Un fost jurnalist blochează în instanţă giganţii energetici

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 2 august 2010

Un fost jurnalist încearcă să blocheze, în instanţă constituirea celor doi campioni energetici "Electra" şi "Hidroenergetica", susţinând că este un simplu cetăţean care se împotriveşte planurilor Guvernului de a ţine în viaţă companii cu sute de milioane de lei datorii la stat, în loc să le privatizeze.

Planurile Guvernului pentru cons­tituirea celor două companii energetice prevăd fuziunea mai multor societăţi comerciale, dintre care unele, precum Compania Naţională a Huilei, împovărează bugetul statului cu datorii enorme.

Opoziţia intentată de fostul jurnalist nu este singulară, acţiuni similare fiind intentate în instanţă de conducerea şi chiar unii acţionari ai Fondului Proprietatea pentru ca participaţia fondului la cele două companii să nu fie diluată, după constituirea lor.

Acţiunea pornită de fostul jurnalist se deosebeşte de celelalte opoziţii aflate la Registrul Comerţului sau pe rolurile Tribunalelor prin faptul că a fost demarată de o persoană care susţine că nu are vreun interes, în afară de binele public.

Fostul jurnalist, Cosmin Barbu, ne-a explicat: "M-am opus ca simplu cetăţean. Nu am nicio legătură cu niciuna dintre societăţile care ar urma să facă parte din Electra sau Hidroenergetica şi nici cu Fondul Proprietatea, ci consider că nu este normal ca, prin constituirea celor două companii energetice, să fie şterse cu buretele datoriile de sute de milioane de lei ale unor societăţi care ar urma să fuzioneze". El adaugă că societăţile cu probleme ar trebui privatizate sau închise: "Prin crearea celor doi campioni, se urmăreşte ţinerea în viaţă a unor companii complet neprofitabile care sug seva economiei. Nu consider că este normal ca statul să tot acopere aces­te datorii atâta timp cât ele ar putea fi privatizate".

Spre exemplu, Compania Naţională a Huilei, care ar urma să facă parte din noii giganţii energetici, este cel mai mare datornic la stat, cu datorii de circa 1,6 miliarde lei, potrivit ANAF.

Fostul jurnalist susţine că este familiarizat cu domeniul energetic prin intermediul unui ziar pe care compania pe care o deţine îl editează în Valea Jiului, dar că nu are un interes direct în sectorul energetic: " Firma mea, Promart Consulting SRL, societatea prin care am făcut opoziţie la constituirea celor două companii energetice, editează un ziar în Valea Jiului, experienţă care m-a ajutat să mă familiarizez cu domeniul energetic".

Opoziţia jurnalistului, aflată pe rolul Tribunalului Gorj, dar şi alte demersuri similare, au schimbat decizia acţionarilor "Nuclearelectrica", care au decis, recent, să amâne adoptarea unei hotărâri privind aprobarea procesului de fuziune în vederea constituirii "Electra", până la o dată care va fi stabilită ulterior. Acţionarii au invocat opoziţia intentată de "Promart Consulting"SRL, compania deţinută de fostul jurnalist, şi alte demersuri de acelaşi tip.

Nuclearelectrica ar urma să intre, alături de Complexurile Energetice din Oltenia, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, trei sucursale ale Hidroelectrica şi "Hidroserv" Râmnicu Vâlcea în componenţa "Electra".

Cealaltă nouă companie, Hidroenergetica, va cuprinde restul sucursalelor Hidroelectrica, Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni şi Compania Naţională a Huilei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Respect, domnule Cosmin Barbu! daca reusiti sa-i impiedicati anul asta, ati castigat, Videanu nu mai rezista 6 luni!

    A venit unul din strainatate si a insitat sa se retrocedeze terenurile pe fostele amlasamente.Agricultura e distrusa.Altul a zis ca industria este un morman de fier vechi.Industria e ditrusa.Retrocedari s-au facut"ca la noi la nimeni".D-vs

    sunteti in umbra cuiva?La noi sunt mai multi care ditrug decat care fac. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb