UN ÎMPRUMUTAT ÎN CHF I-A SCRIS LUI BOGDAN PREDA: "Banca m-a adus într-o depresie care mă împingea spre sinucidere"

ANDREEA CÂRJE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2016

Actualizare Bancpost: "Clienta a beneficiat de 4 oferte de restructurare şi a refuzat alte propuneri din partea băncii"

Ca urmare a scrisorii trimisă ziarului BURSA de unul dintre clienţii Bancpost împrumutaţi în franci elveţieni, banca a reacţionat şi ne-a transmis următoarele precizări: "În urma scrisorii deschise adresată de doamna Andreea Cârje - clientă Bancpost - către CPBR şi publicată de ziarul BURSA, dorim să subliniem că Bancpost a avut un contact permanent cu domnia sa, încă de la începutul colaborării.

Astfel, Bancpost a venit în sprijinul acesteia cu soluţii individuale, în acord cu angajamentul de a oferi suport clienţilor care întâmpină dificultăţi în achitarea ratelor. Clienta a beneficiat de 4 oferte de restructurare şi a refuzat alte propuneri din partea băncii, deşi acestea i-ar fi asigurat diminuarea temporară a ratelor lunare. În plus faţă de restructurările acordate, în perioada ianuarie - iulie 2015 i s-a aplicat discountul de 0,8 puncte procentuale. Bancpost continuă sa îi propună doamnei Andreea Cârje soluţii care să vină în întâmpinarea nevoilor sale".

(E.O.)

------------

O scrisoare deschisă adresată lui Bogdan Preda, director executiv Relaţii Publice şi Instituţionale în cadrul Consiliului Patronatelor Bancare din România, ne-a fost trimisă la redacţie de doamna Andreea Cârje, împrumutată în franci elveţieni (CHF). În cadrul scrisorii, pe care o redăm mai jos, debitorul prezintă situaţia în care se află din momentul accesării creditului în CHF.

"Stimate domnule Bogdan Preda,

Mă adresez dumneavoastră fiindcă sunteţi mereu prezent la discuţiile despre Legea Dării în Plată. Totodată, nu am înţeles încă foarte clar ce înseamnă pentru dumneavoastră caz social. După ce criterii se alege acel caz social? Şi de ce legea aceasta trebuie să fie o lege socială? Ca să poată fi aplicată în condiţiile impuse de bănci? Adică să vină tot în favoarea băncilor?

Consideraţi că subiectul trebuie tratat cu maximă seriozitate, aşa spuneaţi într-o emisiune televizată. Da, subiectul trebuie tratat serios, motiv pentru care dumneavoastră, ca reprezentant al instituţiilor bancare, ar fi trebuit să ştiţi când are loc şedinţa comisiei în care urma să se discute legea. Sau cel puţin să vă interesaţi. Dacă vă doriţi cu adevărat să veniţi în sprijinul consumatorilor.

Am observat că tot în respectiva emisiune aţi evitat răspunsul la întrebarea referitoare la felul în care susţine sistemul bancar cazurile dramatice. Nu am auzit un răspuns concret, doar nişte cifre. Noi nu suntem cifre. Noi suntem oameni, care trăim, sau cel puţin vrem să trăim. Care respirăm şi care ne dorim o viaţă decentă.

Legea aceasta nu se vrea a fi o lege socială aşa cum vreţi dumneavoastră. Legea aceasta trebuie sa fie o lege de protecţie a consumatorului împotriva băncilor. Şi totuşi, ce înseamnă pentru dumneavoastră caz social?

În următoarele rânduri vă voi expune viaţa unui împrumutat în CHF şi las la latitudinea dumnevoastră să decideţi dacă este un caz «rezolvabil» sau nu.

Am luat un credit de la Bancpost, în anul 2008, împreună cu soţul meu (logodnic la vremea aceea). După ce ne-am interesat la foarte multe bănci, ne-am oprit la Bancpost. Împrumutul a fost cerut în lei, însă la momentul acela a rezultat evident o rată prea mare, la fel şi dobânzile, şi ne încadram la limită. Nu era sigur că ne putem încadra nici la un împrumut în euro, cu toate că aveam un venit de 1000 de euro. În cele din urmă, ofiţerul de credit ne-a propus un credit în franci elveţieni. După ce ne-a explicat cât de stabilă e moneda şi că vom avea dobândă mică, dar mai ales cât de convenabilă era rata, am acceptat. Evident, fiindcă nu aveam studii în domeniu, în momentul în care am vrut să semnăm contractul, am cerut permisiunea băncii de a apela la un avocat/jurist, să ne explice contractul. Nu ni s-a permis lucrul acesta.

Am semnat contractul şi am pornit de la o rată de 850 lei. În 22 septembrie 2008. La momentul acela cursul valutar era de 2,28 lei/CHF. În ultimul timp am tot auzit că bancile vor cere un avans de 30%. Şi eu am avut nevoie de un avans. La fel de mare. Şi am făcut un credit de nevoi personale.Tot în franci. Suma totală împrumutată a ajuns la 88.000 de CHF.

După o perioadă foarte scurtă de timp, rata a început să crească vertiginos. Exact cum creştea Făt Frumos din poveste. Rata noastră creştea într-o lună cât la alţii într-un an. Am cerut ajutorul băncii, după ce rata noastră ajunsese la 2.100 lei, la nici un an de la împrumut. Am făcut prima restructurare. Apoi a urmat a doua. În 2010 am înapoiat băncii aproximativ 5000 de CHF, pentru creditul de nevoi personale. Însă rata nu s-a diminuat aproape deloc. Motiv pentru care banca ne-a propus să îl transformăm în credit de nevoi personale cu ipotecă. Şi am semnat un act adiţional prin care ne-a fost mărită dobânda.

Am trecut prin trei restructurări. Şi de fiecare dată, banca, în loc să ne ajute, ne săpa groapa.

Domnule Preda, când vorbim de împrumutaţii în franci nu ne referim doar la cei care au semnat contractul de împrumut. Ne referim şi la cei implicaţi în mod indirect. Şi am să vă explic, fiindcă am impresia că nu se înţelege acest lucru.

Familia mea este compusă din 4 membri: eu, soţul şi cei doi copii. Teoretic, doar pe noi ar trebui să ne afecteze actuala rată. Adică 1.800 lei la un venit total de 2.200 lei. Însă, în momentul în care acumulezi restanţe la întreţinere, la facturi, nu mai ai de la cine să te imprumuţi, îţi rămân alături părinţii. Părinţii mei au renunţat la orice satisfacţie personală pentru a-mi plăti mie restanţele la întreţinere, au ieşit la pensie mai repede fiindcă nu îmi permit să plătesc bonă pentru copii. Şi mai am un frate. Căruia părinţii mei au vrut să-i cumpere o maşină. Însă mi-au plătit mie restanţele la bancă de banii respectivi. Deci, domnule Preda, cum vine asta cu persoanele afectate? Înţelegeţi acum câţi oameni sunt implicaţi în această problemă?

Nimeni nu vrea să-şi dea casa. Eu însă am să fac lucrul acesta fiindcă:

1. banca a refuzat orice negociere cu mine, motiv pentru care în acest moment am acumulat restanţe în zile aproximativ 400, iar ca sumă 4.000 de CHF;

2. contractul meu e plin de clauze abuzive (ANPC mi-a soluţionat în parte plângerea, însă Bancpost refuză să-mi înapoieze suma încasată abuziv);

3. nu vreau să ajung să-mi pun capăt zilelor, nu vreau să intru în depresie, nu vreau ca fiicele mele să mai plângă fiindcă nu le pot cumpăra jucăria preferată.

Domnule Bogdan Preda, eu risc să fiu executată silit. Am pus în apartamentul acesta (nu e o vilă de lux, e un apartament de două camere, tip vagon, şi are 39 de metri pătraţi) suflet. Mi-am făcut prieteni, îmi place cartierul. Copiii mei au prieteni...Mă doare sufletul să las tot trecutul meu aici, 8 ani din viaţa mea, să îi las aici!!!! E trist că noi, tinerii, care ne-am împrumutat în franci elveţieni, am ajuns să ne gândim să plecăm din ţară. Nu cred că vă puteţi imagina ce înseamnă să îţi ceară copilul tău cel mai banal lucru dintr-un magazin şi tu să îl refuzi! Nu ştiţi nici ce înseamnă ca la 31 de ani să te ajute în continuare părinţii. Stimate domn, eu mi-am dorit să-mi ajut părinţii, nu ei pe mine!!!

Spuneaţi la un moment dat că banca este dispusă să discute cu clienţii. Nu este. Ca formă de protest am ales să facem plata în monede la o sucursală a băncii. Are rost să vă mai spun cum ne-a tratat directorul unităţii respective? Citez: "Nu vă e jenă să plătiţi în monede având în vedere situaţia voastră?" Adică într-un stat de drept eu nu am voie să plătesc rata la bancă în monede...

Domnule Preda, am acumulat datorii la întreţinere, facturi restante, am rămas fără prieteni, fiindcă mereu ceream împrumut, haine noi nu, mâncare cumpărată din cele mai ieftine magazine şi lista poate continua. Copiii mei nu au văzut nici marea, nici muntele, nici măcar o staţiune cât de ieftină. De ce? Fiindcă banca ne fură!!! Banca ne omoară cu zile! Banca ne bagă în mormânt de-a dreptul.

Pe mine banca m-a adus într-o depresie care mă împingea spre sinucidere. Când rămâi fără prieteni, când părinţii devin sponsorii tăi, lumea pare neagră. Pare o prăpastie în care cazi tot mai adânc. Şi eu am fost unul dintre acei împrumutaţi care au vrut să-şi pună capăt zilelor. Mă uitam la copiii mei, mă uitam la viaţa mea şi mi se părea că nu mai am pentru ce să trăiesc. Inevitabil ca, din cauza atâtor probleme, certurile dintre mine şi soţ să fie la ordinea zilei. Banii şi restanţele la bancă erau eternele noastre probleme.

În încheiere aş vrea să vă întreb doar atât: cunoaşteţi dumneavoastră vreun caz concret (de oameni simpli şi nu de oameni trufaşi şi plini de bani), caz care să fi fost soluţionat într-un mod corect de bancă? Aştept cu interes răspunsul dumneavoastră".

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Trist dar adevarat, gulerele albe din banci pe astfel de tragedii se intretin.

    trist adevar....cunosc situatia,, negocierilor "cu Bancpost .....cea mai inflexibila banca din Romania!

    Instigare de fapt.

    Ce aia sa protejezi contra bancilor. 

    Nationalizati-le pe toate, si ce o sa fie ? 

    Nu o sa mai plateasca lumea datoriile, ca sunt de stat ?

    Sa nu platim inzecit populismul. 

    Foarte trist, si nu e singurul caz.Majoritatea celor imprumutati in chf traiesc adevarate drame, drame care din pacate implica si pe cei carora le pasa de noi (parinti, frati).bancile nu negociaza, bancile iti impun, nici macar sentintele jud. definitive nu le aplica la timp. Bancpost e indiferent ca rata depaseste venitul, din 2012 incerc negociere.

    SINGURA FORMA DE PROTEST ESTE CEA IN CARE NOI, CEI MULTI SI NEMULTUMITI, SA IESIM IN STRADA!!!!!!!!!!!!!!!!!! SI SA NU PLECAM DE ACOLO!!!!!!!!!!!!!!!DECAT CAND NE VOR INDEPLINI DORINTA!!!!!

    HAIDETI PE 13 FEBRUARIE SA LE ARATAM CA NU SUNTEM OI BUNE DE DUS LA TAIERE!!!!!!!!!!!! 

    1. asa ar trebui sa facem si cei care nu avem rate la banca pentru ca nu stim cand ne vine randul avem copii si trbuie sa le cumparam o casa dar cu dobanzi bune si stabile nu dupa cativa ani sa se tripleze rata asta e genocid

      Azi e chf-ul dar putea sa fie dolarul euro, ii sfasie bancile.

    nu se va face nimic pentru oameni de rand care vor sa plateasca ratele la un curs normal al chf dar vor vinde aceste apartamente cu 20 la suta din valoarea lor de piata deci asta face banca si sa te inrobeasca toata viata sa fii dator la ele vai mama noastra unde am ajuns cu aceste banci si cu cei care conduc aceasta tara

    1. cei care avem imprumuturi in chf majoritatea avem locuri de munca chiar si cate 2 joburi ca sa platim aceste rate traim in stres si am ajuns la concluzia ca nu mai pot sa muncesc 14-16 ore pe zi pentru o casa care mai am rata 22 ani si mam hotarat sa iau calea exilului impreuna cu sotia si cei doicopii minori ptr ca asta se va intamla pana la urma cu toti cei cu rate in chf nu poti sa fii urmarit toata viata pe salariu in romania nu ai cum sa iti hranesti familia nu mai poti trimite copii la scoala este inacceptabil in 2016 sa se intample asa ceva unde traim domnilor care conduceti aceasta tara chjar nu va pasa de aceasta populatie care va ales sa ii protejati ce faceti pentru ei in afara de sa mariti din an in an taxele NIMIC .RUSINE SA VA FIE ATI DISTRUS SI ATI FURAT ACEASTA TARA

      Da

    Cand un client se incadreaza "la limita" pentru a lua un imprumut, inseamna ca riscul acelui imprumut este maxim. Daca banca nu permite clientului sa consulte un avocat/jurist, clientul trebuie in acel moment sa paraseasca banca si sa nu ii mai calce niciodata pragul. Si sa spuna apoi asta tuturor prietenilor, pentru ca nici ei sa nu pice in capcana. Bancile nu au dat nimanui in scris ca francul este stabil, si poate ca unii angajati ai bancilor au fost invatati si ei sa le spuna asta clientilor, ba poate chiar erau convinsi de asta, insa cu siguranta ca sefii lor stiau de ce francul era atat de "stabil".

    BNR stia de asemenea ca se dau credite in franci elvetieni, iar domnul Isarescu a avertizat de multe ori ca nu este bine sa se ia credite in valute straine, insa putini l-au luat in seama. BNR stia insa de ce este preferat francul elvetian si ar fi putut sa spuna public ca francul este stabil doar temporar si de ce anume si sa ii lase pe viitorii clienti ai bancilor sa decida daca vor sa mai ia credite in franci. Dar nu a facut-o. Deci BNR este vinovata pentru asta si nu stiu de ce cei care sunt impotriva BNR nu ii intreaba de ce nu au facut public faptul ca francul era tinut in frau in mod artificial de banca nationala a Elvetiei. 

    Cu alte cuvinte clientii au fost lasati sa se lupte singuri cu bancile, iar dintr-o astfel de lupta iese castigator cel care este mai bine informat. Faptul ca un client nu este de specialitate nu este o scuza, fiindca majoritatea oamenilor nu sunt specialisti in domeniile in care au legaturi cu diverse firme care le ofera produse si servicii complexe, asa ca trebuie sa se ia dupa reclamele exagerate ale acelor firme. Singura diferenta intre ei si cei care iau credite este valoarea mare a tranzactiei in cazul creditelor, dar cu atat mai mult este nevoie ca clientii sa faca eforturi sa se informeze, eventual sa consulte un jurist sau economist bine informat, si daca bancile nu accepta asta atunci sa stie ca la mijloc nu este ceva curat si sa abandoneze colaborarea cu acea banca. 

    Cat despre partea cu creditul de nevoi personale care sa constituie avans, asta a insemnat o dublare a riscului asumat. Avansul trebuie sa fie o suma de pani pe care clientul o detine, pentru a reduce riscul, nu tot una pe care o imprumuta. Daca ar fi normal sa se accepte si o suma imprumutata drept avans, atunci banca ar fi putut da dreptcredit imobiliar intreaga suma necesara.  

    Daca ambele credite au fost luate de la aceeasi banca, probabil ca BNR ar fi trebuit sa interzica asta si sa nu permita luarea/acordarea unui credit in aceste conditii. Doar ca nu a facut-o, iar in fond si clientul si banca aveau interesul sa se asume acest risc maxim si sa se faca imprumutul. Asa ca... de ce sa ii opreasca cineva daca asa au vrut ambele parti contractuale? 

    Si eu am luat imprumut de la banca, si eu am platit luni de zile rata care a reprezentat doar dobanda, fiindca banca a avut grija sa spuna ca la inceput cea mai mare parte din rata este dobanda, dupa care am returnat anticipat banii imprumutati, si a trebuit sa restitui aproape intreaga suma pe care am imprumutat-o. Doar ca stiam de la inceput acest lucru. Si inca nici macar chiar de la inceput, fiindca banca a intarziat sa imi ofere lista cu ratele care vor trebui platite, pentru ca eu sa nu vad chiar de la inceput care este situatia completa, insa si dupa ce am vazut am fost de acord desi stiam si de ce banca nu mi-a oferit chiar de la bun inceput toate informatiile.... fiindca incerca sa ma manipuleze, ca sa incep sa ma obisnuiesc cu idea, si sa nu mai renunt. Credit imobiliar nu as fi luat, fiindca inseamna un risc maxim. Eu nu stiu ce se va intampla nici peste un an, daramite peste un sfert de secol cand ar trebui sa finalizez rambursarea

    lui. Cei care se incumeta insa sa ia un credit imobiliar trebuie sa aiba o sustinere puternica la care sa poata apela daca nu vor sa riste sa ajunga pe drumuri sau sa se sinucida. Si in niciun caz sa nu imprumute 100% din suma necesara, inclusiv suma care ar trebui sa insemne avans. 

    1. Radu, gresesti cand afirmi ca bancile nu au dat nimanui in scris ca francul e stabil. Detin un pliant al Raiffeisen din perioada 2006-2008 care exact asta spune, cat de stabila este moneda elvetiana! Si cred ca si Bancpost a avut asa ceva

    DE CE ROMANI CU NU IES IN STRADA SA ISI REZOLVE PROBLEMELE CU BANCILE DE CINE LE ESTE FRICA CA MAI DEVREME SAU MAI TARZIU TOT IN STRADA VOR AJUNGE DAR IN ALTA POSTURA .....EVACUATI DIN CASELE LOR DE ACESTI CAMATARI

    1. incet incet se va ajunge iar la dictatura nu vedeti ca nu se vace nimic pentru cetateanul de rand pe cine intereseaza soarta acestor oameni pacaliti si inrobiti pe viata .pacat pentru ca nu asta e tara in care eu vreau sa imi cresc copii nu pentru asta am iesit in strada in decembrie 1989 am vrut o ROMANIE a lucrului bine facut cum spunea domnul IOHANIS inainte sa fie ales si acum il doare in cot de romani ca asa e in tenis vorba maestruluiTOMA CARAGIU .blestemati sa fiti toti care ati pus umarul la nenorocirea acestor familii care au muncit si au cladit aceasta tara si acum sunt aruncati in strada de acesti camatari ca nu pot sa le numesc banci la dobanzile pe care le practica si nenorocirille pe care le fac vanzandule casele cu 20 la suta din valoare cine le da acest drept de ce nu lasa proprietarul sa vanda imobilul la pretul pietei cine le da aceasta putere sa vinzi un imobil care pe piata este 80.000 de euro sa il vanda ei la 25.000 de euro spuneti e corect

      de ce nu ies in strada ? Pentru ca marea majoritate sunt oameni simpli, sunt angajați in Jandarmerie , Poliție, MAPN, cărora le este interzis prin lege sa participe la meetinguri si proteste , un alt segment important sunt Proprii angajați ai bancilor si furnizorilor bancilor!!!

      Doar 25% sunt angajați in mediul privat ! 

      Marea perversitate a creditelor in cHF a fost ca au fost extrem de puternic promovate direct in instituții ca o super oferta cu termen limitat, gen luați acum ca se termina ...

      Asta e țara in care trăim, se pare ca asta meritam pana vom înțelege ca trebuie sa ne îndreptam coloana vertebrală, daca mai avem una... 

    Cine te a pus sa iei franci?

    1. Nu ne incadram in alta moneda

      Deci : 1. Nu banca te-a adus aici , ci mintea ta , omule .

      2. Mai termina cu prostia aia ca nu ne incadram la alta valuta . Iti zic eu , te incadrai . Si eu am 31 de ani , si eu am luat un credit ipotecar in 2008 , dar nu am facut gresala sa iau in CHF ci in Euro . Am gandit logic , desi nu aveam vreo facultate terminata , Euro e muuuuult mai stabil , in RON nu am vrut sa iau ca era bobanda mai mare , iar CHF erau teapa pe fata . I-am si zis fetei de la banca . E si mai nasol faptul ca tutror prietenilor le-am explicat sa nu se imprumute in franci ci in Euro . Interesant ca nici macar 1 nu m-a ascultat . Dar de atunci si pana acum am ajuns la concluzia ca romanul e foarte prost scolit . Asta e cand la scoala chiulesti si copiezi . Aici ajungi .  

      Deci daca te-ai fi dus la doua - trei banci te-ai fi "ïncadrat" si la creditul in Euro sau Ron . Te asigur !!! Iar daca nu , ti-ai fi cautat un apartament putin mai ieftin .  

      Si eu am inceput cu o rata de 250 euro / luna la un curs de 3.6 ron . Acum e 200 Euro / luna la un curs de 4.5 ron . Sincer mie nu mi-a crescut rata , deoarece castig euro .  

      Nici tie nu banca ti-a crescut rata ci Cursul .  

      Trebuia sa gandesti ca daca azi doar tu cumperi CHF la un anumit curs , dar peste 6 luni 100.000 de oameni cumpara CHF e CLAR ca o sa CREASCA !!! Ce e asa de greu ????!?!?!?! Cand cererea creste , creste si pretul . 

      Si la aceasta ecuatie s-a mai adaugat si cresterea cursului din cauza devalorizarii leului odata cu venirea crizei .  

      Nu mai zic de faptul ca am avut si eu comision de risc anulat in instanta si incasat de le banca , asa am ajuns sa am rata mai mica . Probabil ca si al tau ti-a fost returnat in cont , dar din cauza ca aveai restante probabil ca ti l-au oprit si n-ai mai avut ce sa ridici .  

      Deci termina sa te plangi aici ca o femeie , ca banca te omoara . 

      Fii barbat responsabil si ia atitudine . Admite ca ai cresit si repara asta Lasa apartamentul bancii , ia-ti chirie , si vezi-ti de viata si de prieteni .  

      Iar daca chiar tii atat de mult la el , vezi ca e plin netul de cereri de soferi de camion , unde poti sa castigi 1500 - 2000 Euro / luna , si la 2 luni vii acasa . Sau cauta-ti alta slujba mai banoasa . Poti face orice omule , doar sa ai vointa , nu sa-ti pierzi timpu scriind memorii si plangeri on-line .  

      Am prieten care din pompier s-a facut sofer profesionist deoarece vrea sa-si faca casa , nu are credit in franci ca tine. Are si el sotie si copil . Si nu e singurul .  

      Sa nu ma intelegi ca sar in apararea bancii . Nu , deloc . Si eu sunt de parere ca Isarescu a fost dobitoc , deoarece a stiut ce se petrece si ce se va petrece . Nu avea cum sa nu anticipeze asta , daca un simplu om ca mine a simtit-o . Nu ar fi nici mare pierdere sa converteasca creditele in lei la cursul din momentul acordarii . Croatia si Ungaria au facut-o . Nu ar falimenta nici o banca , te asigur . Dar din pacate noi ,romanii nu suntem uniti . Deci ne meritam soarta .

      Tot timpul prostia si domnia(confortul) se platesc !!! Totdeauna . 

      Creditele au dobanzi mari tocmai din cauza celor ca tine, care ati semnat ca platiti comisione si apoi nu le-ati mai platit.

      De aia toti tinerii care vor azi sa faca un credit sunt nevoiti sa plateasca dobanda dubla ca in vest si avansuri mai mari, din cauza riscului de tara = escroci ca tine care behaie ca sunt victime ca sa nu mai plateasca comisionul pe care s-au angajat sa il plateasca. Sufera altii de buna credinta pentru niste hotomani ca voi. 

      Felicitări ! Dar sa știi ca daca nu luai credit de loc erai cu adevarat deștept !

      Ciprian, te platesc bine bancile sa postezi astfel de prostii? Sau esti angajat de-al lor? Se vede ca nu ai luat credit si nu ai habar despre ce vorbesti....

    Lecții despre trecut nu merită date. Dar ar fi un aspect care trebuie menționat. Doar mafioții te pun să semnezi ceva fără să îl vezi și studiezi înainte. Îmi vine greu să cred mărturia doamnei care spune că a cerut contractul să îl vadă înainte și a fost refuzată. Eu aș fi chemat poliția pe loc. Mi se pare incredibil, așa că nu sar la calificative.

    Mi-am lichidat orice cont de la Bancpost acum câteva săptămâni când am spus pe acest site că DOAR IMBECILII mai folosesc această bancă. Are comision de cont inactiv și dormant prin care îți fură banii din cont. 

    1. Cristi C,dupa cum explici ai dreptate in parte! tu vorbesti din prisma omului citit,in 2016,dar in 2008 asa se intamplau lucrurile! Te rugau bancile sa-ti dea bani! Daca ai fi fost in locul doamnei,ce ai fi facut?nu ai fi cumparat un apartament in care sa-ti intemeiezi o familie?si crede-ma asta cu semnarea contractului,fara sa ai cunostiinte financiare,ca in 2016,e realitate.Si lasa ziarul Bursa sa publice si povestile adevarate devenite cosmaruri,poate invata si ,,tinerii doritori de case" sa nu se incurce cu bancile!

      eu sunt unul dintre tineri si nu m a convins nimic. orice e mai bun ca chiria cu mutatul casei mereu ca melcul.

      daca nu ai avea optiunea,,prima casa" iti mai doreai asa mult o casa cu aceleasi conditii ca in 2008?

      nu am mari sperante in prima casa e prea complicat cu actele din cate inteleg dar am avansul de 15 la suta si nu vreau sa cresca ar insemna niste ani de munca in plus degeaba

      Uitate in tribunale ce fac executorii. Iti iau casa o vand si iti pun poprire pe salar. Daca nu ai platit 90 de zile esti in strada si dator vandut.

      la chirie te scoate dupa o luna sau si cu banii la zi ca am patit cand a vandut casa proprietarul.asa ca vreau la banca nu ajung eu la 90 de zile si platesc la casa mea nu la copiii altora

    Greșeală noastră, a tuturor celor care ne dorim sau ne-am dorit o casă, o rata in loc de chirie, a fost sa ne asumam rata lunara care ieșea in calcul ( plus un 20% risc valutar). Si alta greșeală tinereasca a fost sa facem tot posibilul sa avem casa noastră, punând speranța intr-un stat civilizat, care protejează, care este, prin specialiștii sai, mai deștept ca noi! Mare greșeală!! Acum, cine poate zice: haideti, ati plătit destul. Luați de-aici o lege care nu ca da nimic înapoi, dar măcar va da șansa sa nu mai greșiți, sa mai trăiți câțiva ani in liniște...cata se poate stand in chirie, gândindu-te ca dai bani altuia si nu lași nici o siguranță familiei - ca de, o casa nu poți lăsa la 2-4 copii. Dar macar le lași siguranta ca au un acoperiș oricând, asa, îngrămădit cum ar fi el...

    Societatea sa ne ierte! Ca bancile au profitat si profita, ele sustinand economia unei tari...cu protecția statului. Prostii, multi de altfel, sa moară, sa se streseze si, cel mai bine: sa nu se mai înmulțească!  

    Pur intamplator toti astia care mananca cacat cu statul in chirie si care vor sa ne invete cat de bine e chirias toti, dar toti sunt proprietari.

    1. esti intr-o mare eroare, cine e proprietar nu i-l doare nici cot nici de tine nici de mine nici de darea in plata, ăla are chiriași, nu sta sa se lamenteze pe aici...

      Adica astia care urla ca au credite cu rate crescute, desi nici pulea nu i-a pus sa ia in chf, sunt cumva chiriasi?

    Deci legea darii in plata trebuie sa intre in vigoare repede.

    Azi o familie de Sirieni care ajung in tara sunt mai liberi ca aceasta familie; statul le da bani de chirie mancare haine; la aceasta familie taxe si impozite.

    Drepturile omului unde sunt? 

    Imi suna cunoscut numele doamnei, dar nu stiu de unde, sa ma gandesc...Ah da ! Este aceeasi doamna care ii blama pe cei care vor credite in viitor si invata populatia ca "aia civilizatii" stau in chirie. Ciudat ca o vad aparand proprietatea, cu faza cu prietenii in cartier, cu trecutul. Mai ca imi storcea o lacrima daca nu facea parte dintr-un grup care prin postaci ii caracteriza acum vreo luna pe cei care isi doresc o casa ca fiind:"betivi, iresponsabili, puturosi, curve, tampiti" si multe altele. Ce ziceti dom' Goldstein, pai se poate chiar asa ceva?

    1. Doar atat ti-au ajuns frankalai?

    Trist, dar adevarat...numai cine trece prin asta poate intelege....si eu traiesc aceasta drama. cu BanPost..cu toate ca imi achitam ratele la zi, am primit somatie de executare silita la inceputul lunii septembrie 2015....a urmat calvarul de contestatie la executare, proces care se judeca si in prezent...insa eu am facut o depresie pe care o tratez si acum pentru a avea puterea sa trec peste aceste necazuri, dar mai strigator la cer este ca acum merg cu baiatul de 14 ani la medici...din cauza lor...de spaima de a nu ramane pe drumuri s-a imbolnavit si sufera acum de depresie, instabilitate emotionala care din pacate am descoperit-o doar acum....au reusit camatarii sa ne termine psihic pe noi si pe copiii nostri si NU le pasa

    Trist, dar adevarat...numai cine trece prin asta poate intelege....si eu traiesc aceasta drama. cu BanPost..cu toate ca imi achitam ratele la zi, am primit somatie de executare silita la inceputul lunii septembrie 2015....a urmat calvarul de contestatie la executare, proces care se judeca si in prezent...insa eu am facut o depresie pe care o tratez si acum pentru a avea puterea sa trec peste aceste necazuri, dar mai strigator la cer este ca acum merg cu baiatul de 14 ani la medici...din cauza lor...de spaima de a nu ramane pe drumuri s-a imbolnavit si sufera acum de depresie, instabilitate emotionala care din pacate am descoperit-o doar acum....au reusit camatarii sa ne termine psihic pe noi si pe copiii nostri si NU le pasa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb