UiPath s-a listat la New York Stock Exchange

A.I.
Piaţa de Capital / 21 - 22 aprilie 2021

UiPath s-a listat la New York Stock Exchange


Actualizare : UiPath a încheiat prima zi la New York Stock Exchange cu o capitalizare de peste 35 miliarde de dolari

Acţiunile PATH au încheiat prima sesiune bursieră la preţul de 69 dolari/titlu, cu 23% peste cel din ofertă, ceea ce conferă producătorului de roboţi software o capitalizare bursieră de 37,7 miliarde de dolari, peste evaluarea de 35 de miliarde de dolari aferentă ultimei runde de finanţare dinaintea listării, conform MarketWatch.

Daniel Dineş, fondatorul companiei, a declarat la CNBC:"Conştientizarea transformărilor digitale şi poziţia automatizărilor ca tehnologie de bază a crescut de zece ori, în timpul pandemiei. Am atins o poziţie de lider al pieţei şi este un moment important, când mulţi dintre clienţii noştri iau decizii pe trei-cinci ani, iar noi suntem pregătiţi să atingem o cotă de piaţă şi mai mare".

Daniel Dineş a sunat clopoţelul bursei americane

Compania pleacă de la o evaluare de circa 29 miliarde de dolari

Actualizare - Acţiunile UiPath au deschis sesiunea de tranzacţionare la preţul de 65 de dolari/titlu, cu 17% peste cel la care s-a încheiat oferta iniţială

Acţiunile UiPath, decacornul plecat din Bucureşti, au fost listate astăzi la New York Stock Exchange, sub simbolul PATH, Daniel Dineş, fondatorul companiei, dând startul sesiunii de tranzacţionare a bursei americane.

Daniel Dineş a declarat, citat de Economedia: "Ziua de astăzi marchează o etapă majoră pentru UiPath. În urmă cu şase ani, compania noastră era formată din zece persoane care lucrau într-un mic apartament din Bucureşti. Acum, suntem o afacere multinaţională care operează în aproape 30 de ţări şi una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creştere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange".

În IPO, compania pornită acum cinsprezece ani de Dineş împreună cu Marius Târcă, a vândut acţiuni de 1,34 miliarde de dolari, peste ţintă, conform celor publicate de Reuters. Practic, UiPath a vândut 23,89 milioane de acţiuni clasa A la preţul de 56 de dolari pe titlu, ceea ce îi ridica valoarea de piaţă la circa 29 miliarde de dolari. Dintre acestea, aproximativ 9,4 milioane au fost acţiuni ale companiei, în timp ce acţionarii existenţi, între care şi Dineş, au vândut aproape 14,5 milioane de acţiuni. Dineş a vândut 1,38 milioane de acţiuni, echivalentul a aproape 77,5 milioane de dolari. În plus, UiPath a acordat subscriitorilor o opţiune de 30 de zile pentru a cumpăra până la 3,58 milioane de acţiuni suplimentare clasa A, la preţul iniţial din ofertă, conform anunţului oficial al emitentului.

Daniel Dineş îşi păstrează controlul asupra companiei şi după ofertă prin deţinerea tuturor acţiunilor de clasă B ale UiPath, care reprezintă 88,2% din drepturile de vot. UiPath are acţiuni de clasă A şi acţiuni de clasă B, cele din a doua categorie având un drept de vot de 35 de ori mai mare decât cele de clasă A. Astfel, Dineş are posibilitatea de a controla aspecte ce ţin de aprobarea acţionarilor, cum ar fi alegerea directorilor sau aprobarea unor tranzacţii corporative semnificative.

Conform prospectului de listare, scopurile principale ale ofertei ţin de creşterea capitalizării şi flexibiltăţii financiare a companiei, crearea unei pieţe publice pentru acţiunile de clasă A şi facilitarea în viitor a accesului UiPath la pieţele de capital.

"Intenţionăm să folosim veniturile nete pe care le vom încasa în urma acestei oferte pentru scopuri generale corporative, inclusiv capital de lucru, cheltuieli operaţionale şi cheltuieli de capital. Am putea folosi o parte din încasări pentru achiziţii de companii, produse, servicii sau tehnologii complementare", se menţiona în prospect.

UiPath este lider global în domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA), soluţii care eliberează angajaţii companiilor de sarcini repetitive, iar la începutul acestui an primit o finanţare de 750 milioane de dolari, ceea ce îi ridica la valoarea la 35 de miliarde de dolari.

Pentru anul trecut fiscal, care în Statele Unite se încheie la 31 ianuarie, UiPath a raportat venituri de 607,6 milooane de dolari, în creştere cu 81% faţă de cele din anul anterior, în timp ce pierderea netă s-a diminuat de la 519,9 milioane de dolari la 92,4 milioane de dolari. Veniturile anuale recurente, indicator cheie, au fost de 580,4 milioane de dolari, cu 65% peste cele din anul anterior, conform datelor din prospect.

La finele lunii ianuarie, UiPath avea 2.863 de angajaţi full-time, dintre care 714 lucrau în cercetare dezvoltare. La New York avea 122 la New York, iar la Bucureşti 727. La 31 ianuarie, compania avea 7.968 de clienţi, dintr-o varietate de industrii inclusiv Adobe, Applied Materials, Chevron, Chipotle Mexican Grill, Deutsche Post DHL, EY, Generali, SBA Communications, Takeda Pharmaceuticals şi Uber Technologies, Inc, conform datelor din prospect.

UiPath a fost înfiinţată în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015. Tot în acel an a fost înregistrată în statul Delaware. Principalele birouri sunt la New York. În 2018 a devenit primul start-up fondat în ţara noastră care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Super,au trecut de70$..tinta 150$.

    1. ...

      Tare asta.... cand cineva spune ca este bula, i se taie comentariu.

      Misto de tot. Cenzura. 

      Nu se mai numeste ”bula” se spune ...”tehnologie exponentiala”. Lumea innebuneste cand aude cuvinte gen EVs, crypto, green- ESG, Ai. Banii curge fara numar...

      Dupa ce Tesla a reusit un profit minuscul in 2020, facut din vanzarea de certificate ecologice catre alti producatori auto (piata care dispare acum pt ca toti produc mai nou EVs) si nu din vanzarea de masini, se gasesc analisti importanti care vad Tesla la 1000$ actiunea. Sunt si cativa analisti mai rebeli, dar tot seriosi, care isi permit sa vada Tesla la 100$, deci minus 80%.

      Lasand ”gluma” la o parte, chiar le doresc celor de la UiPath sa reuseasca, sa-si depaseasca competitia, sa aiba vanzari in crestere de cel putin 50% pe an in urmatorii 10 ani si sa-si dezvolte mai departe tehnologia interesanta pe care o au. Mult succes ! 

      Gresesti in legatura cu UIPath. Nu pare a fi in domeniul achizitiilor de date si distribuirea lor mai departe. Din contra, ei lucreaza cu date ABSOLUT confidentiale ale clientilor pe care le muta dintr-un sistem in altul.

      Ce pare atractiv pentru piata pare a fi ideea ca sute de mii de indieni, vietnamezi, etc, din tarile sarace care mutau datele firmei, contabilitate, resurse umane, ore pontate, etc, dintr-un sistem in altul, vor fi inlocuiti de niste software de adaptare. 

      Nicio problema, sa ii inlocuiasca. Dar UIPath va trebui sa convinga atat de multa lume sa plateasca abonament, sa treaca pe modelul de venituri recurente. In loc sa platesti 100 $ / luna o firma din Vietnam sa mute datele, vei plati 50 $ / luna catre UIPath si alte firme ca ea (ca nu este singura). 

      Iar usor, usor, sistemele se vor armoniza singure prin actualizare, si clientii UIPath vor disparea. 

      Le urez celor de la Uipath sa aiba o crestere anuala a vanzarilor de 50% in urmatorii 10 ani pentru ca au nevoie de acest lucru ca sa justifice valorile stratosferice la care ii aseaza piata acum. Cam atat cred eu ca are nevoie PATH ca sa creasca de la o cifra de afaceri de 0,6 mld$ pe an la 30 mld$. Nu inseamna ca se va si intampla acest lucru... Despre profit nu mai vorbesc pt ca a devenit o chestie vulgara in lumea ”banilor ieftini”. Profitul nu mai conteaza...

      Interesanta cartea lui Douglas Rushkoff ”Arucand cu pietre in ...”. El discuta despre nebunia listarilor stratosferice. Companii foarte bune, cu tehnologii promitatoare, se dau apoi peste cap sa faca vanzari din piatra seaca ca sa justifice ceea ce Rushkoff numeste ”lacomia” VC investors . Dupa ce investesc intr-un unicorn, VC investors forteaza listari stratosferice. Eu nu cred ca este vorba de lacomie, pur si simplu pietele inundate in ”bani ieftini” sunt dispuse sa cumpere uluitor de scump orice poveste frumoasa si promitatoare.  

    un imens bravo lui Dines si colegilor din partea mea.

    aduceti va rog (macar niste actiuni clasa B) si la BVB.  

    pretty pretty pls!  

    SUNTETI IDOLII MEI !

    Bravo! :)  

    1. VORBA COMUNISTILOR DE LA PSD-ALDE : DACA ERA '''''' PATRIOT ''''''', LISTA CATEVA ACTIUNI , SI PE BURSA DE LA BUCURESTI !!! E ADEVARAT CA , ESTE MINUSCULA SI DE NIMIC , FATA DE BURSELE CAPITALISTE , DAR , TOTUSI !!! NU S-A GASIT NIMENI PE PAMANT , SA-I LUMINEZE MINTEA , SA-I DEA ASA , O IDEE : BAI , PROSTULE !!! NU UITA , CA ESTI ROMAN !!! STIU CA NU AI LA INIMA TARA ASTA PLINA DE COMUNISTI CAMUFLATI , DE FOSTI SECRETARI DE PARTID , SI DE SECURISTI !!! CA DE AIA , AI FUGIT DIN TARA ASTA , MANCAND PAMANTUL !!! BINE !!! TE INTELEG !!! DAR , NU TE RAZBUNA IN FELUL TAU , CHIAR PE TOATA LUMEA !!! NU UITA CA , LA BURSA ROMANEASCA , NU AU CUMPARAT ACTIUNI TOTI COMUNISTII !!! SANT CATIVA , DAR NU PREA MULTI !!! LISTANDU-TI ACTIUNILE , AI AJUTI PE CEI CURAJOSI , PE CEI CARE VOR CU ADEVARAT CAPITALISM , IN ROMANIA !!! PACAT CA , N-AM FOST EU , PE LANGA EL !!! L-ASI FI BARAIT LA CAP , PANA AR FI ACCEPTAT , S-AU PANA M-AR FI GONIT !!! UNA DIN DOUA !!! PACAT !!!

      O realizare notabila observata prin prisma rezultatelor, o reușită medie privita ca tehnologie. Ui PATH a continuat tehnologia celor de la Microsoft pe acre au abandonat sa o mai dezvolte cam de prin anul 2014 denumita MWF SAU Microsoft Workflow Foundation, devenind astfel un fel de Marco ni al internetului după ce anterior Popov a avut prima transmisie prin intermediul undelor electromagnetice anterior patentarii de către celebrul italian. Insa cum în afaceri contează rezultatele, felicitari

      Primii patrioti ai tarii ar trebui sa fie politicienii,nu oamenii de afaceri, fiindca din acest motiv s-au cocotat in varful tarii(cel putin asta ar trebui sa fie motivul),nu doar pentru a-si umple propriile buzunare!Mai si spun in dreapta si in stanga,romanii in sus,romanii in jos,nici macar nu au bunul simt sa foloseasca cuvantul cetateni,asa ,din respect.Ei nu sunt romani,ce sunt?

      Subscriu.

      O firma care dezvolta un produs cerut pe piața și căreia nu i doresc sa fie subiect de bârfă pentru publicațiile media gen Financial Times. Rezultatul, o diferență de la 23 miliarde la zero miliarde reușită doar prin simpla bârfă și anumite fișiere Excel pe care FT le a publicat. Nu a existat nicio învinuire de încălcare a vreunui paragraf legislativ, astăzi cel mai mediatizat subiect al digitalizarii în Germania și cauza de soluționat cine a fost vinovat politicpentru asa un eșec răsunător. Faptul ca Firma domnului Dines este aproape dubla ca valoare fata de Erste are un accent de hilaritate iar dacă îl comparam cu domnul Țiriac acum ar vrea avea bani și de un al doilea pilot la manșa pentru a nu se stresa prea tare fiind și cu gândul ce ar face cu 6 miliarde. O suma frumușică pe care invidia ma ajuta sa o trec ușor cu vederea. Abia aștept sa l întâlnesc pe șeful UIPATH la o regata cu velier ul proprietatea firmei luandu se la întrecere cu nea Larry de la Oracle. Acum sa vezi eșichierul politic medaliidu l pe nea UIPATH pentru asa realizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb