Banca Naţională a Ungariei (NBH) a decis, ieri, în mod surprinzător, să reducă dobânda de politică monetară cu un sfert de punct, aceasta fiind prima reducere a costului creditului adoptată în ultimii doi ani. Comitetul de politică monetară de la NBH a decis să reducă dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază până la nivelul de 6,75%. În pofida reducerii, Ungaria are în continuare cea mai ridicată dobândă de politică monetară din UE. Decizia constituie o adevărată surpriză pentru analişti care se aşteptau ca NBH să menţină nemodificat costul creditului, la fel cum a făcut în ultimele şapte luni, potrivit Agerpres.
Potrivit şefului echipei de negociere cu FMI, Mihaly Varga, Ungaria se aşteaptă să semneze un acord cu creditorii internaţionali în valoare de 15 miliarde de euro până la finele lunii octombrie, cel mai târziu.
Datele statistice arată că Produsul Intern Brut al Ungariei a înregistrat o contracţie de 0,2% în trimestrul al doilea al acestui an faţă de trimestrul precedent, când a înregistrat o contracţie de 1%. Este al doilea trimestru consecutiv de creştere economică trimestrială negativă, ceea ce înseamnă că Ungaria îndeplineşte condiţia tehnică a recesiunii. De asemenea, Ungaria are cea mai mare inflaţie din UE, 5,8% în luna iulie faţă de 5,6% în luna iunie, mult peste ţinta de 3% avută în vedere de Banca centrală.