Un măr pe zi ţine doctorul departe, dar un măr ceruit?

A.B.
Comunicate de presă / 29 decembrie 2020

Un măr pe zi ţine doctorul departe, dar un măr ceruit?

Asociaţia Pro Consumatori (APC) atrage atenţia cumpărătorilor, dar şi autorităţilor statului responsabile de protecţia consumatorilor (ANPC şi ANSVSA) de existenţa la comercializare în magazinul Carrefour Orhideea din Bucureşti a unui soi de mere Red Delicious la preţul de 9,99 lei/kg, cu următoarele date de identificare pe eticheta minusculă a ambalajului colectiv, ladă de 7 kg: ţara de origine Italia, calibrul 80-85 mm, calitatea I, Lot 5101, distribuitor Kaufof Impex SRL din Bucureşti, transmite un comunicat de presă.

De asemenea, pe eticheta ambalajului colectiv s-a identificat menţiunea "produce ceruite", fără a se menţiona tipul de ceară folosită. Prin răzuirea unui măr din lotul respectiv cu o lamă de cuţit s-a constatat existenţa ceruirii, fără a se putea identifica tipul de ceară, acest lucru fiind posibil doar printr-o analiză de laborator, operaţie care nu mai este posibilă în următoarele 5 zile. În lucrarea ştiinţifică "Aditivii alimentari, necesitate şi risc", apărută la Editura AGIR, 2008, scrisă de prof. univ. dr. Elena Orănescu, lucrare recenzată de medic Octavian Popescu, doctor în ştiinte medicale, prof. dr. ing. Raluca Stan şi prof. dr. I. Schiketanz, sunt descrise 6 tipuri de ceruri folosite în industria alimentară, respectiv: ceara de albine albă şi galbenă (E 901), ceara candelilla (E902), ceară de carnauba (E903), Shellac (E904), ceară montană (E912) şi ceară de polietilenă oxidată (E914). În privinţa riscurilor pe care le prezintă aceste ceruri, la pagina 313 din lucrarea menţionată mai sus se precizează următoarele: "Cerurile sunt substanţe care nu se digeră în organismul uman. Ceara Carnauba poate provoca alergii persoanelor sensibile. Unii autori, Gheorghe Mencinicopschi, o consideră chiar cancerigenă, ceara Shellac poate produce iritaţii ale pielii. În ceea ce priveşte ceara montană şi ceara de polietilenă oxidată, acestea sunt utilizate numai pentru tratamente superficiale aplicate fructelor citrice, legumelor şi altor fructe exotice. Testele efectuate pe animale au arătat că aditivii respectivi sunt nocivi pentru organismul uman".

Având în vedere cele menţionate mai sus solicităm în mod public retragerea de la vânzare a lotului respectiv până la clarificarea tipului de ceară folosit pentru acest soi de mere în vederea menţionării pe eticheta acestuia pentru ca fiecare consumator de astfel de mere să poată lua decizii de achiziţionare în cunoştintă de cauză.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Majoritatea atentionarilor de acest fel sunt practic inutile intrucat nu specifica magazinul sau produsul.

    Apreciez ca de aceasta data este numit in mod clar atat magazinul, cat si proverbialul "mar otravit". 

    -  

    Dintre cerurile mentionate in articol, cea mai problematica este tocmai cea care suna cel mai nevinovat.

    "Ceara montana", desi te duce cu gandul la pajisti si capre negre, este de fapt extrasa cu solventi din carbuni. Culoarea sa maronie provine de la gudroane, substante cancerigene. 

    riscurile globalizarii ...

    cand vrei sa mananci morcovi produsi in Spania si mere din Chile sau prune din Australia ... acele fructe trebuie sa reziste unor conditii de transport , drumului pana in mainile boierului care nu mai nimereste piata de legume fructe clasica... si se furajeaza doar de la supermarket.  

    si atunci apar... substante, ceara folosita, etc....  

    globalizarea cheama chimicalizarea mancarii pentru a face fata provocarilor logistice, de transport.  

    Solutia?  

    Mergeti mai mult in pietele clasice CU CASH , nu cu card ajutand romanii care chiar s-au spetit sa va aduca voua mancare de aici, din Romania.  

    FOLOSITI CASH MAI MULT, ABANDONATI CARDUL PE CAT DE MULT PUTETI !  

    CASH-UL E REGE SI VA RAMANE REGE IN ROMANIA !

    :D  

    1. ce am scris cu caps lock mai sus sunt un vesel si festiv middle finger ridicat narozilor care se dau peste cap sa elimine cash-ul si sa bage in folosinta doar moneda electronica / carduri

      degetul mijlociu al celor multi care folosesc cash-ul se ridica ca o umbra amenintatoare peste satanistii care vor sa elimine cash-ul ! :)))  

      Vai dar esti cu Rusia...

      nu inteleg logica in baza careia ai ajuns tu la concluzia asta

      eu sunt doar cu Romania 

    Din articol nu reiese clar dacă mărul trebuie spălat cu detergenți înainte de consum, mă îndoiesc că acea ceara se dizolva la un simplu spălat cu apa... Deci ce fel de clor ar trebui sa folosim...?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb