Uniunea Europeană realizează o amplă revizuire a protecţiei consumatorilor pe pieţele financiare şi va lua în considerare potenţialele lecţii, în urma tranzacţiilor de pe Wall Street care au provocat creşterea explozivă a cotaţiilor anumitor acţiuni, a afirmat vineri John Berrigan, şeful departamentului de la Comisia Europeană care se ocupă de politica UE în domeniul bancar şi financiar, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Sporirea interesului investitorilor de retail în privinţa tranzacţionării acţiunilor este o tendinţă care nu a putut fi prevenită, dar trebuie să fie gestionată. ''Vrem să adoptăm o perspectivă europeană şi nu admitem să se întâmple aici ce s-a întâmplat în SUA", a declarat Berrigan.
Declaraţia sa vine după o ''febră speculativă'', provocată de micii deţinători de acţiuni, care a dus la creşteri explozive pentru acţiunile anumitor companii, precum lanţul de magazine de jocuri video GameStop, dar şi cotaţia unor materii prime, ca argintul. Prin intermediul forumului Reddit, micii investitori de retail şi-au coordonat achiziţiile şi au stimulat creşterea unor acţiuni, în încercarea de a pedepsi fondurile speculative care profită atunci când cotaţia acţiunilor scade. Însă creşterile provocate de achiziţiile micilor investitori au fost de scurtă durată, astfel că în ultimele zile cotaţia acţiunilor GameStop s-a prăbuşit şi mulţi traderi individuali au înregistrat la rândul lor pierderi.
Berrigan a explicat că în mod tradiţional UE caută să protejeze activităţile consumatorilor şi începuse deja o revizuire "orizontală" a tuturor sectoarelor înainte de evenimentul GameStop.
"Vom adăuga ceea ce s-a întâmplat cu GameStop la strategia noastră", a adăugat oficialul UE.
Deja UE are reguli dure privind vânzările în lipsă, dar vrea o extindere a participării investitorilor de retail pe pieţele de capital, deşi unele tipuri de platforme online, apreciate ca atractive de micii investitori, îi pot duce "în zone unde nu ar fi vrut să ajungă", a apreciat Berrigan.
Şi autoritatea care supervizează pieţele financiare din Uniunea Europeană (ESMA) a anunţat că organismele de reglementare din UE ar putea interveni pe piaţă, în contextul unei creşteri explozive a tranzacţiilor online ale investitorii de retail, după ce au fost introduse restricţii destinate combaterii pandemiei.
Organismele de reglementare din întreaga lume au analizat cu atenţie tranzacţiile de pe pieţele financiare pentru a identifica sursa care, recent, a provocat creşterea explozivă a cotaţiilor anumitor acţiuni.
"Urmărim cu atenţie aceste noi evoluţii şi analizăm dacă este nevoie de noi acţiuni de supervizare", a declarat luna aceasta Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), la un eveniment online.
Maijoor a precizat că informaţiile colectate până acum, în Franţa, arată că achiziţiile de acţiuni de tip blue chips ale investitorilor de retail au crescut de patru ori începând din luna martie a anului trecut, iar volumele totale s-au triplat. De asemenea, cifrele furnizate de autoritatea de reglementare din Belgia sugerează că sporirea activităţii de investiţii este concentrată în rândul tinerilor investitori, a adăugat Maijoor.
"Există riscul ca o mare parte din noua activitate să fie una speculativă, în condiţiile în care investitorii de retail încearcă să profite de pe urma volatilităţii de pe piaţă", a spus Maijoor. "La fel de îngrijorătoare este posibilitatea că aceşti investitori să se fi orientat spre tranzacţiile intraday ca o modalitate de a-şi ocupa timpul în perioada carantinei", a adăugat preşedintele ESMA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 18:07)
Pntru Bitcoin nu este cazul. Daca va ajunge un bitcoin la un milion de dolari nu e "problema".
2. Povestea e mai lunga
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2021, 09:57)
> Prin intermediul forumului Reddit, micii investitori de retail şi-au coordonat achiziţiile şi au stimulat creşterea unor acţiuni, în încercarea de a pedepsi fondurile speculative care profită atunci când cotaţia acţiunilor scade. Însă creşterile provocate de achiziţiile micilor investitori au fost de scurtă durată, astfel că în ultimele zile cotaţia acţiunilor GameStop s-a prăbuşit şi mulţi traderi individuali au înregistrat la rândul lor pierderi.
Povestea e mai complexa si ar merita o expunere mai corecta. Cresterile nu au fost de scurta durata, ci brokerii efectiv le-au lichidat detinerile la acei mici investitori, ceea ca e permis ca pozitiile short are fondurilor speculative sa fie inchise, ceea ce a scazut cotatia actiunilor. Asta e unul din motivele pentru care UE va analiza treaba si chiar si un SUA se lasa cu niste investigatii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2021, 19:57)
realitatea este ca,micii investitori au fostmanipulati cu amagirea obtinerii unor performante superioare ale investitiilor, de catre cei ce doreau sa-i pedepseasc pe cei ce pariaupe scadere.trebuie sa fii cinic sa sustii o asemenea crestere pentru o societate aflata la marginea prapastiei iar,asazisii analisti si cunoscatorii s-au multumit sa asisyte pasivi la fenomen (anormal), .ma intreb ce asteptau mici inv.de la acest titlu.