Un scandal în progres - azilele pentru bătrâni

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 august 2023

Un scandal în progres - azilele pentru bătrâni

Luna lui cuptor s-a dovedit încă o dată a fi cea mai încinsă din an, nu doar prin prisma caniculei care a afectat culturile agricole ce vor fi recoltate la toamnă, ci şi prin evenimentele politice care au dus, practic, la impunerea demisiei a doi miniştri ai Cabinetului Ciolacu, la doar o lună de la preluarea mandatelor în noul Guvern. Gabriela Firea şi Marius Budăi au fost indicaţi drept principalii responsabili pentru inactivitatea instituţiilor statului în cazul relelor tratamente aplicate bătrânilor din cele trei centre de îngrijire a persoanelor vârstnice şi nu numai aflate pe raza oraşului Voluntari, judeţul Ilfov. În urma descoperirii acestor cazuri, Guvernul a dispus controale la nivel naţional care au scos la iveală 51 de centre neautorizate şi care au dus la suspendarea activităţii în 110 centre de asistenţă socială din cele 5.197 de centre care furnizează servicii sociale în ţara noastră.

Cu o zi înainte de descinderea procurorilor DIICOT în Voluntari şi reţinerea a 26 de persoane implicate în reţeaua azilelor groazei, Eduard Hellvig demisiona din funcţia de director general al SRI, fără ca demisia acestuia să aibă vreo legătură cu ceea ce se întâmplase în Voluntari. După demisia sa, au urmat demisiile "de onoare" ale lui Marius Budăi şi Gabrielei Firea, din funcţiile de ministru al Muncii, respectiv ministru al Familiei.

Scandalul privind asistenţa socială din ţara noastră s-a suprapus cu cel iscat de discuţiile din cadrul coaliţiei de guvernare, care, confruntată cu un deficit bugetar în creştere şi cu necolectarea veniturilor programate prin legea bugetului de stat, vizează luarea unor măsuri privind creşterea TVA pentru mai multe bunuri şi servicii - inclusiv cele oferite de sectorul HoReCa - şi reducerea facilităţilor fiscale acordate în ultimii ani angajaţilor din construcţii, din IT&C şi din agricultură.

Pe fondul dezechilibrului bugetar şi a inflaţiei care se resimte în creşterea preţurilor serviciilor şi produse alimentare, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în 5 iulie, menţinerea la 7% a ratei dobânzii de politică monetară, iar Ministerul Finanţelor a lansat, la mijlocul lunii iulie, două noi ediţii ale titlurilor de stat Tezaur şi Fidelis, pentru a obţine veniturile necesare în vederea acoperirii cheltuielilor bugetare.

Situaţia de mai sus a determinat Guvernul Ciolacu să amâne pentru luna septembrie prima rectificare bugetară, dorind mai întâi ca, în luna august, să adopte pachetul de măsuri necesare pentru o reechilibrare a bugetului de stat. Cu toate acestea, deşi reprezentanţii Executivului au anunţat că 200.000 de posturi vacante în sistemul bugetar nu vor mai fi ocupate, în cursul lunii iulie administraţia centrală a demarat o serie de concursuri pentru ocuparea mai multor posturi în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în cadrul mai multor agenţii şi instituţii publice, dar şi în cadrul nou înfiinţatei Agenţii pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Pe lângă situaţia de pe plan intern, luna iulie ne-a adus mai aproape de graniţa de est războiul din Ucraina, după ce, în 24 iulie, în urma încetării acordului privind coridoarele de transport a cerealelor ucrainene în Marea Neagră, Federaţia Rusă a bombardat cu drone depozitele de cereale şi infrastructura din porturile ucrainene Reni şi Izmail, aflate la câţiva kilometri de Galaţi şi Tulcea. În ceea ce priveşte apărarea naţională, ţara noastră a primit asigurările necesare în urma summitului NATO care a avut loc la Vilnius în 11 şi 12 iulie, când membrii Alianţei au decis constituirea unei forţe de intervenţie rapidă care va putea fi trimisă oricând, în orice zonă a Flancului estic, în cazul în care un stat-membru este atacat de Federaţia Rusă.

Mai mult, Marea Neagră devine zonă de interes strategic pentru SUA, după ce Senatul american a aprobat un proiect de lege în acest sens, proiect ce urmează să treacă şi de Camera Reprezentanţilor din Congresul american.

Oamenii Gabrielei Firea - protagonişti în scandalul "Azilele groazei"

În 4 iulie, procurorii DIICOT au descins în trei cămine de asistenţă socială - "Armonia", "Sfântul Gabriel cel Viteaz" şi "Casa Cora" - din oraşul Voluntari. În urma efectuării percheziţiilor au fost reţinuţi 26 de suspecţi, care, potrivit DIICOT, constituiseră o reţea infracţională care a aplicat rele tratamente şi chiar tortură pentru 98 de persoane aflate în respectivele centre de îngrijire. Procurorii DIICOT mai susţin că, prin fals şi uz de fals, reţeaua respectivă de crimă organizată i-a deposedat pe mai mulţi din bătrânii aflaţi în centrele de îngrijire din Voluntari de proprietăţile imobiliare pe care aceştia le deţineau, dar şi de sumele pe care vârstnicii le aveau în diferite conturi bancare. Conform procurorilor, prejudiciul total a fost estimat la 5,2 milioane lei.

Două dintre "azilele groazei" erau deţinute de Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz, condusă de Ştefan Godei, un apropiat al Gabrielei Firea, ministrul Familiei. În anul 2016, după ce Gabriela Firea a devenit primar general al Capitalei, Ştefan Godei a fost angajat de aceasta şofer în cadrul Municipalităţii. Surse din Primăria Generală a Capitalei au declarat în mass-media că Godei ar fi fost chiar şoferul personal al Gabrielei Firea, dar ministrul Familiei a negat acest lucru.

În scandal este implicată şi sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieş (născută Vrânceanu), care conducea Direcţia de asistenţă socială din Voluntari. Iniţial, sora Gabrielei Firea a fost angajată în anul 2017 ca inspector în cadrul Serviciului de protecţie şi asistenţă socială din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Voluntari, fiind apoi promovată drept şefă al aceluiaşi serviciu. Printre atribuţiile lui Andrieş şi ale subordonaţilor săi se număra şi verificarea furnizorilor privaţi de servicii sociale, unul dintre aceştia fiind chiar Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz.

Un alt funcţionar public implicat în scandal şi legat de Gabriela Firea este Ligia Gheorghe, care era consiliera ministrului Familiei şi fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz. De-a lungul timpului, Ligia Gheorghe a fost producător de emisiuni pentru Firea, consilier la Primăria Generală a Capitalei, consilier la cabinetul de senator şi consilier în cadrul Ministerului Familiei.

Primele informaţii referitoare la tratamentele inumane la care erau supuşi bătrânii au apărut în ianuarie 2023, în urma unui control efectuat de organizaţia neguvernamentală Centrul de Resurse Juridice, care a publicat informaţiile respective în Buletin de Bucureşti şi a trimis sesizări ministrului Muncii, Marius Budăi, dar şi premierului de la acea vreme, Nicolae Ciucă, acesta din urmă sesizând DIICOT cu privire la aspectele respective.

Spre deosebire de premierul Ciucă, ministrul Budăi a decis, în aprilie 2023, să denunţe unilateral acordul care le permitea celor de la CRJ să facă vizite inopinate în căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice. Decizia a fost motivată de faptul că imaginile publicate de CRJ nu au fost blurate, afectând imaginea victimelor din aceste locaţii.

În urma izbucnirii scandalului, în 7 iulie premierul Ciolacu a cerut demisia sau demiterea tuturor celor vinovaţi de situaţia din Voluntari şi demararea unui amplu control la nivel naţional privind centrele de asistenţă socială.

Prima demisie a venit în 13 iulie. După o discuţie cu şeful Guvernului, Marius Budăi şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al muncii. A doua zi a demisionat şi Gabriela Firea din funcţia de ministru al familiei, tot după o discuţie prealabilă cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Cei doi au fost înlocuiţi în funcţii, în 19 iulie, de Simona Bucura-Oprescu - care a devenit ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - şi Natalia-Elena Intotero - care a devenit ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

În urma controalelor dispuse de premierul Marcel Ciolacu în cele 5.197 de servicii sociale, dintre care 2.812 în sistem public şi 2.385 în sistem privat, 110 centre au fost închise, au fost întocmite 47 de dosare penale şi au fost descoperite 51 de centre care funcţionau ilegal, deoarece nu erau autorizate. Potrivit prim-ministrului Marcel Ciolacu, cele mai multe centre ilegale funcţionau în judeţele Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi în municipiul Bucureşti.

Pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete, premierul Ciolacu a dispus modificarea legislaţiei în domeniul asistenţei sociale şi, în acest scop, a constituit un grup de lucru cu organizaţiile neguvernamentale acreditate de Guvern în acest domeniu de activitate. Prima rundă de consultări a avut loc în 31 iulie, iar în urma acesteia şeful Guvernului a declarat că grupul de lucru la care participă şi organizaţii neguvernamentale care se ocupă de protecţia drepturilor omului are termen până în 31 august să finalizeze noul proiect de lege a asistenţei sociale, în colaborare cu mediul asociativ, încât să fie prezentat spre dezbatere Parlamentului la începutul noii sesiuni. Viitoarea lege va prevede şi crearea unui Registru electronic al persoanelor vârstnice şi celor cu dizabilităţi, beneficiare de asistenţă socială, înfiinţarea unui mecanism de colaborare între autorităţile responsabile, inclusiv la nivel local, şi modificarea sistemului de control şi autorizare privind centrele de îngrijire şi asistenţă socială.

Ajutor de stat pentru companiile care produc materiale de construcţii

Scandalul care a dus la demisia a doi miniştri nu a afectat activitatea guvernului Ciolacu, care luna trecută a aprobat mai multe acte normative menite să sprijine mediul de afaceri, să asigure condiţii optime în sistemul de sănătate, în educaţie şi să mărească un pic veniturile angajaţilor.

În prima şedinţă din luna iulie (7 iulie), Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

Schema de ajutor de stat aprobată are ca scop susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Finanţarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcţii, stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate şi creşterea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii. Schema sprijin este multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanţării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro. Potrivit ministrului Economiei, Radu Oprea, schema de ajutor de stat ar urma să majoreze cu cel puţin 10% producţia de materiale de construcţii, ceea ce înseamnă o creştere cu 500 milioane euro a producţiei din România şi crearea a 20.000 de locuri de muncă.

În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare şi nivelul salariilor de bază ale acestora, ca urmare a aplicării OUG nr. 57/2023. De creşterea salarială vor beneficia 8.694 de directori şi directori adjuncţi şi 3.451 de persoane încadrate pe funcţii de contabil-şef şi secretar-şef, în total 12.145 de funcţii de conducere din învăţământul preuniversitar de stat. Pentru directori, creşterea este între 1300 lei şi 1800 lei, pentru directorii adjuncţi, majorarea este de 1300-1500 lei, iar pentru funcţiile auxiliare de conducere vorbim de o majorare cuprinsă între 1300 lei şi 1400 lei.

Pentru a veni în sprijinul angajaţilor, la finalul lunii trecute, în şedinţa din 27 iulie Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea, în două etape, a valorii tichetului de masă de la 30 lei la 35 lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 lei din 1 ianuarie 2024. Valoarea de 40 lei/tichet/zi se va aplica şi în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 şi septembrie 2024.

În domeniul sănătăţii, Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care introduce o nouă categorie de profesionişti, fizicienii medicali, care reprezintă o categorie de personal specializat cu studii superioare indispensabilă activităţilor medicale care utilizează radiaţiile ionizate pentru procedurile de diagnostic şi tratament: radioterapie, medicina nucleară şi imagistică medicală.

Executivul a mai aprobat în 27 iulie cinci programe tot în domeniul sănătăţii publice. Este vorba despre dotarea cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară, dotarea cu echipamente a cabinetelor de planificare familială, înzestrarea cu echipamente a centrelor comunitare integrate, dotarea cu unităţi mobile de terapie intensivă neonatală şi dotarea cu unităţi mobile de screening pentru cancer. Bugetul acestor programe este de aproximativ 160 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară

Pentru a menţine un oarecare echilibru macroeconomic, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a menţinut, în 5 iulie, rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% la sută pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% şi rata dobânzii aferente facilităţii de depozit la 6%.

În motivarea deciziei, membrii Consiliului au arătat că accelerarea scăderii ratei anuale a inflaţiei din primele două luni ale trimestrului II 2023 - până la 10,64% în luna mai, de la 14,53% în luna martie -, a fost în linie cu previziunile şi a fost antrenată de accentuarea trendului descendent al dinamicilor preţurilor energiei şi combustibililor, sub impactul unor efecte de bază, al diminuării cotaţiei ţiţeiului şi al schemelor de plafonare a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale. Reprezentanţii BNR au arătat că rata anuală a inflaţiei va continua, probabil, să scadă în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul al III-lea, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023 şi la 3,9% la finele orizontului proiecţiei. Incertitudini şi riscuri la adresa actualei perspective a inflaţiei decurg totuşi din reducerea suplimentară a livrărilor de ţiţei anunţată de către ţările OPEC, dar şi din măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, au semnalat membrii Consiliului.

Luna trecută, Ministerul Finanţelor anunţa că, din 20 iulie, cetăţenii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1 şi 3 ani cu dobânzi anuale de 6,3% şi, respectiv, 7,2%.

Tot în această perioadă se desfăşoară o nouă ediţie a Programului de titluri de stat Fidelis, în care donatorii de sânge beneficiază de dobânda de 7,3% pentru achiziţia de titluri de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediţii. Un alt beneficiu oferit investitorilor donatori este scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023. 

Hub regional de antrenament pentru piloţii ucraineni

Evoluţiile recente ale conflictului din Ucraina declanşat ilegal de Federaţia Rusă au adus în discuţie în cursul lunii trecute necesitatea pregătirii piloţilor ucraineni pentru a opera avioanele de luptă F16, avioane ce ar urma să fie trimise de unele state-membre NATO autorităţilor de la Kiev abia în primăvara anului viitor.

Decizia constituirii unui hub regional de pregătire în ţara noastră a fost luată în şedinţa din 6 iulie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a fost confirmată şi la summitul NATO care a avut loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie.

Înfiinţarea hub-ului regional în ţara noastră a fost confirmată de oficialii NATO cu prilejului summitului de la Vilnius, summit în care membrii Alianţei au decis şi constituirea unei forţe de reacţie rapidă alcătuită din aproape 300.000 de militari, care să poată fi dislocată rapid în orice stat membru în cazul în care acesta ar fi atacat de un stat terţ.

Deciziile de la Vilnius nu l-au impresionat pe Vladimir Putin, care în 16 iulie a decis să nu mai prelungească acordul privind tranzitul cerealelor ucrainene prin coridoare speciale în Marea Neagră şi a demarat operaţiunea de distrugere a depozitelor de cereale din porturile ucrainene. Victime ale acestei operaţiuni de bombardament prin intermediul dronelor au căzut în 24 iulie şi porturile ucrainene de la Dunăre, Reni şi Izmail, care se află la distanţă foarte mică de municipiile româneşti Galaţi şi Tulcea, ceea ce înseamnă o apropiere periculoasă a conflictului ruso-ucrainean de graniţele ţării noastre.

În acest context, consemnăm aprobarea, în 27 iulie, de către Senatul SUA a unui proiect de lege privind securitatea Mării Negre. Black Sea Security Act, care urmează să fie aprobat în toamnă şi de Camera Reprezentanţilor a Congresului american, stabileşte că Marea Neagră este o regiune de importanţă geostrategică critică şi deschide calea unei noi ere a angajării SUA în regiune.

Golden Gate de România

În 6 iulie, autorităţile centrale au inaugurat podul rutier de peste Dunăre, care leagă judeţele Brăila şi Tulcea. Numit de localnici şi politicieni "Golden Gate de România", podul suspendat are o lungime totală de de 1.974,30 metri, o deschidere centrală de 1.120 metri şi două deschideri laterale de 489,65 şi 364,65 metri. Gabaritul pe verticală al podului este de 38 metri de la nivelul de inundaţii maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigaţie pe Dunăre. Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legatură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.

Lăţimea totală a podului suspendat de la Brăila este de 31,70 metri. Calea de rulare de pe pod are 22 metri şi este alcătuită din 4 benzi de circulaţie de câte 3,50 metri lăţime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 metri lăţime, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având lăţimi de câte 2,80 metri fiecare.

Podul a fost construit de asocierwii Webuild (Italia) - IHI Infrastructure Systems Co.Ltd. (Japonia), iar întreaga lucrare a costat aproape 2 miliarde lei fără TVA.

Cele două turnuri de la capetele ale podului au fiecare 192,64 metri şi sunt practic cele mai înalte construcţii din ţara noastră. Potrivit Companiei Naţionale de Infrastructură Rutieră, cablurile de 2 kilometri fiecare, ce susţin tablierul podului, sunt realizate din 81.000 kilometri fir de oţel, iar greutatea totală a acestora este de peste 6.700 tone, având o garanţie de 120 de ani oferită de compania din Japonia. Oţelul necesar pentru construcţia tablierului metalic a fost furnizat de compania Liberty Galaţi, cele 86 de segmente ale tablierului metalic cântărind în total peste 20.800 tone.

O nouă agenţie de stat

Guvernul a operaţionalizat, prin trei acte normative, implementarea legii guvernanţei corporative a întreprinderilor publice, lege care constituie unul dintre jaloanele prevăzute în PNRR. Astfel, în 20 iulie, membrii Guvernului au aprobat o ordonanţă care stabileşte că procedura de selecţie pentru stabilirea propunerilor de candidaţi pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) se va face prin hotărâre de Guvern.

În 27 iulie, Guvernul a aprobat hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care se va afla în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului. Instituţia nou înfiinţată are rolul de a elabora şi de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul autorităţilor publice tutelare, respectiv de a aplica sancţiuni pentru abaterile identificate. Conform actului normativ, AMEPIP va asigura o procedură de selecţie transparentă şi competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administraţie, va monitoriza, evalua, controla şi publica raportarea periodică a indicatorilor de performanţă şi va aplica sancţiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanţă.

Printr-o altă hotărâre, Executivul a aprobat normele metodologice privind implementarea legii guvernanţei corporative a întreprinderilor publice.

Iohannis promulgă legile Educaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 4 iulie legile Educaţiei Naţionale care au trecut de Parlament în cursul lunii iunie. Considerând adoptarea acestor legi drept o victorie personală şi un prim pas al implementării programului prezidenţial "România Educată", Iohannis a ales să promulge legile în cadru festiv la Palatul Cotroceni, în prezenţa reprezentanţilor Guvernului - printre care şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca - şi ai Parlamentului.

Noile legi ale Educaţiei îşi propun să rezolve carenţele actualului sistem de învăţământ, să promoveze creşterea calităţii actului educaţional, să acorde sprijin şi respect cadrelor didactice, să promoveze investiţiile, cu prioritizarea zonelor defavorizate, să ofere siguranţă elevilor.

Legea învăţământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenţei şcolare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului şcolar şi promovării sportului.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Problema e mai generala.

    Numărul bătrânilor a crescut exponențial in noastră. 

    Nu și numărul celor dispuși să aibă grijă de ei, dedicați 

    Demult de bolnavi, neputincioși mai îngrijeau călugării, călugărițele. Azi nu prea mai există așa ceva.  

    Azi infirmierele de prin spitale au chiar o acreala pe fata, care vine dintr-o repulsie : într-o lume a obscenității, distracției , eu sa stau sa îngrijesc muribunzi ? Repulsia agresiva fata de cei în suferință vine din frica de a nu ajunge ca ei, a lucra langa așa oameni surpa iluzia ca bătrânețea , boala nu te va atinge și pe tine, iluzie desigur infantilă dar răspândită. Și de aiici agresivitatea la măcar verbala, ca mecanism de apărare  

    In lipsa unor fundamente religioase, de unde îngrijitori cu inima a atâtor vârstnici? 

    Deci trebuie văzut de unde vine SCARBA și să nu ne facem iluzii, eu chiar nu înțeleg ce se așteaptă unii să găsească azilelle ale? 

    Dragoste.? 

    Presa a preluat subiectul pentru că au audienta de public de pensionari, care se simt că ,uite, eu acasă nu îs că ...aia. 

    Media in general prezinta doar ce e rau, ca aici e audienta. Dar cu siguranta nu toate azilele din Romania sunt "de groaza". Am intrat in niste case de batrani si de copii de la DGASPC , nu spun judetul, cu niste lucrari, sunt vreo 10 ani de-atunci. Dar n-am vazut pe acolo nimic de genul azilele groazei. Batrani, copii neincuiati, nu slabi sau murdari sau ceva. Conditii decente, nu ca acasa normal. Dar conditii mai bune decat au multi acasa.

    Personalul normal, oaemni normali, nu tipete sau ceva. Dimpotriva am vazut crize de la copii handicapati ca mie imi venea s-o iau la fuga si personalul i-a calmat.  

    Am fost si in niste azile private de unde se zicea ca nemtii adoptau copii, si patroana era nemtioaica. Si acolo curatenie , excursii pt copii si na cel mai rau ce am auzit e ca i-a pus la munca sa planteze niste catina pt casa de copii. Asta e cea mai mare barfa ce am auzit-o.

    Unde sunt probleme gen azilele groazei se stie. Vecinii cel putin stiu. Politistul de cartier stie. s-au facut reclamatii la politie, s-a dat in judecata primaria. autoritatile au inchis ochii, probabil manjite. dar in general e geru sa ascunzi asa ceva, rele tratamente de batrani sau copii. si in general nu se intampla, regula e bune tratamente, si exceptia e "azilele groazei" 

    7000 de ron /luna per persoana. Asta e cheltuiala statului. Se vede, nu ?

    Angajări pe bandă rulantă la stat. Bătaie de joc înaintea trâmbițatei tăieri de posturi neocupate

    La fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afarăLa fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afară 

    Instituțiile de stat sunt disperate să ocupe posturile vacante pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să le desființeze. Sute de concursuri au fost lansate zilele acestea de aproape toate instituțiile statului, în timp ce premierul anunța desființarea a 200.000 de posturi. Chiar și Cancelaria premierului a lansat concurs pentru posturile vacante, la fel și ministerele, în frunte cu cel de Finanțe.  

    MIERCURI, 09 AUGUST 2023, 13:35 

    Imediat după anunțul privind blocarea a peste 200.000 de posturi vacante în sectorul public, site-urile unor ministere și instituții de stat au fost inundate cu anunțuri de angajare. 

     

    Mai multe posturi au fost scoase la concurs la Ministerul Justiției, unde se caută 138 de noi angajați. Aceste posturi includ personal auxiliar de specialitate, grefieri și specialiști IT, dar și funcționari publici. 

     

     

    Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos la concurs 33 de posturi, inclusiv consilieri, experți în diverse domenii și debutanți. Salariile atractive au stârnit un interes crescut în rândul candidaților, experții câștigând peste 9.000 de lei și consilierii încasând peste 8.000 de lei, niveluri comparabile cu salariile din sectorul privat. 

     

    Cancelaria primului-ministru: 3 posturi (consilieri debutanți) 

    Ministerul Finanțelor: 9 posturi (experți) 

    Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 12 posturi (consilieri și experți) 

    Ministerul Educației: 3 posturi (consilieri) 

    Agenția Națională de Administrare Fiscală: zeci de consilieri, inspectori și experți 

    Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: 2 posturi (consilieri debutanți) 

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 1 post (consilier debutant) 

    Autoritatea pentru Digitalizarea României, 9 posturi (consilieri debutanți) 

    Tribunalul Ilfov: o funcţie publică de conducere vacantă - manager economic 

    Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța: o funcție – manager economic 

    Tot scandalul cu Firea este aranjat de Ciolacu cu ajutorul USR, si au dorit inlaturarea ei de la orice posibila candidatura anul viitor.

    1. Deci e un scandal aranjat, nimic nu e adevarat, nu ?

      Tot ce merge prost in tara asta, se datoreaza USR (care e in opozitie).

      Ce merge bine (nepotismul, spaga, incompetenta) e meritul PSD+PNL. 

    Pe SP urmeaza crash!

    s c c r e t 

    1. Cam asa pare..

    A series of lower highs in 10-day NYSE cumulatice advancing volume during the stock market rally reveals a decreasing lack of commitment to the market's advance. The lack of belief in the advance leaves the market vulnerable to a selloff.

    Sa nu uitam in oactombrie 2023 sunt note credit de rastogolit la dobanzi actuale; e varful volumului de rastogolit... la multe se vor taia din pix evauarile sau se va veni cu bani de acasa; unii vor vinde rapid in marja incepand cu septembrie 2023. 

    Sa nu uitam bursa inseamna va volum note credit rastogolite! Atat! la diverite dobanzi si costuri din piata. 

    s c c r e t

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb