UITE GREVA, NU E GREVA Sindicatele şi Telekom România, în realităţi paralele

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 24 martie 2015

Sindicatele şi Telekom România, în realităţi paralele

Sindicatele susţin că angajaţii companiei sunt în grevă japoneză pe termen nedeterminat

Telekom România: "Nu a fost nicio grevă, nu există nemulţumiri din partea angajaţilor"

O parte dintre angajaţii Telekom România va continua greva japoneză pe termen nedeterminat până când compania va renunţa la scăderea abuzivă a nivelului salarial, după cum ne-a declarat, ieri, Aleodor Nichifor, liderul Sindicatului Liber Independent Telecomunicaţii "Bogdan Vodă" Suceava.

Domnia sa susţine că un număr mare de angajaţi Telekom din mai multe magazine din ţară ar fi purtat banderole albe la locul de muncă în semn de protest, fiind vorba şi de "câţiva oameni din sediul central".

Greva japoneză a început vineri după anunţul Telekom România potrivit căruia compania ar urma să implementeze, de la 1 aprilie 2015, un proces de aliniere salarială pentru angajaţii din magazine. Potrivit unor documente citate de Hotnews, salariul de bază fix al angajaţilor Telekom de la noi ar urma să fie redus de la 85% la 65%, iar comisionul de vânzări ar urma să crească de la 15% la 35%. Totodată, angajaţii care nu vor fi de acord cu aceste modificări ar urma să fie concediaţi de la 1 iulie 2015, urmând să primească salarii compensatorii.

Aleodor Nichifor susţine că aceste măsuri sunt abuzive şi că protestele vor continua: "Au fost oameni în toată ţara care au protestat purtând banderole albe la locul de muncă. Am înţeles că au fost câţiva şi în sediul central. Oamenii se tem pentru ziua de mâine şi unora dintre ei le este frică să protesteze. Unii şefi de magazine au venit la angajaţi să le propună diminuarea salariilor sau un acord al părţilor pentru oferirea de salarii compensatorii în cazul plecării. Mulţi dintre angajaţi s-au întrebat ce se întâmplă dacă nu acceptă nici scăderea salariilor şi nici un acord între părţi. Şefii lor nu au avut niciun habar şi n-au ştiut ce să le răspundă. Au venit cu nişte hârtii nesemnate şi neştampilate pe care le-au înmânat angajaţilor, iar salariile compensatorii au fost transmise individual pe post-it-uri. Un angajator serios nu procedează aşa".

Liderul sindical susţine că Telekom România nu i-ar fi chemat la negocieri şi consultări înainte să ia decizia modificării salariilor. "Directorul general nici nu ne-a băgat în seamă. Sunt condiţii foarte grele de muncă la Telekom", ne-a spus Aleodor Nichifor subliniind că angajaţilor le este frică să-şi ia zile libere de teama să nu fie daţi afară şi înlocuiţi.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Telekom România susţin că nu există nemulţumiri din partea angajaţilor.

Diana Iosu, directorul departamentului de comunicare al companiei, ne-a declarat: "Nu a fost vorba de nicio grevă. Au fost doar 2-3 oameni care au purtat banderole albe în semn de protest doar atunci când liderul de sindicat a venit în vizită la un magazin din Suceava. Greva era ceva ce îşi doreau sindicaliştii, dar nu s-a întâmplat. În realitate, angajaţii nu sunt afectaţi şi nu există nemulţumiri. Am chemat toate sindicatele la negocieri şi consultări, dar nu a fost nicio grevă".

Greva japoneză declanşată vineri de sindicatul "Bogdan Vodă" va continua până când compania va înceta abuzurile şi va renunţa la diminuarea salariilor, "ca urmare a solicitărilor venite din partea salariaţilor din magazinele Telekom", potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale.

Reprezentanţii sindicali acuză compania de telefonie că decizia de diminuare a salariilor a fost luată fără ca ideea să fie agreată de sindicate: "A fost o mascaradă din punctul de vedere al informării şi consultări. Au fost invitate doar două sindicate din cele şapte existente la nivel naţional, iar sedinţa a avut loc simultan cu audioconferinţa cu şefii de magazine cărora li s-a spus că hotărârea a fost deja agreată de sindicate. Chiar dacă în procesul verbal de consultare un sindicat nu a fost de acord cu diminuarea salarială, ei (n.r. Telekom) au grăbit pasul şi au trecut imediat la acţiune".

În ciuda nemulţumirilor venite din partea sindicaliştilor, reprezentanţii Telekom susţin că măsura ce va intra în vigoare de la 1 aprilie 2015 va conduce la creşterea venitului total lunar pentru 9 din 10 angajaţi din magazine, daca aceştia "îşi ating obiectivele de vânzări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt curios cat ia un roman vs german in mana. Suntem in UE si aceeasi firma.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb