Grupul industrial-financiar Ascom, specializat în extracţie de petrol şi gaze, a anunţat că îşi retrage parţial staff-ul de bază din Republica Moldova din cauza presiunilor politice, iar informaţii neconfirmate arată că ar urma să fie mutat la Bucureşti.
Un comunicat difuzat luni de Ascom, citat de NewsIn, arată că în ultimul timp grupul "este supus unor presiuni tot mai puternice cu scopul vădit de a destabiliza activitatea sa în Republica Moldova".
"Totodată, se recurge la diferite procedee pentru a înfăţişa într-o lumină falsă şi denigratoare conducerea companiei. Cei care se dedau la asemenea acţiuni neglijează în mod deliberat contribuţia însemnată a Ascom la viaţa social-economică şi culturală a Republicii Moldova, la promovarea imaginii ei în lume", se arată în comunicat.
Acesta menţionează şi că de la începutul activităţii sale, Ascom a creat mii de locuri de muncă în ţară şi în străinătate pentru cetăţenii din Republica Moldova, asigurând astfel un trai decent familiilor acestora, a ajutat zeci de şcoli, biserici, case de copii, instituţii de artă, persoane aflate în dificultate, a sponsorizat sute de acţiuni culturale, manifestări sportive, apariţia unui număr mare de cărţi şi a contribuit la bugetul ţării.
"Ne exprimăm regretul că toate aceste acţiuni nobile, benefice societăţii, sunt trecute cu vederea, aducându-se în schimb companiei acuzaţii tendenţioase şi nefondate. Am decis că vom retrage parţial staff-ul de bază din Republica Moldova, până la eliminarea presiunilor exercitate în prezent", se mai arată în comunicat.
Experţii economici de la Chişinău sunt de părere că presiunile care sunt exercitate asupra Ascom Grup sunt în legătură cu apropiatele alegeri parlamentare din primăvara anului 2009. Autorităţile comuniste sunt îngrijorate de faptul că Grupul Ascom, pe care nu îl controlează, ar putea finanţa campania electorală a unor partide din opoziţie. Presa de la Chişinău a speculat că persoane din conducerea Ascom ar fi apropiate primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
Preşedintele Ascom Grup, Anatol Stati, a dezminţit, la începutul lunii august, printr-un comunicat oficial, informaţiile privind implicarea sa în finanţarea unor formaţiuni politice din Republica Moldova, spunând că familia sa "nu doreşte să participe la jocuri politice de proastă calitate" şi are alte preocupări decât politica şi bussines-ul moldovenesc.
Fiul patronului Ascom Grup, Gabriel Stati, a fost arestat la sfârşitul lunii iulie la o secţie de poliţie din Chişinău, unde venise să-şi recupereze un prieten reţinut în urma unor altercaţii la un meci de fotbal. Gabriel Stati a fost acuzat de huliganism şi ţinut timp de trei zile în arest preventiv. În urma refuzului Curţii de Apel de a prelungi mandatul de arest solicitat de procuror, Gabriel Stati a fost eliberat, urmând să fie cercetat penal în stare de libertate, fără dreptul de a părăsi ţara.
Potrivit unor informaţii date recent publicităţii de Ascom Grup, veniturile companiei au crescut în anul 2008, faţă de anul precedent, de 6,4 ori. În primele şase luni, companiile ce intră în componenţa Ascom Grup au obţinut un profit de 119 milioane dolari.
Raportul financiar prezintă date privind activitatea companiilor Kazpolmunay LLP, Tolkynneftegaz LLP şi Tristan Oil Ltd, acţionari ai cărora sunt prin intermediul grupului Ascom membrii familiei Stati: Anatol, Larisa şi Gabriel, precum şi firma Terra Raf Trans Traiding Ltd, înregistrată în Gibraltar, care aparţine de asemenea familiei Stati.
Potrivit datelor prezentate, în prima jumătate a anului 2008, companiile grupului Ascom care activează în Kazahstan au obţinut contracte în valoare de 312 milioa-ne dolari, de trei ori mai mult decât în perioada similară a anului 2007.
Compania a fost fondată în 1994 şi este specializată în extracţia de produse petroliere şi gaze, deţinând sonde în Turk-menistan (din 1995), Kazahstan (din 2000) şi Sudan (din 2005).