Al treilea mare partid din parlamentul rus, "Rusia Dreaptă", a propus adoptarea unui proiect de lege prin care companiile sunt obligate să convertească în ruble până la 50% din veniturile obţinute în valută, mutare menită să încetinească deprecierea monedei naţionale, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
Potrivit proiectului de lege, care a fost prezentat Dumei de Stat la sfârşitul săptămânei trecute, companiile vor fi nevoite să schimbe în ruble un procent de până la 50% din veniturile în moneda străină într-un interval de maxim şapte zile de la încasarea banilor.
Suma finală care trebuie convertită în ruble ar urmă să fie stabilită de banca centrală.
Sunt necesare măsuri de urgenţă pentru a sprijini moneda naţională şi a reduce impactul deprecierii rublei asupra preţurilor alimentelor, se arată în document.
Propunerea partidului "Rusia Dreaptă" a venit pe fondul eşecului băncii centrale de a opri căderea rublei, care s-a depreciat anul acesta cu circa 40% faţă de dolar, că urmare a tensiunilor cu Ucraina, a scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor economice impuse de statele din Vest.
Potrivit analiştilor, iniţiativa partidului rusesc nu are prea multe şanse să fie adoptată.
Rublă a fost moneda naţională cu cea mai slabă evoluţie după hryvna ucrainiană în 2014, potrivit unui clasament Bloomberg, care include 170 de ţări. Vineri, rubla a coborât cu 3% la 58,21 faţă de dolar, un nou minim absolut.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii băncii centrale din Rusia au declarat că instituţia se opune oricăror restricţii administrative de ordin financiar şi în special unei măsuri care să oblige convertirea în ruble a veniturilor companiilor.
Cu toate acestea, autorităţile de la Moscova au sfătuit marii exportatori, precum compania petrolieră de stat Rosnef, să schimbe cât mai multă valută în moneda locală pentru a atenua presiunile pe rublă. Ministerul de Finanţe a propus pe 4 decembrie lansarea unor discuţii cu reprezentanţii companiilor de stat în privinţa vânzărilor de valută.