
Pascal Canfin, co-preşedinte al comisiei prezidenţiale franceze pentru finanţe inovatoare, a declarat recent: "Este evident că taxa ar putea fi un instrument care să asigure mai multe fonduri ţărilor în nevoie, însă acest lucru depinde de disponibilitatea statelor participante să aloce bani pentru obiective de climat". Canfin a adăugat: "Aspectul principal este, acum, ca Germania «să treacă linia» (...) Italia ar putea face în curând promisiuni similare".
Amintim că, în mai anul trecut, un număr de 11 state din Uniunea Europeană, în frunte cu Austria, au convenit să introducă o taxă pe tranzacţiile financiare de la 1 ianuarie 2016. Printre cele 11 ţări care doreau introducerea taxei se numărau Germania, Franţa, Italia şi Spania, dar nu şi Marea Britanie, ţară care găzduieşte cea mai mare piaţă financiară din Europa.
Însă, în timp, discuţiile pentru introducerea acestei taxe s-au blocat în jurul aspectelor referitoare la modul cum va fi aplicată, respectiv dacă să fie aplicată atât acţiunilor, cât şi derivativelor. Alte ţări au încercat să obţină scutiri ca să-şi protejeze instituţiile financiare.
Oficialii europeni au început să promoveze taxa după criza financiară din 2008-2009, urmărind să limiteze speculaţiile şi să recupereze o parte din fondurile alocate de guvernele europene pentru sprijinirea băncilor.
În luna septembrie a acestui an, miniştrii din Germania, Franţa, Italia, Austria, Belgia, Estonia, Grecia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania au anunţat că au făcut progrese cu taxa pe tranzacţiile financiare şi că aşteaptă un acord politic în luna decembrie. La reuniunea de marţi, însă, Estonia "a ieşit din joc".
Conform unui oficial citat de presa străiniă, "Estonia a calculat costul colectării taxei şi l-a comparat cu veniturile, iar rezultatul i-a arătat că nu merită".
Conform acordului de săptămâna aceasta, ar trebui taxate toate tranzacţiile cu acţiuni, inclusiv cele "intra-day", însă "ar putea fi necesare unele excepţii". În privinţa derivatelor, ţările menţionate cred că taxarea ar trebui să se bazeze "pe principiul celei mai largi baze posibile şi al dobânzilor mici, respectiv să nu afecteze obligaţiunile suverane emise de statele membre".
Anul acesta, ministrul austriac de Finanţe, Joerg Schelling, aprecia că Europa va putea introduce taxa pe tranzacţiile financiare abia în 2017, nu în 2016, cum se preconiza anterior.
Proiectul de taxare s-a lovit de opoziţia fermă a Marii Britanii, care se teme că noua taxă ar afecta tranzacţiile financiare derulate la Londra, centrul financiar al continentului european.