Mai mult de şase din zece (64%) tineri din Uniunea Europeană intenţionează să voteze, iar 38% din tinerii europeni consideră că votul este cea mai eficientă modalitate pentru a-şi face auzită vocea, arată un nou sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 6-9 iunie, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit comunicatului, sondajul mai indică faptul că 19% din tinerii europeni nu sunt interesaţi de politică, iar 13% nu sunt interesaţi să voteze.
Ancheta sociologică a arătat că mulţi tineri sunt activi şi implicaţi: 64% au declarat că au participat la activităţile uneia sau mai multor organizaţii în ultimele 12 luni.
În plus, 49% au spus că în ultimul an au luat măsuri pentru a schimba societatea prin semnarea unei petiţii, prin participarea la o manifestare sau prin trimiterea unei scrisori unui politician. Proporţia cea mai ridicată (57%) s-a înregistrat în România, iar cea mai mică în Cipru (31%), ţară urmată de Luxemburg (33%) şi Suedia (34%).
În special, tinerii au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34%), schimbările climatice şi mediu (33%), sănătate şi bunăstare (29%) şi drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29%), se menţionează în comunicat.
Tinerii europeni sunt de părere că sistemul educaţional i-a pregătit bine pentru unele dintre provocările cu care se confruntă. De exemplu, 73% dintre tinerii intervievaţi au declarat că educaţia lor i-a înzestrat cu competenţele digitale necesare pentru a identifica dezinformarea, iar 72 % au afirmat că educaţia lor i-a învăţat să se ocupe de mediu.
De asemenea, sondajul relevă că tinerii continuă să aibă o perspectivă europeană. Peste 43% au participat la o activitate în altă ţară din Uniunea Europeană. Exemple tipice în acest sens includ studiile sau formarea (16%), voluntariatul (12%) sau munca (12%). Aproape jumătate dintre tinerii intervievaţi (49%) afirmă că sunt conştienţi de oportunităţile de finanţare oferite de Erasmus +, programul UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport.
În plus, 67% dintre tineri consideră că UE are un impact, cel puţin într-o anumită măsură, asupra vieţii lor de zi cu zi, în timp ce 26% afirmă că nu are, iar 7% nu ştiu, se precizează în comunicat.
În 24 de state membre, o majoritate a respondenţilor au indicat că intenţionează să voteze la apropiatele alegeri europarlamentare. Cele mai mari proporţii sunt consemnate în România (78%) şi Portugalia (77%). În Bulgaria, Letonia, Luxemburg, Malta şi Olanda, mai mult de 20% din tinerii intervievaţi au răspuns că nu vor vota, în pofida faptului că sunt eligibili.
Sondajul Eurobarometru Flash 545 "Tineretul şi democraţia" a fost realizat în perioada 3 - 12 aprilie 2024, pe un eşantion reprezentativ de 26.189 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani din cele 27 de state membre UE. Metoda folosită a fost cea a interviurilor online asistate de calculator, se arată în comunicat.
Rezultatele Eurobarometrului vor sta la baza activităţii desfăşurate de Comisia Europeană, astfel cum se subliniază în comunicarea CE privind moştenirea Anului european al tineretului. Comisia a numit un coordonator al UE pentru tineret şi organizează o verificare a tinerilor în procesul de elaborare a politicilor UE. În contextul Săptămânii europene a tineretului din aprilie 2024, atât vicepreşedintele CE pentru promovarea modului nostru de viaţă european Margaritis Schinas, cât şi comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret Iliana Ivanova au găzduit dialoguri privind politica pentru tineret, conform comunicatului.