Ultimul Consiliu JAI prezidat de Suedia, fără aderarea României la spaţiul Schengen

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2023

Ultimul Consiliu JAI prezidat de Suedia, fără aderarea României la spaţiul Schengen

Aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, ce va avea loc astăzi şi mâine în Luxemburg, chiar dacă în repetate rânduri oficialii Comisiei Europene i-au asigurat pe reprezentanţii autorităţilor de la Bucureşti că vor face tot ce le stă în putere pentru ca să avem o decizie favorabilă în cursul acestui an.

La reuniunea de astăzi a Consiliului JAI, miniştrii de resort vor discuta starea generală a spaţiul Schengen pe baza Raportului privind starea Schengen 2023 al Comisiei Europene. Consiliul va defini, de asemenea, priorităţile pentru spaţiul Schengen pentru următoarele 12 luni.

Prin lipsa temei aderării României la spaţiul Schengen de pe ordinea de zi, devine o certitudine că ţara noastră nu primeşte sub preşedinţia suedeză a Consiliului UE ceea ce a solicitat, astfel că nu îi rămâne decât să îşi pregătească temele pentru toamna acestui an, pentru şedinţele Consiliului JAI care vor avea loc în timpul preşedinţiei spaniole, care va începe la 1 iulie 2023.

Principalul obstacol în extinderea spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria este lipsa acordului politic, care se poate întâmpla oricând la nivelul Consiliului JAI după negocieri între părţile interesate urmate de un vot în alte formate decât Consiliul JAI sau chiar într-o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne.

Cu toate acestea, Comisia Europeană continuă să dea asigurări că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în 2023 rămâne o prioritate, iar comisarul european pentru Afaceri Interne, suedeza Ylva Johansson a declarat în repetate rânduri că va face tot posibilul pentru a avea o decizie favorabilă până la finalul acestui an.

În opinia deputatului european Eugen Tomac (PMP/PPE), singura modalitate prin care România poate intra în zona Schengen este printr-o procedură la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, europarlamentarul declarându-se total nemulţumit că tema respectivă nu se află pe agenda şedinţei Consiliului JAI.

În ciuda promisiunii făcute de premierul suedez Ulf Kristersson în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi un obiectiv semnificativ al preşedinţiei Suediei, "cea mai crucială decizie privind eliminarea frontierelor pentru România şi Bulgaria lipseşte de pe agenda Consiliului JAI", a declarat Eugen Tomac.

Amintim că în februarie 2023, Eugen Tomac a depus un dosar împotriva Consiliului UE în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pe baza faptului că Consiliul nu a acceptat România ca membru al spaţiului Schengen la 8 decembrie 2022, deşi a îndeplinit aquis-ul Schengen încă din anul 2011.

Ţările care au votat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen la reuniunea Consiliului JAI din decembrie 2022 au fost Austria şi Ţările de Jos (Olanda), reprezentanţii ultimului stat precizând că se opun doar aderării Bulgariei. Austria a susţinut apoi că cei mai mulţi dintre zecile de mii de solicitanţi de azil neînregistraţi care soseau pe teritoriul său au tranzitat anterior spaţiul european prin România şi Bulgaria.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai va, mai va....!

    Nu va luati dupa un eurodeputat tolomac!. 

    Politicieni din Romania tin tema pe agenda discutiilor publice , ca sa si exprime aspiratiile lor pentru europarlamentare ! Deja sunt controale si la alte granite ,Italia ,Austria ,Elvetia ...etc . Deci Romania a fost blocata atunci cand putea intra pt ca deja politicieni din restul EU planificau suspendarea tratatului . Deci daca PMP si USR chiar vor sa arate grija pentru patria mama ,pot sa conteste in instanta contractul de privatizare Petrom pentru ca ,ulterior instantele sa ceara verificarea de constitutionalitate ,macar pentru celelalte rezerve petroliere si gaz din subsol ! Chiar daca acest contract nu se va revizui ,un mesaj va fi transmis catre populatie despre orientarea politica privind activele romanesti ! Trebuie contestat contractul Petrom ,fara suparare si fara repercursiuni ,acum ca austriecii au apelat la santaj si lobby la nivel european

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb