Municipiul Buzău va avea un nou Plan Urbanistic General care va aduce oraşului un nou concept de dezvoltare ce presupune inclusiv mărirea intravilanului cu 15%. Varianta preliminară a documentului prezentată recent arată că noua viziune de dezvoltare a municipiului a fost structurată pe cinci capitole, fiecare dintre ele menită să răspundă nevoilor şi cerinţelor actuale ale locuitorilor.
"A avut loc prima dezbatere cu autorităţile descentralizate ale guvernului pe «Conceptul general de planificare spaţială şi dezvoltare urbană a municipiului Buzău» aferentă noului Plan Urbanistic General (PUG). Noul Plan Urbanistic General este contractat de un consorţiu de arhitecţi şi specialişti în urbanism de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» şi compania Abagiu Global Services. Acest nou PUG îşi propune să contribuie cât mai mult la «atingerea» viziunii de dezvoltare a oraşului nostru «Buzău - oraş magnet», având la bază următorii «stâlpi»: «Buzăul prosper - economia urbană a oraşului»; «Buzăul conectat - circulaţia şi căile de comunicaţii ale oraşului», «Buzăul verde - economia circulară, spaţiile verzi şi metabolismul oraşului», «Buzăul coerent - morfologia urbană a oraşului» şi «Buzăul deschis - sistemul GIS în administraţie»", a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
• Intravilanul, mai mare cu peste o mie de hectare
Noul Plan Urbanistic General reprezintă o urgenţă pentru municipiul Buzău, ultimul astfel de document, după care se construieşte şi în prezent, fiind elaborat în urmă cu aproape 14 ani. Astfel, noul PUG va aduce o schimbare aproape totală a oraşului. În primul rând, suprafaţa intravilanului se va mări cu 1263 de hectare, adică cu 15% faţă de teritoriul actual, de 4775 de hectare.
"Suprafaţa alocată predominant locuirii este de 1690 de hectare. 27% din teritoriul oraşului va fi rezervat zonei centrale, zonelor de locuire individuală şi colectivă, zonelor mixte cu parter comercial şi servicii", se arată în prezentarea făcută de arhitecţi.
Pentru atingerea acestei noi suprafeţe pentru intravilanul oraşului, arhitecţii au propus crearea unui nou pol de dezvoltare cu funcţiuni mixte, localizat aproape de viitoarea autostradă A7, până la limita cu comuna Ţinteşti. Este vorba despre o suprafaţă de 700 de hectare, în sudul municipiului Buzău.
"Ideea polului de dezvoltare a venit dintr-o necesitate. Buzăul are nevoie de o zonă în care să atragă investiţii de calitate, mă refer la investiţii medii, mari şi foarte mari. În prezent nu există teren, spaţiu suficient în oraş decât în acel loc, între actuala linie a forajelor şi viitoarea autostradă a Moldovei. Este o zonă de 683 ha, prin urmare, pe termen mediu şi lung ar putea să atragă investiţii foarte importante. Ce înseamnă acestea, urmează să fie definite împreună cu leadershipul primăriei. Poate să însemne zonă de locuire, dezvoltarea unei zone de servicii de depozitare, o zonă logistică, o parte poate să fie dedicată industriei creative. Este foarte important ca acest pol să se dezvolte controlat, coerent, în ritmul său natural şi să atragă cei mai buni investitori care să creeze locuri de muncă bine plătite sau cartiere cu un nivel de viaţă peste mediu, care să rezolve problemele cetăţenilor, cum ar fi problema locuirii", a explicat, la o televiziune locală, arhitectul Răzvan Abagiu.
De asemenea, arhitectul care a lucrat la PUG-ul municipiului a punctat faptul că suprafaţa de teren de circa 700 de hectare, propusă pentru a fi trecută în intravilanul municipiului, ar putea deveni un mic orăşel. Mai exact, aici ar putea să fie dezvoltate cartiere de locuit, dar la fel de bine şi zone bine delimitate cu mici fabrici: "Cred că sunt zone în interiorul celor 700 ha unde pot fi inserate ansambluri rezidenţiale. Noi l-am definit ca pol urban de dezvoltare, dar este necesar ca, după aprobarea PUG-ului, să fie elaborat de primărie un master plan de dezvoltare care să ducă către un PUZ şi care să stabilească exact care sunt funcţiunile, cât să fie rezidenţă, cât să fie servicii ori industrie uşoară. Când vorbim de industrie în zona respectivă, vorbim de industrie uşoară, nu am încuraja nicicum o industrie poluantă".
Pe de altă parte, în viziunea arhitecţilor, oraşul urmează să aibă trei zone construite protejate faţă de una în prezent, zone în care se va construi după reguli mult mai stricte decât în restul oraşului. Este vorba despre centrul istoric al oraşului, la care se vor adăuga Centru Sud-Bd. Gării, Centru Vest-Bd. Nicolae Bălcescu.
Noul PUG stabileşte şi trei zone cu valoare ambientală protejată, unde, la fel, se impune o anumită arhitectură a clădirilor, regim de înălţime, culoarea clădirilor etc. Acestea sunt parcela strada Mesteacănului, parcela strada Traian Vuia, parcela Bd. Nicolae Titulescu.
Arhitecţii au inclus în noul PUG şi conexiunea cu aerodromul Boboc, care ar urma să aibă şi o componentă civilă, de transport aerian de mărfuri şi de persoane.
"Prin noul PUG proiectăm pentru viitor 6 inele de circulaţie, din care două în afara oraşului şi mărirea suprafeţei de intravilan cu 1263 hectare. Noul PUG trebuie să pună în valoare viitoarea autostradă A7 dar şi canalul Iazul Morilor şi lunca Buzăului aflată pe teritoriul administrativ al oraşului nostru. Sperăm ca până la jumătatea anului viitor să avem toate avizele de la toate ministerele şi Hotărârea de Guvern pentru aprobarea PUG-ului Municipiului Buzău!", a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
• Traficul greu, scos din oraş
În ceea ce priveşte circulaţia în municipiul Buzău, arhitecţii vin cu conceptul de "oraş al celor 15 minute", adică orice punct important să fie accesat în 15 minute, pe jos. În acest sens, se va urmări ca traficul greu să fie scos în afara oraşului, respectiv maşini de gunoi, aprovizionare, iar în municipiu să se pună accent pe transportul public de călători. De asemenea, vor fi create şase inele de circulaţie.
Prin noul PUG se va mări şi suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor. În acest scop, un rol important îl are inclusiv agricultura urbană care de asemenea este prevăzută în noul PUG.
"Suprafaţa totală de spaţii verzi este de 640 de hectare, reprezentând 10% din suprafaţa intravilanului propus", se arată în schiţa de PUG prezentată astăzi.
Noul PUG urmează să fie adoptat până la jumătatea anului următor. Până atunci, documentul mai trebuie să parcurgă câteva etape.
"Vor mai urma până la sfârşitul anului încă două dezbateri, una cu specialiştii şi una cu cetăţenii Buzăului", a anunţat Toma Constantin, primarul municipiului Buzău.
Petru elaborarea noului Plan Urbanistic General al municipiului, Primăria a alocat suma de aproape 2,5 milioane de lei.