Un nou mecanism pentru închiderea lină a companiilor de asigurări cu probleme ar putea ajuta la menţinerea încrederii în acest sector, în cadrul procesului de revizuire a normelor de capital care este puţin probabil să intre în vigoare înainte de 2025, a declarat marţi o serie de oficiali din cadrul Comisiei Europene, transmite Reuters şi Agerpres.
Blocul comunitar revizuieşte în prezent normele de capital 'Solvency II' pentru companii de asigurări precum Generali, Allianz şi AXA, în ideea de a reflecta mai bine impactul dobânzilor reduse pentru o perioadă lungă de timp asupra politicilor.
Băncile europene au deja un "cadru de redresare şi rezoluţie", care permite organismelor de reglementare să închidă rapid o instituţie cu probleme fără a destabiliza întregul sistemul financiar.
John Berrigan, responsabil pentru serviciile financiare la Comisia Europeană, a apreciat că este nevoie de un astfel de cadru şi pentru companiile de asigurări, în ideea de a-i proteja mai bine pe deţinătorii de poliţe de asigurare şi a îmbunătăţi supervizarea companiilor de asigurări transfrontaliere. În plus, acest cadru ar putea fi însoţit de o minimă armonizare a schemelor naţionale de garantare a asigurărilor, a apreciat Berrigan.
"Acesta ar putea consolida încrederea în piaţa unică a asigurărilor", a spus Berrigan la un eveniment organizat de federaţia europeană a asociaţiilor asiguratorilor şi reasiguratorilor, Insurance Europe.
Berrigan a mai spus că normele Solvency II funcţionează bine şi acest lucru a fost dovedit în perioada pandemiei de COVID-19. "Nu ar trebui să modificăm principiile fundamentale ale Solvency II precum evaluarea pe baza preţurilor de pe piaţă şi cerinţe de capital bazate pe riscuri" a apreciat Berrigan. Acesta a spus că va analiza dacă cerinţele de capital cu privire la investiţii în acţiuni trebuie modificate, în ideea de a direcţiona primele în valoare de mii de miliarde de euro pe care companiile de asigurări le colectează anual spre investiţii care să ajute economia să îşi revină din pandemie.
La rândul său, Didier Millerot, director pentru asigurări în cadrul departamentului de servicii financiare al Comisiei Europene, a spus că cel mai probabil comisia îşi va prezenta propunerile de modificare a regulilor Solvency II în luna iulie, adăugând însă că indiferent care vor fi modificările acestea nu vor fi implementate în blocul comunitar înainte de 2025.
Pe de altă parte, companiile de asigurări şi parlamentarii care au participat la evenimentul organizat marţi au apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să evite să facă regulile mai împovărătoare, pentru a putea ajuta investiţiile în revenirea regiunii şi în îmbunătăţirea competitivităţii sale globale.