UNDELE SE TRANSFORMĂ ÎN VALURI Reacţii internaţionale adverse în urma suspendării lui Băsescu

Vlad F. Dumea
Ziarul BURSA #Politică / 10 iulie 2012

Reacţii internaţionale adverse în urma suspendării lui Băsescu

Vocile internaţionale au criticat, ieri, puternic ţara noastră, referitor la suspendarea de vineri a Preşedintelui Traian Băsescu, menţionând aspecte precum degradarea democraţiei sau încălcarea statului de drept.

Pe ordinea de zi a şedinţei Curţii Constituţionale a României (CCR), care se va continua astăzi, se afla dezbaterea privind constituţionalitatea demiterilor preşedinţilor Camerelor Parlamentului, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, Legea privind reorganizarea CCR şi Legea Referendumului, precum şi sesizarea lui Traian Băsescu cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Preşedinţie.

Deciziile Curţii ar putea reobliga la necesitatea avizului CCR pentru suspendarea Preşedintelui de către Parlament. Totodată, dacă CCR va considera că Blaga şi Anastase au fost demişi în mod neconstituţional, atunci orice hotărâri ulterioare ale instituţiilor nu au cum să fie valide, astfel incluzând suspendarea de vineri a lui Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a participat, ieri, la şedinţa Curţii, aproximativ 30 de minute. Băsescu s-a limitat să declare: "Hotărăşte Curtea. Aştept decizia".

Primul-ministru Victor Ponta a afirmat că prezenţa lui Băsescu la şedinţa CCR ar putea fi privită ca o formă de presiune, însă a recunoscut că era dreptul acestuia să participe la discuţiile privind suspendarea, adăugând: "Orice decide Curtea vom respecta".

Merkel condamnă suspendarea lui Băsescu

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat, ieri, despre "consecinţele" ce urmează votului Parlamentului de suspendare a Preşedintelui Traian Băsescu, despre care purtătorul ei de cuvânt le-a condamnat ca "inacceptabile", potrivit AFP.

În cursul unei conversaţii telefonice "detaliate" cu Băsescu despre situaţia din ţara noastră, "îngrijorările guvernului federal au fost confirmate", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert.

"Cancelarul federal crede că este inacceptabil ca un stat membru al Uniunii Europene să încalce principiile fundamentale ale statului de drept", a mai afirmat Seibert, adăugând: "Uniunea Europeană este bazată pe valori comune: toate guvernele trebuie să le respecte. Acest lucru este valabil şi pentru cel din România".

Seibert a mai menţionat că Berlinul urmăreşte evenimentele din ţara noastră cu profundă îngrijorare, apreciind: "Paşii luaţi de către Guvernul României sub premierul Ponta, din punct de vedere al procedurii de suspendare împotriva Preşedintelui Traian Băsescu, sunt inacceptabili. Suspendarea de vineri a lui Băsescu şi iniţierea unui referendum au avut loc într-o asemenea manieră încât au violat principiile de bază ale statului de drept şi, mai presus de orice, respectul pentru instituţiile constituţionale".

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că Merkel, în cadrul discuţiei telefonice a "subliniat sprijinul pentru UE, dacă decide să tragă concluziile necesare".

Ponta: Nu Merkel va vota pe 29 iulie, ci românii

Referitor la această discuţie, premierul a declarat că el nu se duce să-l pârască pe Băsescu în Europa, precizând că nu cancelarul german va vota la referendumul pentru suspendarea şefului statului, pe 29 iulie.

Primul-ministru a afirmat: "Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29 iulie. Merkel şi creştin democraţii germani sunt cei care au crezut întodeauna în austeritate, în tăieri. În timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene. Indiferent ce vor creştin-democraţii germani, românii vor vota pe 29 iulie. Ştiu poziţia Partidului Creştin Democrat din Germania, una care cere mai multă austeritate".

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a afirmat, în deschiderea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, de ieri, că preşedintele Traian Băsescu a fost cel care l-a sunat pe cancelarul german, Angela Merkel, şi s-a "milogit de ea", potrivit Mediafax. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui statului a afirmat, ca răspuns la această declaraţie, că Preşedintele României "nu a solicitat nicio convorbire pe subiectul situaţiei actuale din România niciunui şef de stat sau de guvern".

Totodată, Ponta, continuând polemica, a afirmat: "În România trebuie să-l ţii pe domnul Băsescu că vorbeşte la telefon. Foarte bine. O să vorbim şi noi la telefon".

Cresc temerile privind democraţia din România

Jurnalistul Financial Times, Neil Buckley, a scris, în weekend, că, după Ungaria, acum există semne îngrijorătoare că democraţia şi statul de drept ar putea deraia într-un alt stat fost comunist care a aderat la UE după 2004, referindu-se la ţara noastră.

Publicaţia citează critici care precizează că motivele suspendării Preşedintelui Traian Băsescu sunt şubrede, că procedeul a fost lansat prin metode chestionabile şi care afirmă că aceasta ar fi o încercare de preluare a puterii politice de către recentul prim-ministru, Victor Ponta, şi a coaliţiei sale de stânga, USL, care a călcat în picioare Constituţia.

Buckley menţionează că oficialii de la Bruxelles, precum şi analiştii români, trag comparaţii între cum premierul Ungariei, Viktor Orban, a înrădăcinat partidul său, Fidesz, la putere, în 2010. Jurnalistul însă apreciază că, în ţara noastră, evenimentele se desfăşoară în ritm ameţitor.

Publicaţia citează unii analişti care au declarat că ţara noastră nu-şi poate permite ca linia de credit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 5 miliarde de euro, să fie suspendată, ceea ce ne-ar forţa să continuăm cu reformele economice deja agreate.

În încheiere, Neil Buckley comentează că frica investitorilor deja a dus la deprecierea record a leului faţă de euro şi citează un mic întreprinzător care a afirmat că preţurile laptelui, pâinii şi a cărnii au crescut între 3% şi 5%, de miercuri până vineri, ca urmare a acestui fapt. Buckley adaugă că o inflaţie la acest nivel nu este ceva ce guvernul îşi poate permite.

Consiliul European a cerut examinarea suspendării lui Băsescu

Consiliul European a cerut unor experţi constituţionali examinarea suspendării Preşedintelui Traian Băsescu, după ce atât Germania, cât şi Statele Unite, au criticat acţiunile alianţei stângiste, comentând că ameninţă statul de drept, conform Reuters.

"Sunt foarte îngrijorat privind recentele evoluţii din România, în special în privinţa acţiunilor luate de către Guvern şi de către Parlament cu privire la instituţiile democratice importante", a afirmat secretarul-general al Consiliului, Thorbjorn Jagland, adăugând: "Am cerut o opinie de la Comisia Democraţiei prin Drept - al cărui membru România este - să precizeze dacă aceste acţiuni sunt compatibile cu principiile democratice şi cu statul de drept".

Consiliul Investitorilor Străini, îngrijorat de evoluţiile de pe scena politică

"Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este îngrijorat de recentele evoluţii pe scena politică a României care ar putea afecta stabilitatea şi creşterea economică, precum şi imaginea ţării pe pieţele internaţionale", a declarat, ieri, Steven van Groningen, preşedintele FIC, conform unui comunicat de presă.

Van Groningen a mai precizat că acţiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini peste cele deja existente şi au ca efect scăderea încrederii consumatorilor şi investitorilor.

Preşedintele FIC a mai adăugat: "Lipsa de stabilitate şi predictibilitate sunt bariere importante pentru investitori, iar acestea pot produce efecte cu atât mai grave acum, când România are atâta nevoie de capital

Membrii Consiliului Investitorilor Străini au investit sume importante pe termen lung şi vor continua sa fie prezenţi în România, chiar şi după ce mandatele actualilor politicieni se vor încheia.

Nu se pune problema unor retrageri de capital din România. Investitorii sunt interesaţi să continue să investească în România, pentru că potenţial pe termen lung există".

Ţara noastră ar trebui să profite mai mult de atuurile sale, să-şi intărească poziţia economică în regiunea Europei de Sud Est, lucruri care nu sunt posibile în lipsa predictibilităţii şi a încrederii investitorilor în mediul de afaceri, a conchis Steven van Groningen.

FADERE cere Guvernului să creeze toate condiţiile pentru voturile românilor din străinătate

FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa) şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea faţă de evenimentele derulate în ultimele două săptămâni în ţara noastră, solicitând urgent Guvernului să facă demersurile necesare pentru a crea toate condiţiile ca orice român din Diaspora să aibă posibilitatea de a vota, conform unui comunicat.

FADERE a mai precizat că sunt binecunoscute locurile în care se regăsesc cele mai importante comunităţi de români în Europa.

"De aceea solicităm ca în toate aceste locuri să fie amenajate suficiente secţii de votare", a mai menţionat comunicatul.

Preşedintele FADERE, Daniel Ţecu, a declarat: "Consider că statul de drept este pilonul principal într-o democraţie autentică de aceea trebuie respectat cu sfinţenie precum Biblia şi Mama".

Conform ultimelor date furnizate de către Institutele de Statistică din ţările europene în acest moment doar în Diaspora Europeană locuiesc peste 4 milioane de cetăţeni români.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dar nu va mai opriti odata cu tonul asta prapastios si facut pres pt reactiile pro-Base din presa straina?! zici ca tot mapamondul ii aduce osanale marinarului si mai multe nu! de ce prezentati doar opiniile care va convin voua, "impartialilor"?

    pe zabauca aia de Merkel iar a luat-o gura pe dinainte; ia sa vezi cum o s-o dea la intors acum, dupa decizia CCR...

    apropo, unde e "lovitura de stat"??!?!?!?!?????????? 

    1. Prezentăm reacţiile aşa cum sunt ele. În articol am prezentat şi punctele de vedere ale liderilor USL.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb