Un judecător federal din California a aprobat un acord de 30,5 milioane de dolari convenit de Apple pentru încheierea unui proces vechi de un deceniu, în care compania era acuzată că nu a plătit 15.000 de angajaţi comerciali pentru timpul petrecut în controale de securitate după încheierea schimbului lor, transmite Reuters, conform News.ro.
Judecătorul districtual William Alsup din San Francisco a aprobat acordul convenit în cadrul unui proces colectiv vechi din 2013.
Curtea supremă din California s-a folosit de acest caz pentru a decide că legislaţia statului cere ca angajaţii să fie plătiţi atunci când trec prin controale de securitate obligatorii.
Walmart şi Amazon.com se află printre companiile care trec prin procese similare.
Anul trecut, Amazon şi o agenţie de plasare a forţei de muncă au convenit să plătească 8,7 milioane de dolari, unor 42.000 de lucrători în depozite, pentru a încheia unele dintre cazuri.
Reclamanţii din cazul Apple au susţinut că lucrătorii din comerţul cu amănuntul au aşteptat adesea câteva minute după terminare, şi uneori mai mult, pentru a le fi verificate bagajele înainte de a putea părăsi magazinele în care lucrau.
Apple şi avocaţii reclamanţilor nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Alsup a respins cazul în 2015, spunând că lucrătorii nu se aflau sub controlul companiei în timpul controalelor de securitate, deoarece nu li se cere să aducă la locul de muncă obiecte personale care ar trebui verificate.
O curte federală de apel a cerut Curţii Supreme din California să decidă dacă timpul petrecut în screening-uri după încheierea programului de lucru trebuie să fie compensat conform legii statului.
În 2020, instanţa de stat a decis împotriva Apple, declarând că nu este practic să ne aşteptăm ca angajaţii să nu aducă bunuri personale la serviciu.
Curtea federală a reluat apoi cazul, iar Alsup a declarat anul trecut că intenţionează să acorde o judecată sumară reclamanţilor şi să dispună un proces pentru daune.