Un proces prea îndepărtat

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 31 mai 2019

Cornel Codiţă

Ar putea, foarte bine, să fie vorba despre recent încheiatul proces al lui Dragnea. Întins pe nişte ani buni, cu hotărîrea finală amînată de Înalta Curte pînă...! Nu, nu pînă la calendele greceşti, ci doar pînă după alegeri... aşa... ca să ştim şi noi, vorba Cetăţeanului turmentat, cu cine votăm! Noi, adică înalţii magistraţi, brusc şi decisiv iluminaţi de tabloul general al rezultatelor electorale. Altminteri, cum să îţi explici planificarea mult aşteptatei pronunţări, căutată cu lumînarea şi potrivită astfel, din condică şi condei, chiar prin deciziile curţii? Un verdict juridic venit să completeze actul politic semnat de milioanele de români care s-au opintit cu votul la urne, trăgîndu-i preşul de sub picioare ipochimenul cu apucături de vechil obişnuit să-şi odihnească biciuşca pe spinarea clăcaşilor, unul dintre numeroşii închipuiţi pe care i-a plămădit politica de gaşcă din România, visînd să "jupînească" după bunul plac, pînă la adînci, înavuţite şi liniştite bătrîneţi. Nu m-ar mira să aflăm într-o zi că, mai la fereală, pusese totuşi pe cineva să-i facă o schiţă-două, pentru proiectul monumentului care îl reprezenta în postura patern-eroică de "Părinte al Naţiunii Retezînd Toate Cele Şapte Capete ale Statului Paralel", operă menită să odihnească pentru eternitate, unde în altă parte, dacă nu în Piaţa Constituţiei. Sau, mă rog, mai modest, în inima domeniului de la Alexandria. Ce mai, un fel de Cromwell al României! Ei, n-a fost să fie... ghinion... ceasul rău... pisica "treişpe"! Istoria acestui proces ar trebui totuşi scrisă, cîndva, nu de alta, dar el reprezintă un punct pe o axă importantă a istoriei României moderne, cea formată de şirul "decizii juridice" care au schimbat macazul politicii, la noi, în ultimii o sută şi mai bine de ani. Ca dovadă, schimbările dramatice din PSD şi de pe întreaga scenă politică a României, survenite în cascadă, în doar cîteva ore şi zile, schimbări pe care politicienii şi instituţiile de care dispun nu au fost în stare să le opereze, în ciuda evidentei şi recunoscutei lor necesităţi, atîta vreme cît Dragnea s-a putut plimba liber prin cadru. Se vede treaba că, în societatea românească şi în politica ei, împotriva fricii, a comodităţii, a inerţiei şi a coeziunii de gaşcă, doar "justiţia" şi "marile accidente ale Istoriei" sunt capabile să opereze dislocări masive!

Bun, dacă nu despre procesul lui Dragnea este vorba, atunci al cui? Al altui politician! Unul cu ştaif, pedegree şi stofă, toate englezeşti. Johnson! Boris... Johnson. Fostul Primar al Londrei, fostul ministru de externe în Cabinetul May şi după părerea unui mare cunoscător la "oameni" cum este Trump, Preşedintele Americii, mai bun pe funcţia cu locuinţă asigurată la Downing Street nr. 10, decît Doamna de tinichea! Zielele acestea, omul dă din coate, tare, să se cocoaţe şi el Premier! Prin viclenia istoriei, însă, s-ar putea să constate că "n-a avut noroc". S-a trezit un ăla... un civil... Marcus Ball, să-i facă o plîngere la tribunal. Nu... nu, n-a furat, nici nu a constituit vreun "grup infracţional organizat", nici n-a luat paraîndărătul pe sub mînă de la cine ştie ce afaceri cu statul ale unor băieţi "dăştepţi", ori alte mărunţişuri de acest fel cu care se ocupă politicienii noştri. Nu, omul a făcut-o lată... lată de tot! A minţit public. A minţit publicul, din postura de persoană aflată într-o funcţie publică!!! Luat de avîntul lozincilor pregătite cu grijă de echipa de campanie brexit, s-a apucat să spună în gura mare, prin adunări publice şi pe la televizor, că Marea Britanie trimite la Bruxelles un bir de 350 milioane de lire sterline pe săptămînă (!!!!), bani cu care în doar două-trei luni s-ar recapitaliza întregul sistem de sănătate şi de asigurări de sănătate din Marea Britanie. Domnul... mă rog, individul ăsta Ball susţine că asta este o minciună gogonată, iar o persoană care din postura unei funcţii publice spune minciuni se cheamă că duce publicul în eroare şi prin aceasta se îndepărtează penal de la conduita cerută unei persoane aflată în funcţie publică. "Conduita reclamatului Boris Johnson a fost în egală măsură iresponsabilă şi neonestă. A fost, susţinem noi, criminală". Iar, ca să înţeleagă cineva cum merg treburile prin democraţiile acestea din "inima cea putredă" a Occidentului, trebuie spus că banii necesari acţiunii judecătoreşti, nu mai puţin de vreo 200.000 de lire sterline, au fost adunaţi printr-o acţiune de crowdfunding, pe net!!!

Morala este simplă! Şi ea, îi priveşte înainte de toate pe cei care zilele acestea se grăbesc să creadă şi să proclame pe toate tonurile că, iaca... România a devenit peste noapte, brusc şi dintr-o dată, doar prin dispariţia lui Dragnea, pus la popreală, şi stat de drept şi democraţie funcţională şi posesor de justiţie imaculată, oarbă şi eroică. Din acest gen de "entuziasme", tipice pentru "poporul" naiv ce născu "Republica de la Ploieşti" (vezi Caragiale!) s-au plămădit eşecurile crîncene şi sacadat repetate ale operei de construcţie instituţională şi politică. Operă de care România a avut atîta nevoie, încă de la naşterea ei întru modernitate şi de care, din păcate şi spre paguba noastră istorică, a tuturora, încă mai are disperată nevoie şi în ziua de azi!!!

Opinia Cititorului ( 11 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Paradoxal, procesul federalizarii Europei pare indepartat desi Winston Churchill avea alta viziune asupra Europei.

    Într-o Anglie devenită pol al Europei libere, mediile guvernamentale sunt animate de ideile federalist europene. Astfel, Winston Churchill îi adresează lui Anthony Eden un memorandum asupra „Statelor Unite ale Europei”. Odata recâstigata pacea, omul de stat britanic revine asupra aceleiaşi teme cu prilejul unei conferinţe la... 

    ”Deşi declara la venirea în ţară: «punând piciorul pe acest sfânt pământ, am devenit român», Carol nu s-a integrat moravurilor bizantino-orientale ale clasei politice româneşti, a rămas întotdeauna fidel patriei şi rasei sale şi a tratat altitudinar pe oamenii politici români”, scria colegul Florin Constantiniu.

    Istoricii arată că era o diferenţă de mentalitate între... 

    Frumos

    1. Cine sau ce e frumos?

      UN POD VECHI PESTE UN RIU FRUMOS, FOLOSIT TOT TIMPUL.

    În 1870, tânărul Carol, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, se confrunta cu o opoziţie puternică în interior, pe fundalul conflictului franco-prusac şi al luptelor intestinale dintre liberalii „roşii“ din opoziţie şi conservatorii de la putere. „De 4 ani Domnul străin pusese piciorul pe treptele tronului şi părea că, împreună cu dânsul, intrase în nefericita Românie mizeria,...

    Ce spune Papa Francisc...pentru asta, ma voi ruga zilnic, pentru sanctitatea sa! O rugaciune care se simte, se traieste, nu doar se rosteste! 

    Pentru a înfrunta problemele acestei noi faze istorice, pentru a individualiza soluții eficiente și a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să crească colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale. 

    E necesar ca toți să meargă... 

    Pentru dezvoltarea armonioasă viabilă, pentru activarea concretă a solidarității și a carității, pentru sensibilizarea forțelor sociale, civile și politice în vederea binelui comun, nu e suficient să actualizăm teoriile economice, nici nu sunt de ajuns abilitățile tehnice și profesionale, atât de necesare de altfel. Odată cu condițiile materiale, este necesar să dezvolte sufletul...

    1. Simple palavre.

      Asa crezi tu! Lumea se schimba, scapam de kaliyuga, epoca intunecata in care doar 1 la suta e adevar, restul rautate! vei trai si vei simti schimbarea la nivel planetar! 

      "Am o greutate pe inima. E greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb