Un angajat al RAAN continuă greva foamei, sindicatele organizând alte proteste începând de luni

Alexandru Costea
Companii #Energie / 8 august 2015

Un angajat al RAAN continuă greva foamei, sindicatele organizând alte proteste începând de luni

Actualizare 17:17

Un singur angajat al RAAN se află în continuare în greva foamei, ceilalţi trei renunţând la această formă de protest după ce starea de sănătate li s-a înrăutăţit, sindicatele pegătind noi forme de protest începând de luni, în faţa sediului central al regiei, din Drobeta Turnu Severin, transmite Mediafax.

Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat, astăzi, corespondetului Mediafax că în prezent se mai află în greva foamei, în faţa unităţii Romag Prod, unul dintre cei patru angajaţi care au recurs la această formă de protest, ceilalţi trei renunţând în urma înrăutăţirii stării lor de sănătate, după două zile de greva foamei.

Aceeaşi sursă a mai declarat că situaţia familială a bărbatului care continuă greva foamei este una delicată, acesta având-o în grijă pe mama sa, paralizată şi aflată într-un scaun cu rotile, în condiţiile în care tatăl său, fost angajat al Romag Termo (o altă sucursală a RAAN), a murit în 2002.

(A.C.)

--------------

Patru angajaţi ai RAAN se află în continuare în greva foamei, iar alţi o sută de salariaţi ai companiei protestau ieri, deşi liderii de sindicat le-au transmis oamenilor că, în urma negocierilor, conducerea companiei le-a promis că vor primi câte 300 de lei în conturi şi bonuri valorice, transmite Mediafax.

Cei patru salariaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) care au intrat în greva foamei miercuri seară au continuat protestul în faţa platformei Romag Prod, în timp ce un al cincilea angajat - o femeie - a renunţat, întrucât a avut probleme de sănătate.

Unul dintre cei patru bărbaţi aflaţi în greva foamei a declarat că, deşi a fost consultat de mai multe ori de medici şi are tensiunea şi glicemia crescute, nu renunţă până nu primeşte restanţele salariale.

"Ieri (n.r. - joi) de trei ori a venit salvarea, am fost şi la spital, am documente, tensiune 190 cu 110, glicemia 198, de stres, de nervi, nu mai ştiu. Nu a venit nimeni la noi, dar nu vreau să renunţ, nu aş renunţa, e dreptul meu şi aici voi sta", a spus bărbatul.

Liderii de sindicat din RAAN le-au transmis protestatarilor că, în urma negocierilor, au primit promisiunea din partea conducerii companiei că angajaţii vor primi câte 300 de lei în conturi, bonuri valorice pentru una din lunile restante şi alte bonuri cadou restante, în valoare de câte 600 de lei, prevăzute în contractul colectiv de muncă.

"Lucrez în RAAN de 27 de ani. Am intrat în greva foamei deoarece drepturile mele salariale nu mi s-au dat din luna mai. Am rate la bănci, copii, curent. Au venit cu sesizări că îmi taie curentul, de bancă nu mai spun că m-au băgat în baza de date că nu am platit rata de trei luni. Ce fac cu 300 de lei în momentul în care eu am 286 de lei curentul. De diferenţa de 14 lei ce pot să iau? Două pâini!? Am în jur de 48 de ore de greva foamei şi nu vom pleca de aici până în momentul în care se va rezolva. Nu cerem alte drepturi, decât drepturile noastre salariale, să respecte legea! Să ne dea ce este al nostru şi să facă ce vor cu Regia pentru că ştim că se va închide, aşa au zis, deşi domnul Ponta a promis cu domnul deputat Traicu (n.r. - Rodin Traicu, deputat PSD de Mehedinţi) că şi nepoţii mei vor munci aici, ceea ce nu se va mai întâmpla, dacă eu nu reuşesc să ies la pensie de aici după 27 de ani de muncă", a declarat Marian Drăghici, lider de nucleu sindical din cadrul Romag Prod, aflat în greva foamei.

Alături de cei patru protestatari aflaţi în greva foamei, pe platforma din faţa unităţii Romag Prod s-au adunat, vineri, alţi aproximativ o sută de salariaţi ai RAAN, nemulţumiţi de asemenea de neplata salariilor pe două luni şi nesiguranţa acordării de plăţi compensatorii în momentul în care unitatea va fi închisă.

"Acest protest durează de trei zile. În prima zi a venit administratorul special să ne spună că s-ar da o sumă fixă, 1.100 lei. A doua zi, joi, a picat această variantă şi se merge pe faptul că vor să dea nişte bonuri cadou, restante, bonurile de masă şi o sumă fixă de 300 de lei. Problema se pune în felul următor: banii care mai sunt în Regie nu se pot da deoarece avem nevoie şi de cărbune. Directorul general (n.r. - administratorul special) este plecat la Complexul Energetic Oltenia pentru a încerca să facă rost de cărbune până la sfârşitul lunii când am înţeles că vor veni cele 25 de milioane promise, iar acum noi aşteptăm. Asta este forma de protest spontană, continuăm, nu avem ce să facem. Guvernul trebuie să înţeleagă foarte clar că aici este un pericol şi este un pericol foarte mare, nu ne jucăm. Oamenii au fost răbdători, au rate la bancă, au copii. Sunt salarii plătite de două luni şi intrăm în cea de-a treia", a declarat Doru Boariu, un alt angajat al RAAN.

În cursul zilei de ieri, conducerea RAAN avea programate mai multe întâlniri la Complexul Energetic Oltenia pentru reluarea livrării de cărbune pentru funcţionarea companiei până se vor primi banii promişi de Guvern. Astfel de negocieri au avut loc şi anterior, dar au eşuat, conducerea CEO sistând livrările de materie primă pentru RAAN din cauza datoriilor.

Ministerul Energiei Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) s-a implicat exclusiv în adoptarea unor măsuri menite să evite producerea unor evenimente cu impact tehnic, social, de mediu sau de siguranţă operaţională în contextul derulării planului de administrare, fără a interveni în procedura insolvenţei, fapt ce ar fi constituit o încălcare a principiului constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale, arată un comunicat remis redacţiei.

Sursa mai arată: "Întrucât necesarul de apă grea, se asigură prin preluarea la rezervele de stat, în baza unor acte normative emise în acest sens, iar finanţarea acestor achiziţii se asigură de la bugetul de stat, MEIMMMA a promovat, iar Guvernul a aprobat actele normative privind alocarea de la bugetul de stat în bugetul Ministrului Afacerilor Interne a unor sume destinate achiziţionării de apă grea la rezerva de stat după cum urmează: 30 de milioane lei prin OUG nr. 59/2014 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2014; 30 de milioane lei prin HG nr. 1131/2014; 30 de milioane lei prin HG nr. 168/2015; 25 de milioane lei prin HG nr. 347/2015; 25 de milioane lei prin OG nr. 20/2015 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2015.

În vederea evitării acumularării la rezerva de stat a unor cantităţi de apă grea nejustificate în raport cu necesarul pentru funcţionarea celor 4 unităţi ale CNE Cernavodă pe întreaga perioadă de operare, MEIMMMA a promovat şi Guvernul a aprobat OUG nr. 20/2015. Prin aceasta s-a stabilit nivelul maxim necesar pentru umplerile iniţiale şi pentru consumul tehnologic ale celor două reactoare în funcţiune U1 şi U2, precum şi pentru perspectiva punerilor în funcţiune a reactoarelor de la unităţile 3 şi 4, pentru întreaga perioadă de operare a acestora.

Astfel, încă din luna aprilie 2015, MEIMMMA a înştiinţat administratorul judiciar, precum şi pe principalii creditori asupra cantităţilor de apă grea ce mai pot fi achiziţionate pentru atingerea nivelului stabilit prin OUG nr. 20/2015. Prin aceste demersuri cu caracter preventiv şi prudenţial, MEIMMMA nu a dorit şi nu doreşte să intervină în niciun fel în derularea procedurii insolvenţei, deciziile privind modalitatea de realizare a planului de reorganizare, prin producerea în continuare şi valorificarea apei grele la alţi beneficiari, aparţinând exclusiv participanţilor la procedură, respectiv administratorului judiciar şi creditorilor.

Pe cale de consecinţă, în condiţiile în care administratorul judiciar a identificat şi alţi beneficiari ai cantităţilor de apă grea prevăzute în planul de administrare, acesta poate decide continuarea producţiei de apă grea.

Acţionând însă preventiv în raport cu o posibilă decizie a creditorilor şi administratorului judiciar de oprire a producţiei de apă grea din lipsa unor alţi beneficiari, interni sau externi, MEIMMMA a promovat şi Guvernul a aprobat un memorandum cu tema "Măsuri pentru oprirea controlată a producţiei de apă grea la RAAN" în care s-au inventariat măsurile de ordin tehnic, procedural şi operaţional, măsurile de protecţie a mediului şi de siguranţă nucleară, care sunt obligatorii într-o astfel de situaţie, cadrul legislativ ce trebuie respectat, precum şi efectele sociale posibile.

În condiţiile în care, din lipsa unor alţi beneficiari, cei implicaţi în procedura insolvenţei ar dispune oprirea controlată a producţiei de apă grea, MEIMMMA a luat iniţiativa de a crea cadrul legal derogatoriu, prin care şi salariaţii care ar putea fi disponibilizaţi de la RAAN, să beneficieze de măsurile de protecţie socială (venituri de completare) prevăzute de OUG nr. 36/2013, respectiv: OG nr. 13/2014 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care la art. II prevede dreptul ca şi salariaţii disponibilizaţi de la RAAN să beneficieze de măsurile de protecţie socială prevăzute de OUG nr. 36/2013, în mod derogatoriu de la prevederile art. 10 din OG nr. 29/2013 (beneficiază de măsuri de protecţie socială salariaţii disponibilizaţi de la operatorii reclasificaţi); OUG nr. 19/2015, prin care s-a completat art. 1 al OUG nr. 36/2013 în sensul că planul de disponibilizare al RAAN poate prevede şi reducerea activităţii.

În ceea ce priveşte furnizarea de agent termic în Municipiul Drobeta Turnu-Severin cel puţin pentru iarna 2015-2016, MEIMMMA a organizat întâlniri în vederea ientificării soluţiei tehnice. Trebuie avut însă în vedere că societatea ROMAG-TERMO este parte a RAAN, iar decizia de furnizare în continuare a agentului termic către oraş trebuie aprobată de Adunarea Creditorilor, structură în care statul deţine o cotă minoritară.

În acelaţi timp, MEIMMMA, împreună cu părţile interesate, caută şi alte soluţii tehnice alternative pentru asigurarea agentului termic în Municipiul Drobeta Turnu-Severin, inclusiv prin crearea de noi capacităţi.

În condiţiile în care statul român a comunicat sistarea achiziţiilor de apă grea în data de 10 iunie 2015 prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20 (prin care se stabileşte nivelul maxim al achiziţiilor de apă grea la rezerva de stat), MEIMMMA a organizat o serie de întâlniri cu administratorul judiciar şi creditorii majoritari (garantaţi). În cadrul acestora a fost abordat subiectul oportunităţii reconfigurării planului de reoganizare al RAAN, având în vedere că regia nu are alţi beneficiari ai produsului apă grea, astfel încât, respectându-se drepturile creditorilor, să se evite producerea unor evenimente cu implicaţii extrem de grave (oprirea în avarie a instalaţiilor de producere a apei grele) şi să se asigure măsuri de protecţie socială în caz de disponibilizări colective".

Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb