ULTIMA EXPERTIZĂ CONTABILĂ Prejudiciul cauzat de administratorii societăţii CI-CO a fost stabilit la 13 miliarde de lei

INGRID ZAMFIR
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2004

Procurorul care instrumentează cazul a dispus începerea urmăririi penale a opt persoane: administratori, cenzori şi alţi membri ai conducerii societăţii

Administratorii de la CI-CO îl acuză pe Teodor Mihăescu, preşedintele "Muntenia Invest", că ar fi plătit această expertiză în mod ilegal

SIF "Muntenia" nu are acces la datele societăţii de mai bine de patru ani

Membrii din conducerea societăţii CI-CO SA Bucureşti au întocmit o nouă plîngere penală împotriva preşedintelui "Muntenia Invest", Teodor Mihăescu. Conducerea de la CI-CO îl acu-ză pe administratorul SIF "Muntenia" că ar fi dispus şi plătit realizarea unei expertize contabile care să clarifice aspectele sesizate de SIF "Muntenia" cu privire la administra-rea societăţii CI-CO. SIF "Muntenia" este acţionar al CI-CO, conform registrului acţionarilor, cu peste 90%. Începînd din 2000 şi pînă în prezent, admi-nistratorii socie-tăţii care au fost un timp şi acţionarii minoritari se află în conflict cu SIF "Muntenia". SIF "Muntenia" îi acuză pe conducătorii de la CI-CO de administrare frauduloasă, iar ac-ţionarii minoritari îl acuză pe Teo-dor Mi-hăescu de diferite acţiuni presupuse ca fiind ilegale.

Potrivit procurorului care instrumentează cazul, ultima expertiză contabilă a fost dispusă de către poliţiştii de la DGPMB, în scopul verificării aspectelor sesizate de SIF "Muntenia" prin administratorul său, "Muntenia Invest". Reprezentanţii Parchetului General ne-au declarat că la realizarea expertizei au participat experţi ai "Muntenia Invest" şi ai administratorilor societăţii CI-CO.

Sursele citate au precizat că DGPMB a stabilit prin Ordonanţă, că expertiza în valoare de 15.000 dolari să fie achitată de către SIF "Muntenia". Plata ar fi trebuit realizată de Ministerul Finanţelor, dar pentru că nu era începută urmărirea penală şi experiza era una extrajudiciară, aceasta trebuia achitată de una dintre părţile implicate în cercetare. Expertiza, finalizată în luna octombrie anul trecut, a stabilit că administratorii CI-CO au cauzat societăţii amintite un prejudiciu de 13 miliarde de lei.

Ca urmare, DGPMB, prin serviciul de investigare a fraudelor, a dispus la data de 27 noiembrie 2003 începerea urmăririi penale a opt persoane: administratori, cenzori şi alţi membri din conducerea societăţii CI-CO pentru săvîrşirea infracţiunilor de delapidare şi gestiune frauduloasă. Alte acuzaţii care li se aduc acestora se referă la faptul că în perioada 2000-2003, cu ocazia ieşirii din societate a acţionarilor minoritari, au atribuit acestora bunuri subevaluate prejudiciind societate cu suma de 10,75 miliarde de lei.

SIF "Muntenia" a devenit acţionar la CI-CO SA, în anul 1999, în urma unor compensări de acţiuni cu FPS. Din cauza opoziţiei administratorilor, SIF "Muntenia" nu a reuşit nici pînă acum să afle ce active a deţinut şi mai deţine societatea CI-CO. Preşedintele societăţii care administrează SIF "Muntenia", Teodor Mihăescu, spune că, în perioada 2000-2003, adminstratorii de la CI-CO nu au vrut să convoace niciodată Adunarea Generală Acţionarilor la cererea reprezentanţilor SIF Muntenia. Teodor Mihăescu susţine chiar că nu s-a reuşit nici măcar convocarea acelor adunări ale acţionarilor cerute de lege, care trebuie ţinute cel puţin o dată pe an. Chiar şi atunci cînd SIF "Muntenia" a obţinut convocarea unei AGA, după trei ani de procese, prin Curtea Supremă de Justiţie, adminstratorii nu au vrut să o şi ţină.

Ultima expertiză contabilă realizată, nu a lămurit SIF "Muntenia" asupra activelor societăţii deoarece nu a avut o astfel de tematică. Domnul Mihăescu spune: "În schimb, am obţinut informaţii privind bilanţuri şi alte elemente de contabilitate care ne pot ajuta să analizăm şi să ne facem o idee despre situaţia societăţii. Pentru că nu s-a ţinut AGA, nu există nici un raport legal al administratorilor societăţii şi al cenzorilor, deoarece acestea trebuie aprobate de AGA". Teodor Mihăescu ne-a declarat că SIF "Muntenia": "Nu cred că există în toată istoria economiei un exemplu de o societate în care de mai bine de patru ani de zile, cîtiva acţionari minoritari iau decizii şi fac ce vor în societate, iar acţionarul majoritar nu are acces la nici un fel de informaţii despre societate".

Domnul Mihăescu menţionează că administratorii societăţii CI-CO nu au vrut să furnizeze informaţii despre administrarea societăţii, nu au vrut să organizeze AGA, astfel încît acţionarii să se informeze de situaţia acesteia şi au creat prejudicii serioase societăţii.

SIF "Muntenia" a deţinut iniţial 76,46% din acţiunile CI-CO, însă a aflat cu surprindere că a ajuns la un procent de 94%, în urma retragerii unor acţionari din societate, cu tot cu active!

Deoarece existau mai multe dosare de cercetare penală în cazul CI-CO, la diferite unităţi de poliţie, procurorul care se ocupă cu anchetarea cazului a dispus conexarea acestora şi cercetarea lor în ansamblu.

Este posibil ca în acest fel să se pună capăt tuturor speculaţiilor realizate pe marginea acestui caz, iar Justiţia să lămurească, în sfîrşit, situaţia societătii şi a acţionarilor săi.

În momentul de faţă, acţiunile CI-CO sînt suspendate de la tranzacţionare pe piaţa Rasdaq, iar portofoliul SIF "Muntenia" sînt înregistrate la valoare zero.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb