Un samsar care vindea porci fără documente, în atenţia DSV Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 19 februarie 2021

Un samsar care vindea porci fără documente, în atenţia DSV Buzău

Anchetă de amploare la Direcţia Sanitar Veterinară din Buzău după ce un samsar a vândut porci fără documente legale. Totul a ieşit la iveală săptămâna trecută, când medicii veterinari şi oficialii din cadrul instituţiei buzoiene s-au autosesizat şi au demarat un control în regim de urgenţă la exploataţia din zona Râmnicului Sărat, acolo de unde vin informaţii potrivit cărora zeci de animale sunt deţinute şi vândute fără acte. În plus, autorităţile sanitar veterinare au suspiciunea că samsarul bănuit ar fi vândut animalele bolnave de pestă porcină, favorizând astfel răspândirea virusului şi apariţia unor noi focare în judeţ şi există posibilitatea ca suinele bolnave să fi ajuns chair şi în alte judeţe.

În exploataţia din zona municipiului Râmnicu Sărat, aflată acum în cercetare, sunt crescute circa o sută de animale. În urma controlului demarat săptămâna trecută, oficialii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău au decis ca animalele să rămână în exploataţie până la finalul anchetei. În acest timp, samsarul nu mai are voie să vândă porcii şi trebuie să comunice organelor de anchetă de unde a cumpărat animale şi unde le-a vândut mai departe, dar şi câte astfel de tranzacţii a realizat. Între timp, au transmis cazul şi procurorilor Parchetului din Buzău.

Dr. Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, a declarat pentru şansanews.ro: "Există o anchetă în desfăşurare în ceea ce priveşte răspândirea virusului pestei în zona Râmnicu Sărat implicat fiind un proprietar de animale care deţine circa 100 de porci. S-a constatat că a comercializat porci în judeţul Buzău fără documente sanitar veterinare, motiv pentru care DSVSA Buzău a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Exploataţia a fost restricţionată asupra mişcării porcilor, atât în ceea ce priveşte vânzările, cât şi cumpărările de suine, până la clarificarea situaţiei. Deci, proprietarul nu poate nici să vândă, nici să cumpere până când vom stabili exact situaţia exploataţiei respective".

Există suspiciuni că samsarul râmnicean ar fi cumpărat animale bolnave din zone în care evoluau focare de pestă porcină africană, pe care ulterior le-ar fi vândut gospodarilor din Buzău, fără să-i pese că astfel favorizează răspândirea virusului în judeţ. Specialiştii DSVSA au prelevat probe de la animalele găsite la râmniceanul respectiv, pentru a se stabili dacă porcii sunt infectaţi cu virusul pestei. De asemenea, se fac cercetări pentru a se stabili de unde a cumpărat proprietarul porcii şi în ce zone din judeţ i-a vândut.

Reprezentanţii DSVSA au mai precizat: "Există mai multe suspiciuni, dar trebuie finalizată ancheta epidemiologică şi atunci putem afirma cu certitudine că acea exploataţie ar fi putut fi sursa de difuzare a virusului către alte exploataţii din judeţ. Au fost prelevate probe şi aşteptăm rezultatele. Cert este că de la Râmnicu Sărat au plecat porci în diverse locuri din judeţ. Iar în apropierea exploataţiei există declarat un focar de pestă, într-o gospodărie din Podgoria, dar deocamdată nu s-a finalizat ancheta, nu ştim exact dacă există vreo legătură între cele două exploataţii."

În prezent, în judeţul Buzău sunt active 12 focare de pestă porcină africană. De asemenea, în lucru este o altă suspiciune, astăzi fiind aşteptat rezultatul analizelor de laborator. Până în prezent, de la apariţia virusului pestei porcine au fost afectaţi de acest virus 16.244 de animale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb