Un eşec lamentabil

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 2 septembrie 2020

Cornel Codiţă

După ce a anunţat cu surle şi trîmbe, nu doar că va bate "pălitura de osîndă", dar că poate marca şi cu ochii închişi, PSD-ul nu a apucat nici măcar să pună mingea la punctul cu var. Echipa n-a avut jucători pe foaie cîţi cere regulamentul jocului parlamentar, aşa că s-a întîlnit cu iarba gazonului, doar de pe tuşă. A reuşit greu egalabila contraperformanţă să îşi dea autogol, fără să joace. Un autogol, cît o retrogradare din A în categoria orăşenească. Un eşec mai mare decît o înfrîngere la scor de maidan. Nu că, în anii din urmă, eşecurile ar fi evenimente rare în istoria formaţiunii, dar ceea ce s-a întîmplat la această moţiune de cenzură lasă în penumbră toate realizările de pînă acum în materie de "chifle". Politice, desigur. Dacă asta se mai poate chema politică! Dar, să lăsăm fotbalul şi să privim un pic mai atent spre ceea ce spune istoricul episod din viaţa PSD şi ce consecinţe are el pentru viitor.

Din perspectiva tabloului politic general, consecinţa directă, evidentă şi cea mai importantă este "blocarea" actualei guvernări liberale la Palatul Victoria, aproape sigur, pînă la încheierea mandatului parlamentar, respectiv pînă la termenul viitoarelor alegeri generale. Nimeni nu mai poate crede de acum încolo că PSD mai are cum aduna credibilitatea şi sprijinul parlamentar necesare pentru o altă moţiune de cenzură. Cu siguranţă nici liderii partidului, nici parlamentarii săi. Deşi avea puşca îndreptată spre pieptul Guvernului Orban, PSD a tras ultimul cartuş pe care îl mai avea pe ţeavă în propriul picior. Lovitura a nimerit în plin, acum să vedem cine plăteşte oalele sparte. Cu siguranţă, noua echipă instalată sub comanda încercatului marinar de apă dulce Ciolacu nici vorbă să deconteze.

Trădătorii, mîna nevăzută, statul paralel, piaza rea, Ucigă-l toaca, trei ceasuri rele...mă rog cine vreţi şi cine nu vreţi ar putea fi vinovat, dar nu ei, cei care au organizat cu atîta măiestrie eşecul. S-au l-au mimat. Consecinţele sunt aceleaşi. Rezultatul inevitabil va fi acela că faliile care separă diferitele "cluburi", găşti şi coterii din PSD se vor adînci, se vor lăţi, se vor solidifica pentru a face încă şi mai dificilă, dacă nu imposibilă, activitatea de coordonare în interiorul partidului. În plus, noua conducere a PSD este expusă, cu toate slăbiciunile la vedere, iar dintre ele cea mai mare, izolarea faţă de corpul parlamentarilor. Nu încape nici o îndoială, actuala conducere va fi obligată să lanseze operaţiuni de "pedepsire" pentru a nu îşi prăbuşi autoritatea, dar costurile ar putea fi uriaşe, mai ales cu atît de puţin timp rămas pînă la confruntarea de la urne. Un război intern prelungit poate însemna un eşec major electoral, deschizînd drumul către lada de gunoi a istoriei. Un drum pe care PSD-ul s-a aşternut cam de multişor vreme, iar inerţia a început să lucreze temeinic împotriva partidului obişnuit cîndva doar cu "marile succese". Ieşirea de pe scenă, dacă acesta va fi deznodămîntul, nu se va face, însă, cu zgomot, bum, trosc, pleosc, ci ca efect conjugat a doi vectori silenţioşi: relevanţa electorală şi accesul la fonduri, resurse. Cînd PSD va deveni nesemnificativ electoral va deveni nesemnificativ politic, iar atunci se va închide şi robinetul banilor. Pînă atunci, însă...

Întrebarea este: ar putea deveni PSD-ul, relativ repede, pe fondul neîncrederii sau compromiterii actualei conduceri, "fondul de rezervă" pentru celelalte partide aflate în competiţia politică? În pregătirea alegerilor locale, PNL, în ciuda opoziţiei explicite a Preşedintelui Iohannis, a dat semnalul clar că după absorbţia PDL a venit vremea să "înghită" şi o halcă din PSD. Mai mare, mai mică, rămîne de văzut. Cu bucăţica sau tot odată, iară se va vedea destul de curînd.

În sfîrşit, care sunt consecinţele din perspectiva dinamicii politice? Deşi rămînerea în fotoliul guvernării este un succes, PNL nu are cum să şi-l atribuie şi nici prea multe foloase de tras de pe urma lui. În România lucrurile merg rapid nu din rău în mai rău, ci din rău în foarte, foarte rău. Capaciatatea liberalilor de a gestiona procese cu grad ridicat de complexitate este, după cum a dovedit-o tema coronavirusului, limitată. Foarte limitată. În plus, teritoriul crizei în care ne afundăm, nu numai din punct de vedere politic, ci şi economic, social este unul vast, cu orizont deschis pentru mulţi ani. Ca de obicei, nemulţumirea, pe măsură ce se va acumula trebuie să se reverse într-un fel sau altul, iar politica este primul dintre recipientele colectoare. Focul crizei ar putea desigur sa călească PNL-ul, după cum s-ar putea la fel de bine să îl facă scrum. Dacă cele două partide care ocupă acum, fără prea multă justificare ideologică, dreapta şi stînga eşicherului nostru politic îşi vor consuma resursele în confruntarea cu criza în care ne vom cufunda, nu este deloc exclus ca în doar cîţiva ani să vedem la Bucureşti un cu totul alt peisaj politic. Alte partide, alte teme, altă configuraţie a electoratului.

Un cuvînt totuşi şi despre marele cîştigător, Preşedintele Iohannis. Episodul prin care tocmai am trecut a arătat tuturor cine dă temele şi cine controlează extemporalele. Omul de la Cotroceni. Poate că pentru un moment este bine. Pentru lecţia despre democraţie, însă sigur nu este. Bine...vreau să spun. E chiar rău. În locul modelului competiţiei şi al cooperării politice am întărit modelul jupînului care, cînd cu biciul, cînd cu morcovul struneşte mîrţoagele răpciugoase înhămate la carul său triumfal.

Opinia Cititorului ( 17 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. P(s)D-ul sa dispara cat mai repede. Acest partid "socialist" a fost mereu o mare farsa. A fost si este o rusine pentru orice socialist sau om de stanga in general.

    1. Dacă schimbăm conștiința sărăciei cu cea a abundenței vom schimba și starea lumii.

      Dacă existența noastră are sursă infinită a abundenței. cum se face că noi suferim din cauza finanțelor. Oamenii nu au ce mânca zilnic.Istoria abundentei în afaceri , în cultură , în decoperiri științifice, în megacity, în transport, în tehnologie, în... 

      Pacat ca resursele planetei sunt finite...

    Nu e un eșec, e un blat iar cine pariază pe blaturi o face pe barba și pe banii lui. Faptul "că-i doare undeva" spune multe despre democrația din Romania și arată clar că altele sunt lucrurile care contează.

    1. Decizia Consiliului Politic Naţional a fost aceea de a nu mai dezbate această moţiune înainte de o decizie a Curţii Constituţionale pentru că, ştiţi foarte bine, a fost depusă în sesiune extraordinară şi trecerea ei, dezbaterea ei în sesiune ordinară ar putea să aibă elemente de neconstituţionalitate. Prin urmare, nu se mai dezbate în perioada următoare până la o...

      Conducerea PSD va studia documentele şi abia ulterior se va decide dacă fostul ministru de Interne va rămâne în PSD sau se va trece la excludere.

    Frumos.

    1. Frumos esec regizat!

    Primarul si fost-primarul din localitatea mea au facut rocada de partid.. PNL a trecut la PSD si invers.De ce?

    1. De proasta ce esti tu, babo.

      A explicat domnul Codita in editorial, de ce...eu pot adauga ce am observat la noi , la locale.

      La noi se voteaza omul, nu doctrina. Unul este fost sportiv de performanta, coleg de scoala. Gratie sfaturilor mele avem gaze si canalizare in comuna. A avut incredere in mine si m-a consultat in 2003. Un comandant de unitate al scolii, ales democratic de elevii scolii are autoritate in localitate..el a fost sportiv, nu avea succes scolar din lipsa de timp..Ma bucur ca a trecut la PSD. Celalalt... 

      Ai vrea tu sa fii baba frumoasa si inteleapta!..esti doar un ANONIM!

      Ce, te crezi frumoasa, smochina putreda ce esti?!

      Sunt o floare frumos mirositoare! Nu am vreun rid, carnatia mea este ca la 20 de ani!Tonus muscular datorat baletului si gimnasticii artistice de la 3 ani. Si acum fac gimnastica pentru placere, sanatate si frumusete. Altii ma considera asa!

      Sa plecam undeva 

      Unde cer nu e nici stea,. 

      Unde nu e nici azi nici maine 

      Sa avem de ales din Univers

      Un singur zbor de iubire 

      Unirea romanilor cu romanii. Exista atata dezbinare convenabila fortelor oculte externe!

      Rezonanța morfică e vindecare

      drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

      Ascultă Omule, 

      De vrei vindecare, nu ajung 

      Genele, alchimiile. 

      Vezi, iubite Om, 

      Câmpurile morfogenetice ale formei. 

      Tipar al vieții – Pom. 

      Om al luminii sacre, 

      Câmpurile holistice, neizolate, 

      geometriile sacre. 

      Știi, iubite Om-foc, 

      Capacitatea de regenerare e vindecare, 

      Ce tai crește la loc, 

      Pricepe, Om- morfic, 

      Capacitatea... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb