Un trader de energie a făcut un milion de euro profit din tranzacţii cu certificate CO2

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2010

Un trader de energie a făcut un milion de euro profit din tranzacţii cu certificate CO2

CNVM şi Ministerul de Finanţe nu reuşesc să se pună de acord asupra certificatelor CO2

KDF Energy a cerut în instanţă anularea avizului CNVM care califică certificatele CO2 drept valori mobiliare

Traderul de energie "KDF Energy", controlat de omul de afaceri George Brăiloiu, a făcut anul trecut un milion de euro profit numai din tranzacţionarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor acţionarului unic al companiei. Acesta evaluează piaţa certificatelor de gaze din ţara noastră la aproximativ 200 de milioane de euro anul acesta, în condiţiile în care tranzacţiile cu certificate CO2 s-au redus semnificativ de la începutul anului, potrivit lui George Brăiloiu.

În martie, KDF Energy a obţinut, în instanţă, suspendarea Avizului CNVM prin care certificatele CO2 erau calificate drept "valori mobiliare". Conducerea societăţii încearcă acum să obţină şi anularea avizului respectiv, intentând, recent, o nouă acţiune în instanţă. Primul termen este programat pentru noiembrie anul acesta, potrivit avocatului "KDF Energy".

"Noi tranzacţionăm certificate CO2 pe piaţa OTC, unde avem comision zero. Cumpărăm certificatele aici, şi le vindem în afară. Câştigăm din diferenţa de preţ (spred), dar asta nu înseamnă că nu înregistrăm şi pierderi", a spus, ieri, George Brăiloiu, care deţine 100% din companie. Potrivit aces-tuia, "KDF Energy" a făcut, anul trecut, 30% din piaţa autohtonă a certificatelor de gaze cu emisii de seră. KDF Energy are afaceri în Grecia, Bulgaria şi România, tranzacţionând energie electrică şi gaze naturale. Din februarie, anul acesta, compania a intrat pe piaţa producţiei de gaze naturale în ţara noastră, în parteneriat cu altă societate. George Brăiloiu nu a dorit să ofere mai multe informaţii despre partenerul său în această afacere.

Printre marii jucători din domeniul tranzacţiilor cu certificate pe piaţa autohtonă se numără companii mari din afară precum "Vitol" sau "Vertis".

Miza tranzacţiilor cu certificate CO2: o piaţă de circa 400 de milioane de euro

O nouă rundă de discuţii aprinse între comisarii CNVM şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe asupra calificării certificatelor CO2 ca valori mobiliare sau "mărfuri" a avut loc, ieri, cu ocazia unui seminar organizat de CNVM despre tranzacţiile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

Miza calificării certificatelor CO2 vine din taxele şi comisioanele pe care una dintre cele două instituţii le-ar putea încasa, în condiţiile în care piaţa certificatelor de CO2 a fost, anul trecut, de circa 400 de milioane de euro, potrivit traderilor.

Ministerul de Finanţe a inclus certificatele CO2 în categoria "mărfurilor", fiind, prin urmare, purtătoare de TVA, în timp ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare le-a calificat drept "valori mobiliare", adică tranzacţionarea lor poate să aibă loc doar pe pieţele reglementate (Burse de Valori), intermediate de SSIF-uri şi instituţii financiare înregistrate la Comisie. Participanţii la tranzacţii ar fi obligaţi, în această situaţie, să achite comisioa-ne către brokeri, CNVM şi alte instituţii din piaţă, la fel ca în cazul unei tranzacţii obişnuite cu acţiuni. Reprezentanţii CNVM susţin că tranzacţionarea CO2 doar pe "pieţele reglementate" ar aduce mai multă transparenţă şi siguranţă pentru participanţii la tranzacţii, faţă de piaţa OTC, pe care sunt transferate, în prezent, aceste instrumente.

"Tranzacţionarea certificatelor prin intermediul SSIF-urilor şi al instituţiilor de credit, intermediari înscrişi la CNVM, oferă investitorilor posibilitatea încheierii unor tranzacţii la preţuri avantajoa-se şi transparente, pe platforma de tranzacţionare întâlnindu-se cererea cu oferta de instrumente financiare", a spus, ieri, Radu Toia, director în cadrul CNVM.

Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, a subliniat, ieri, că, în prezent, certificatele CO2 sunt calificate în mod diferit în diverse state ale Uniunii Europene.

În prezent, contracte futures având ca activ suport certificate CO2 sunt tranzacţionate la Bursa de la Sibiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb