UN INVESTITOR L-A ACUZAT PE BROKERUL SĂU DE O FRAUDĂ DE 500.000 DE EURO "Carpatica Invest" exclude contribuţia financiară pentru repararea prejudiciului solicitat

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2012

Marius Veltan: "Carpatica Invest" l-a suspendat pe brokerul Ştefan Terziu încă din luna mai

"Societatea de brokeraj a răspuns prompt solicitărilor Poliţiei şi a arătat toată disponibilitatea pentru stabilirea adevărului în acest caz", potrivit reprezentantului "Carpatica"

"Carpatica Invest" exclude contribuţia financiară pentru repararea prejudiciului solicitat de clientul său Andrei Anghel, care l-a acuzat pe brokerul Ştefan Terziu că i-a operat tranzacţii în baza unor ordine false şi nesemnate.

Cazul este anchetat de Poliţie, după ce brokerul şi alţi patru reprezentanţi ai casei de brokeraj au fost amendaţi de CNVM.

Marius Veltan, Director General Adjunct al "Carpatica Invest", ne-a precizat, ieri, că brokerul Ştefan Terziu a fost suspendat încă din luna mai, imediat după ce clientul Andrei Anghel a sesizat neregulile.

Ştefan Terziu ne-a declarat, marţi, că justiţia va dovedi adevărul şi că nu are niciun motiv să creadă că va pierde în justiţie.

Marius Veltan ne-a relatat: "În data de 16 mai 2012, am primit o reclamaţie scrisă de la clienţii Anghel Andrei şi Anghel Ilie. În urma aces-tei reclamaţii, am decis sus-pendarea activităţii brokerului, înfiinţarea unei comisii disciplinare şi înştiinţarea CNVM. Au fost transmise către CNVM ordinele de tranzacţionare pentru cei doi clienţi, de la data des-chiderii conturilor până la sfârşitul lunii aprilie, ordine care erau în arhiva centrală a societăţii".

"Ordinele aferente tranzacţiilor din cursul lunii mai se aflau în posesia brokerului, acesta având obligaţia conform procedurilor interne, să le transmită departamentului de control intern din centrală, până cel mai târziu în data de 15.06.2012. Aceste ordine, după cum am constatat ulterior, nu erau semnate de către clienţi. Din notele explicative ale brokerului Terziu Ştefan acesta declară că a efectuat tranzacţiile aferente perioadei 02.05.2012 - 15.05.2012 în baza instrucţiunilor date de către clienţi, bazându-se pe prietenia dintre el şi Anghel Andrei pentru a semna ulterior ordinele de tranzacţionare.

În urma tranzacţiilor din luna mai, au fost înregistrate pierderi pe conturile celor doi clienţi de 374.550 res-pectiv 77.052 RON".

Andrei Anghel ne-a declarat, marţi, că din sutele de tranzacţii efectuate pe contul său, numai câteva sunt reale, restul fiind realizate în baza unor ordine nesemnate sau semnate în fals.

Reprezentantul Carpatica ne-a transmis că nu se poate pronunţa asupra acuzaţiilor că brokerul ar fi falsificat semnătura clientului.

Marius Veltan: "S-au efectuat plăţi în contul bancar al clientului"

Marius Veltan menţionează, însă, că, în urma acestor tranzacţii, s-au efectuat mai multe plăţi în contul bancar al clientului, "ultima înregis-trându-se în data de 23.04.2012 (în condiţiile în care clientul nu a alimentat niciodată contul cu bani)".

Marius Veltan ne-a mai spus că reprezentanţi ai societăţii de brokeraj s-au întâlnit cu Anghel Andrei şi cu avocatul acestuia "deoarece şi intern a fost deschisă o anchetă în acest caz": "De asemenea, am participat în data de 15.06.2012 la o conciliere directă, dând curs invitaţiei trimisă de avocatul clienţilor. În cadrul acestor întâlniri, am comunicat clientului punctul de vedere al societăţii, res-pectiv că este exclusă contribuţia financiară a societăţii pentru repararea prejudiciului solicitat de către clienţi".

Reprezentantul "Carpatica Invest" spune că Ştefan Terziu a fost sancţionat de CNVM deoarece în perioada 02.05.2012-15.05.2012 (pentru clientul Andrei Anghel) şi 02.05.2012-14.05.2012 (pentru clientul Ilie Anghel) a efectuat tranzacţii în baza instrucţiunilor telefonice, fără a avea ordine semnate de către client. În perioada res-pectivă, Ştefan Terziu era autorizat ca broker delegat pentru "Carpatica Invest".

În cazul sesizat de Anghel, CNVM i-a mai amendat şi pe Bogdan Pietrareanu (cu 5000 de lei) şi Dan Gîndilă (cu 3000 de lei), reprezentanţi ai departamentului de Control Intern al "Carpatica", pe Marius Trif (1000 de lei) şi pe Marius Velţan (1000 de lei), în calitate de conducători ai instituţiei.

Domnul Veltan ne-a spus că cei doi reprezentanţi ai departamentului de control intern şi cei doi conducători ai societăţii au fost sancţionaţi de CNVM pentru că "nu au adoptat măsurile necesare pentru prevenirea faptelor".

"Carpatica Invest a arătat toată disponibilitatea pentru stabilirea adevărului în acest caz"

Directorul "Carpatica Invest" ne-a mai declarat: "Avem cunoştinţă despre sesizarea făcută de către clienţi la Poliţie. Carpatica Invest a răspuns prompt solicitărilor Poliţiei şi a arătat toată disponibilitatea pentru stabilirea adevărului în acest caz".

Carpatica Invest se plasează pe locul 11 în topul brokerilor de la Bursa de la Bucureşti şi a intermediat în acest an tranzacţii de aproape 407 milioane lei în primele nouă luni. Firma este parte a grupului financiar Carpatica, controlat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb