Un război limitat, politicos şi ieftin, pe care nimeni nu vrea să-l oprească

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2023

English Version

"În acest moment, imperialismul rusesc poate fi oprit ieftin, pentru că soldaţii americani nu mor."

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei

Călin Rechea

La începutul operaţiunii militare speciale din Ucraina, strategul american de origine română Edward Nicolae Luttwak scria pe contul său de Twitter că "Putin este terminat", deoarece "prin invadarea cu o armată mult prea mică a celei mai mari ţări din Europa, fostul jucător prudent de poker a devenit un jucător nesăbuit de ruletă".

Strateg şi istoric cu o largă recunoaştere internaţională, profesorul Luttwak a fost consilier în cadrul Pentagonului dar şi pentru numeroşi şefi de state şi de guverne.

Într-un editorial din martie 2022, publicat pe site-ul Unherd.com, Luttwak afirmă că, prin invadarea Ucrainei, "Putin a reuşit să facă puternică alianţa NATO".

La mai puţin de un an distanţă, declaraţiile de pe contul său de Twitter au început să "sufere" modificări semnificative. Profesorul Luttwak a scris în martie 2023 că "războiul Rusiei nu a avut succes, dar este sustenabil, în condiţiile în care Putin dispune de suficienţi soldaţi, armament şi susţinere politică".

De la convingerea că victoria Ucrainei este doar o chestiune de timp şi de susţinere din partea alianţei NATO, strategul american a trecut la apeluri privind soluţionarea conflictului prin negocieri.

Pe fondul unei declaraţii recente a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, conform căreia "lucrăm la un pachet de măsuri pe mai mulţi ani cu o finanţare substanţială", profesorul Luttwak afirmă că astfel "nu se întrevede niciun sfârşit al războiului, nici anul acesta, nici anul viitor şi nici după aceea".

În opinia strategului american, luptele continuă "din cauza unei virtuţi care este, de asemenea, un păcat", respectiv "războiul din Ucraina nu este un război total, ci unul limitat, cu ambasade americane şi ruseşti care încă funcţionează la Moscova şi la Washington, cu astronauţi americani şi ruşi care împart capsule spaţiale, cu telefoane îngrijorate ale directorului CIA atunci când Moscova este pentru scurt timp în agitaţie".

Faptul că "războiul din Ucraina este politicos şi limitat" reprezintă o veste bună pentru Edward Luttwak, în timp ce vestea proastă este că "atâta timp cât doar ucrainenii sunt sub focul inamicului, niciunul dintre ceilalţi protagonişti nu are un motiv puternic pentru a pune capăt luptelor", iar războiul "riscă să se prelungească cel puţin încă 500 de zile".

Dar mai sunt resurse materiale şi umane pentru acest orizont de timp, în special pe fondul recentelor informaţii din presa americană, conform cărora "contraofensiva Ucrainei nu îşi va atinge obiectivul"?.

Declaraţiile aparţin unor surse anonime din cadrul serviciilor secrete americane şi au fost citate recent de Washington Post, unde se mai arată că "evaluarea sumbră se bazează pe eficienţa brutală a Rusiei în apărarea teritoriului ocupat printr-o reţea de câmpuri minate şi tranşee".

Generalul Mark Milley, care va părăsi în curând poziţia de Şef al Statului Major al armatei SUA, a fost întrebat, tot de Washington Post, dacă Ucraina poate să învingă.

"Depinde ce înţelegeţi prin cuvântul victorie", a răspuns generalul american, iar apoi a declarat că obiectivul "unei ţări libere, independente şi cu teritoriul intact poate fi atins atât cu mijloace militare dar şi prin intermediul unor mijloace diplomatice".

Analistul militar Andrei Martyanov, fost ofiţer în marina militară a Uniunii Sovietice şi autorul cărţilor "Losing Military Supremacy: The Myopia of American Strategic Planning" şi "The (Real) Revolution in Military Affairs" îl ironizează pe comandantul armatei americane şi susţine că nu există mai multe definiţii pentru victorie.

"Victoria reprezintă un singur lucru, respectiv atingerea obiectivelor politice ale războiului", scrie Martyanov pe blogul său, iar "obiectivul politic cheie pentru Rusia este anihilarea Ucrainei ca vasal al NATO şi eliminarea regimului de la Kiev şi a sponsorilor săi".

Pentru unii, faptul că doar ucrainenii mor sub focul inamicului este o veste bună. Ce fel om ar spune aşa ceva? Poate cineva numit Andrzej Duda, care în prezent este preşedintele Poloniei?

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Washington Post, Duda a fost întrebat de ce americanii de orientare conservatoare ar trebui să sprijine Ucraina. "Este foarte simplu. În acest moment, imperialismul rusesc poate fi oprit ieftin, pentru că soldaţii americani nu mor", iar "dacă nu punem capăt agresiunii ruseşti acum, va fi un preţ foarte mare de plătit", a răspuns preşedintele Poloniei.

Oare Duda crede că soldaţii polonezi sau ai altor vasali din flancul estic al NATO reprezintă tot carne ieftină de tun în confruntarea cu Rusia?

Pentru colonelul Douglas Macgregor, fost comandant de tancuri în cadrul Războiului din Golf şi fost consilier în cadrul Departamentului Apărării din SUA, războiul limitat din Ucraina nu mai poate dura prea mult, deoarece "am ajuns în cel mai periculos punct al conflictului, cel în care regimul de la Kiev se poate prăbuşi şi dezintegra în orice moment".

Aceste punct de vedere este împărtăşit şi de Michael Vlahos, istoric şi strateg militar, fost profesor la Naval War College şi fost preşedinte al Center for the Study of Foreign Affairs din cadrul Departamentului de Stat american.

Într-un articol recent din Compact Magazine, "The Ukrainian Army Is Breaking", profesorul Vlahos susţine că armata Ucrainei este pe cale să treacă pragul care desparte o armată înfrântă de una distrusă, în condiţiile în care numărul pierderilor raportate la populaţie după mai bine de 500 de zile de război se apropie de nivelul înregistrat în Germania în Primul Război Mondial într-un interval de circa 1.500 de zile.

În opinia profesorului american, trei factori majori completează această rată catastrofală a pierderilor şi forţează apropierea de pragul distrugerii. Primul este reprezentat de faptul că "războiul a început cu mari speranţe, iar acum pare imposibil de câştigat", urmat de lovitura suplimentară reprezentată de imposibilitatea de mai mai nega faptul că "sprijinul extern din partea prietenilor şi aliaţilor începe să se evapore".

"Acesta este un factor negativ deosebit de acut, dacă sprijinul aliat este fundamentul emoţional al credinţei armatei în victoria finală", subliniază Michael Vlahos.

În al treilea rând, "cei care au promis victoria şi au jurat că lumea va sprijini armata până când va fi obţinută victoria, indiferent cât de mult va dura, sunt văzuţi din ce în ce mai mult ca mincinoşi şi înşelători", iar "armata şi întreaga naţiune consideră că au fost trădate de conducători". Vlahos accentuează faptul că "toate acestea au căzut asupra Ucrainei în ultimele şase săptămâni".

"Atacurile reciproce asupra infrastructurii nu vor conduce la rezultate. Acum, pe fondul eşecului ofensivei Ucrainei de a modifica harta, deoarece armata Rusiei a devenit mai puternică, a venit vremea unui plan de pace din partea SUA", a scris recent profesorul Luttwak pe contul său de Twitter, unde mai susţine că "Ucraina şi-a câştigat libertatea, este de ajuns".

În urmă cu câteva zile, Luttwak a revenit la ideea unei victorii a Ucrainei, conform declaraţiilor sale pentru ziarul german Die Welt, dar pentru aceasta este nevoie de trecerea la un "război total" şi mobilizarea a cel puţin 3 milioane de cetăţeni.

Se pare că nici reputatul strateg Edward Luttwak nu poate concepe că, în stadiul actual al luptelor, un plan de pace al Statelor Unite, cel puţin din partea actualei administraţii de la Washington, va fi acceptat de Rusia doar dacă se face la Moscova. Rămâne de văzut doar cum va arăta cererea de capitulare necondiţionată.

În ceea ce priveşte autorităţile europene, războiul din Ucraina prezintă şi alte "beneficii" incontestabile: este acoperirea perfectă atât pentru colapsul economic în derulare, alimentat de politici verzi iresponsabile, bazate pe ignorarea celor mai elementare legi ale fizicii, cât şi pentru marşul forţat către societatea totalitară.

Să fie război, atunci! Iar dacă rămâne şi politicos, cu atât mai bine, mai ales când carnea de tun este aşa de ieftină.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Nu sunt de acord ca nimeni nu vrea sa opreasca conflictul,

    problema e ca politicienii americani (+cei din tarile NATO)au calculat gresit 

    capacitatea Rusiei de a contracara sanctiunile economice si a armelor NATO, 

    iar ACUM este foarte greu sa recunoasca aceasta eroare,fiindca ar fi maturati 

    toti de pe scena politica,

    situatia este intradevar foarte proasta,mai ales esconomic ptr. UE 

    1. Cand 1 USD= 100 ruble in decurs de 1 an, deficitul de cont la 6 luni de 48 miliarde USD, era sa zic "economia" dar "benzinaria" mujica nu are economie, 3 milioane de mujici au "rupt" usa sa fuga de mobilizare nu stiu cine a calculat gresit...Lumea libera isi permite razboiul aste "festina lente"...sa vedem daca si mujicia:-)...

      ...

      Rusia are exces de cereale, petrol și cărbune

      Ți se pare că nu poate duce un război încă câțiva ani.? 

      ...

      ...

      ...

      ...

      Aug 8 (Reu te rs) - Russia's budget deficit for January-July widened to 2.82 trillion roubles ($29.3 billion),o r1.8% of gross domestic product (GDP)

       

      Probabil ca cifrele citate de tine erau candva corecte, in primele luni. Dar acum, pe primele 7 luni, deficitul este de doar 29 miliarde dolari. Ceea ce inseamna ca deficitul este in scadere fata de primele luni din an. Pretul petrolului este de peste 80$. Deci perspective pozitive pentru finalul anului.

       

      pibul rusiei deflat pe aur este crash… bursa rusiei deflata in aur este crash..

      rusia va vinde aur in viitor ori va trebuii sa “mineze” 

      s c c r e t 

    "sprijinul extern din partea prietenilor şi aliaţilor începe să se evapore"...cand tocmai se anunta furnizarea de avioane F-16:-)

    1. ...

      ...

      ...

      ...

      As vrea sa te completez printr-o informatie din presa NATO care afirma ca SUA nu mai are posibilitatea sa produca explozibili.

      21 aug 2023, Washington Post 

      "As Ukraine flies through artillery rounds, U.S. races to keep up 

      Washington has sent Kyiv millions of munitions, but restocking the arsenal and building new production lines remains a problem" 

    ...

    1. Multumim dle Make si redactiei.

    A fost coplesitor de sincer Duda. Si are dreptate, un soldat yankeu e mai costisitor decat unul ucrain, iar prin prisma costului, un soldat yankeu mort e mai scump, mai valoros decat un ucrain mort.

    din tot acest razboi , Rusia iese intarita cu experienta de razboi real . nato iese cu nimic , cu cateva manevre plictisite si lipsite de nerv . este ca si cum ai compara un razboi real cu un joc de pe calculator . soldatii nato sint mofturosi si delicati , am vazut la francezii cazati la noi la hotel de 4 stele si care erau nemultumiti ca nu aveau room service si mai multe feluri de sampoane .

    1. Le vor pieri mofturile atunci cand vor fi in prima linie sub artileria rusa.

      Va intariti ca si rubla...suntati "tari ca fularul":-)

    Inca un articol de nota 10.

    S-a ajuns prea departe…consider toate opiniile care difera fata de opiniile mele ca fiind postate de troli platiti de Putin prin intermediul Revolut!

    1. :))

    Asta se întâmplă când lumea e condusa de negustori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb