Un nou avertisment puternic din partea agenţiei de rating de credit Fitch cu privire la datoria SUA a adăugat joi o nouă urgenţă negocierilor în curs de desfăşurare a plafonului datoriilor dintre Casa Albă şi republicanii din Congres, cu doar şapte zile înainte ca Statele Unite să se confrunte cu o ameninţare iminentă de nerespectare a plăţii datoriilor, transmite CNBC, conform news.ro.
Fitch Ratings, una dintre cele trei mari agenţii de rating din lume, a anunţat miercuri seara că a plasat ratingul triplu A al Statelor Unite sub supraveghere cu perspectivă negativă.
"Conflictul privind plafonul datoriei, eşecul autorităţilor americane de a aborda în mod semnificativ provocările fiscale pe termen mediu, care vor duce la creşterea deficitelor bugetare şi a poverii datoriei semnalează riscuri de scădere a bonităţii SUA", a spus Fitch într-un comunicat referitor la decizie, potrivit news.ro.
De asemenea, agenţia a sugerat cu tărie că, dacă Congresul nu va putea ajunge la un acord înainte de termenul limită de 1 iunie al Departamentului de Trezorerie, pentru a ridica sau suspenda limita datoriei, Fitch va reduce ratingul de credit al Americii.
În opinia, Fitch un astfel de eşec ar fi un semnal negativ al guvernării şi al dorinţei SUA de a-şi onora obligaţiile în timp util, ceea ce este puţin probabil să fie în concordanţă cu un rating "AAA".
Avertismentul a venit la doar câteva ore după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a încercat să calmeze pieţele financiare nervoase.
"Nu aş speria pieţele sub nicio formă. Vom ajunge la o înţelegere... şi nu ar trebui să fie teamă", a spus republicanul din California, miercuri, la Fox Business.
Joi, negociatorii păreau să fi făcut puţine progrese vizibile în mai mult de o săptămână de discuţii aproape non-stop.
La îngrijorările legate de termenul limită s-a adăugat decizia conducerii Camerei de a trimite membrii acasă pentru o pauză de o săptămână, deşi cu instrucţiuni de a fi gata să se întoarcă în D.C. dacă voturile lor vor fi necesare pentru a trece un proiect de lege de compromis, rezultat dintr-un acord încheiat de preşedintele Joe Biden şi McCarthy.
"Nu ştiu dacă avem o înţelegere astăzi", a spus McCarthy joi dimineaţă, când a intrat în Capitoliu.
"Am vorbit deja cu Casa Albă astăzi, vom continua să lucrăm", a spus el la ieşire, după singura serie de voturi din ziua respectivă.
"Ei lucrează la numere, noi lucrăm la numere şi vom lucra împreună."
Un republican influent a spus că este optimist cu privire la încheierea unui acord înainte de weekendul de vacanţă.
Reprezentantul Kevin Hern din Oklahoma, care prezidează Comitetul Republican de Studiu format din 156 de membri, a declarat joi că crede că "este probabil" să se ajungă la un acord până vineri după-amiază.
"Ne apropiem de o înţelegere. Cred că sunt unele dintre punctele mai fine la care lucrează în acest moment. Probabil că veţi vedea o înţelegere până mâine după-amiază", a declarat Hern pentru Reuters.
Între timp, democraţii au devenit din ce în ce mai critici în această săptămână cu privire la alegerea aparentă a Casei Albe de a nu divulga detaliile discuţiilor în mod regulat.
Este o tactică care contrastează puternic cu presa de PR a lui McCarthy, de a discuta cu jurnaliştii de mai multe ori pe zi despre discuţii şi de a apărea la televizor aproape zilnic.
Casa Albă a încercat să îndepărteze criticile în această săptămână, argumentând că Biden a vorbit de luni de zile despre plafonul datoriei.
"Am fost foarte clari în ultimele cinci luni. Nu m-aş uita doar la ultimele două zile. În ultimele cinci luni, în mod constant, aţi auzit de la acest preşedinte", a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, la începutul acestei săptămâni", relatează news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2023, 20:37)
Se va incinge tiparnita,si totul va fi ok,
dar numai pe termen scurt
2. fără titlu
(mesaj trimis de p.t. în data de 25.05.2023, 21:53)
Mi se pare praf in ochii populatiei, sa ne prefacem ca vrem sa platim, intre timp fed a printat deja cca 30% din datoria SUA, adica pardon a "cumparat-o" cu bani printati. Si asta vor face si in continuare: vor printa bani si vor cheltui mult mai mult decat incaseaza.
O sa vedem ca e un deal de forma sa vaza lumea ca ei muncesc, dar nici o reforma clara de a scadea datoria la un nivel sustenabil. De ce cand au closca de aur? Pai face oua de aur? Face. Cate oua ? Cate vor. Atat doar ca dc bagi prea multe oua de aur pe piata le scazi valoarea(cum s-antamplat de curand cu valoare banilor). De-aia mai platesc cate ceva si din taxe. Poate vor ridica un pic taxele si vor scadea un pic cheltuielile dar numai un picccc de tot fata de cat ar fi necesar ca sa traiasca si guvernele in limitele posibilitatilor, cam asa cum ne spun noua sa traim , nu, sa nu ne-ndatoram prea mult.
Closca cu ouale de aur v-ati prins ca e e tiparnita de bani fed, bnr,ecb etc si nu vor renunta la ea, de fapt cine ar renunta?
Bondurile americane cred ca o vor lua in sus dupa ce se face dealul. Mie mi se pare o oportunitate buna de a cumpara, poate ultima inainte de a scadea inflatia. Nu-i o recomandare.