În şedinţa de Guvern din data de 12 octombrie 2023 a fost aprobat Memorandumul pentru constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaţionalizării M100 - Hubul naţional pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE "100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030", se arată într-un comunicat al UEFISCDI, remis redacţiei.
Memorandumul a fost iniţiat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi avizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Educaţiei, menţionează sursa citată. Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) va asigura secretariatul Comitetului de Coordonare, format din reprezentanţi ai ministerelor semnatare. Lansarea oficială a M100 va avea loc în perioada 18-19 decembrie, la Cluj-Napoca, se mai arată în comunicat.
Hub-ul naţional M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii "100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030" de a facilita accesul la surse de finanţare din fonduri europene, destinate acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice şi de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale, informează sursa menţionată. În acest context, M100 va avea două obiective: sprijinirea celor trei oraşe româneşti selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava şi Bucureşti - sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziţia verde, precum şi în identificarea surselor de finanţare pentru acestea; şi lansarea unei Misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 oraşe din România în drumul către neutralitate climatică, potrivit comunicatului. În acest sens, M100 va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 oraşe care vor face parte din Misiunea în oglindă şi care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035, relatează UEFISCDI.
Mai mult decât atât, M100 îşi propune să devină o platformă de experiment, facilitare şi informare, un hub de expertiză în beneficiul oraşelor care se angajează în efortul de atingere a ţintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul "niciun oraş nu este lăsat în urmă", potrivit datelor comunicatului. Expertiza Hub-ului naţional M100 va sprijini oraşele selectate în implementarea Misiunii pe baza principiului parteneriatului, transparenţei şi a guvernării participative, menţionează instituţia.
"La nivel global, oraşele sunt responsabile pentru 70% din emisiile de dioxid de carbon, consumă 70% din resurse şi produc 70% din PIB-ul global. Prin urmare, ţinând cont de aceste date, politicile publice care sprijină oraşele în vederea asigurării tranziţiei către neutralitate climatică sunt cele mai eficiente. Prin Hub-ul naţional M100, ne dorim să sprijinim atât cele 3 oraşe care fac deja parte din Misiunea UE, precum şi să lansăm un apel către alte 10 oraşe din România care să fie susţinute pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică." a declarat Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cel care a iniţiat Memorandumul pentru operaţionalizarea Hub-ului naţional M100, potrivit comunicatului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2023, 10:56)
Obiectiv irealizabil.