Un membru al BCE a demisionat din cauza programului de achiziţie de obligaţiuni

F.A.
Internaţional / 10 septembrie 2011

Un membru al BCE a demisionat din cauza programului de achiziţie de obligaţiuni

Stark va fi înlocuit de un secretar de stat din Ministerul de Finanţe german

Secretarul de stat din Ministerul german de Finanţe Joerg Asmussen îl va înlocui pe Juergen Stark, membru în consiliul director şi cel al guvernatorilor la Banca Centrală Europeană (BCE), după ce acesta şi-a anunţat demisia, a declarat, ierii, o sursă apropiată situaţiei. Stark, care ocupă şi postul de economist şef al BCE, a anunţat instituţia că demisionează "din motive personale", potrivit unui comunicat al băncii.

Demisia lui Stark a fost motivată, de fapt, de divergenţele cu restul conducerii BCE în privinţa controversatului program de achiziţii de obligaţiuni al instituţiei, au afirmat surse pentru Reuters, citate de Mediafax.

Stark ar fi al doilea bancher german care părăseşte BCE în acest an, după retragerea în februarie a lui Axel Weber, membru în conducerea BCE din postura de şef al Bundesbank. Plecarea lui Weber a fost determinată, de asemenea, de opoziţia la programul de achiziţie de obligaţiuni.

Demisia lui Juergen Stark reprezintă o lovitură puternică pentru BCE, instituţie al cărei experimentat preşedinte, Jean-Claude Trichet, urmează să-şi încheie mandatul la finele lunii octombrie. Trichet va fi înlocuit de italianul Mario Draghi. Italia se numără printre statele puternic atacate pe pieţele financiare din cauza îndatorării foarte ridicate a statului.

Manfred Neumann, profesor emerit de economie la Universitatea din Bonn, a declarat: "Este nemaipomenit. Stark avea aceleaşi opinii în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni precum Axel Weber şi actualul preşedinte al Bundesbank, Jens Weidmann. Este o poziţie a tuturor germanilor. Este un semn al unor probleme majore în interiorul BCE. Germanii au clar o problemă cu direcţia BCE".

Economistul german este membru al consiliului guvernatorilor şi consiliului director de la 1 iunie 2006, iar mandatul său urma să se închei în mai 2014.

BCE a reactivat, în august, programul de achiziţii de obligaţiuni, după o pauză de 19 săptămâni, deoarece extinderea crizei datoriilor suverane la Italia şi Spania a cauzat creşterea puternică a costurilor de împrumut pentru cele două state.

Decizia a fost luată de consiliul guvernatorilor, format din 23 de persoane, în pofida opoziţiei unui grup de patru membri, condus de Stark şi Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank.

Acţiunile europene şi-au accentuat declinul după demisia lui Stark de la BCE

Acţiunile marilor companii europene, în special titlurile băncilor, şi-au accentuat ieri declinul, în urma anunţului referitor la demisia economistului german Juergen Stark din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

La ora 13:30 GMT, indicele pan-european FTSE 300 era în scădere cu 1,4%.

Iindicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,08%, DAX al bursei din frankfurt cu 3,27%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 3,08%.

Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a coborât cu 3,67%.

Acţiunile Societe Generale au scăzut cu peste 10%, urmate de Credit Agricole, cu 8,48%, BNP Paribas, cu 7% şi Natixis, cu 7,49%. Titlurile companiei de asigurări Axa au pierdut 8,15%.

În Italia, acţiunile UniCredit au coborât cu 5,96% şi au fost suspendate de la tranzacţionare, ca şi titlurile Banco Popolare, care au scăzut cu 5,07%. Acţiunile Intesa Sanpaolo au pierdut 4,6%.

La ora 13:40 GMT, euro era în scădere la 1,3699 dolari pe unitate, cel mai redus nivel de după 23 februarie, de la nivelul de 1,3880 dolari pe unitate atins joi.

Suspiciunile referitoare la bănci au atins paroxismul, după ce propunerea directorului general al FMI, Christine Lagarde, de recapitalizare a băncilor europene a provocat panică, potrivit discuţiilor din piaţă.

"În faţa riscurilor şi incertitudinilor şi a necesităţii de a convinge pieţele, băncile au nevoie să îşi consolideze capitalul", a declarat Lagarde înainte de deschiderea reuniunii G5 de la Marsilia.

În aceste condiţii, demisia anunţată de economistul şef al BCE, Juergen Stark, din cauza dezacordurilor privind achiziţiile de obligaţiuni efectuate de instituţie, a accentuat declinul burselor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un bobirnac. Dar UE e intratit de slabita, incit bobirnacul o da pe spate.

    Un bobirnac. Dar UE e intratit de slabita, incit bobirnacul o da pe spate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb