Un număr de şapte oficiali americani au dezvăluit că un think-tank (grup de experţi n.r.) guvernamental controlat de către preşedintele rus a redactat un plan pentru a înclina balanţa electorală la alegerile prezidenţiale din 2016 în direcţia republicanului Donald Trump, precum şi pentru a submina încrederea votanţilor în sistemul electoral din Statele Unite, relatează Reuters.
De asemenea, oficialii au precizat că două documente confidenţiale realizate de acest think-tank au stat la baza concluziilor prezentate de agenţiile de informaţii americane cu privire la efortul intensiv depus de partea rusă pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA.
Agenţiile de informaţii ar fi obţinut documentele controversate, care au fost realizate de către Institutul Rus pentru Studii Strategice, abia după alegerile câştigate de Donald Trump.
Instititul Rus pentru Studii Strategice este condus de oficialii pensionaţi ai agenţiilor ruse de informaţii externe, care au fost numiţi direct de administraţia Putin.
Primul document al acestui think-tank guvernamental era o strategie realizată în iunie 2016, care a circulat până la cele mai înalte nivele ale guvernului rus şi nu era adresată în mod clar. Această strategie recomanda lansarea unei campanii de propagandă pe reţelele sociale şi în publicaţiile globale susţinute de executivul rus pentru a încuraja americanii să aleagă un preşedinte care va adopta o retorică mai blândă vizavi de Rusia, în special prin comparaţie cu administraţia Obama.
Între timp, al doilea document a fost realizat de think-tank în octombrie şi distribuit într-un mod asemănător la Kremlin. Acesta avertiza că prezidenţiabila democrată avea mari şanse pentru a câştiga cursa pentru Casa Albă.
În acest sens, strategia argumentează că este mai bine ca ruşii să pună capăt unei campanii pro-Trump şi să intensifice mesajele despre fraudă electorală, tocmai pentru a submina încrederea în sistemul electoral din Statele Unite.
În acelaşi timp, ruşii s-au concentrat pe distrugerea reputaţiei lui Hillary Clinton.
Oficialii americani au discutat despre documente sub protecţia anonimităţii, întrucât acestea sunt considerate confidenţiale de către agenţiile de informaţii din Statele Unite. De asemenea, ei nu au precizat cum spionajul american a reuşit să obţină documentele realizate la Moscova.
Vladimir Putin a negat în repetate rânduri orice implicare în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Aceste documente au stat la baza concluziei administraţiei Obama cu privire la campania de "ştiri false" şi atacurile cibernetice orchestrate de Moscova.
"Putin a avut tot timpul un obiectiv în cap şi a cerut think-tank-ului să realizeze o hartă", a declarat una dintre surse pentru Reuters.
Trump a susţinut că activităţile ruse nu au avut niciun impact asupra rezultatelor cursei prezidenţiale, iar investigaţiile actuale nu au produs nicio dovadă publică cu privire la o colaborare între asociaţii campaniei republicane şi Rusia în scopul manipulării rezultatelor alegerilor prezidenţiale din SUA.
Patru oficiali au precizat că abordarea aleasă în strategia din iunie reprezenta o extindere a unor eforturi lansate încă din martie 2016 de către administraţia Putin.
În acea lună, publicaţiile sprijinite de statul rus au primit ordin pentru a produse ştiri pozitive despre Donald Trump. Printre aceste publicaţii s-au numărat Russia Today şi Sputnik.
Însă, Sputnik a respins aceste acuzaţii, susţinând că este vorba de "un pachet absolut de minciuni".
Russia Today şi Sputnik l-au prezentat adeseori pe Trump drept victima unor articole nedrepte din publicaţiile tradiţionale din Statele Unite.
Agenţiile de informaţii nu au evaluat dacă activităţile ruse au înclinat într-adevăr balanţa electorală în favoarea lui Donald Trump, întrucât scopul acestora nu este de a analiza procesul politic şi starea opiniei publice din Statele Unite.