Ungaria critică decizia CE de a nu mai trimite comisari la reuniunile preşedinţiei ungare a UE

S.B.
Internaţional / 16 iulie

Ungaria critică decizia CE de a nu mai trimite comisari la reuniunile preşedinţiei ungare a UE

Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, a acuzat luni Comisia Europeană de selectivitate după ce aceasta din urmă a afirmat că nu-şi va trimite comisarii la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, reducând practic nivelul participării executivului european la aceste reuniuni, informează Agerpres.

Decizia CE vine după ce săptămâna trecută premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu candidatul american la preşedinţie Donald Trump şi anterior a făcut o serie de vizite neanunţate la Kiev, Moscova şi Beijing, într-o "misiune de pace" pe cont propriu, ceea ce a atras critici din partea statelor membre ale UE.

"UE este o organizaţie internaţională constituită din statele sale membre. Comisia Europeană este o instituţie a UE", a punctat într-un mesaj pe reţeaua X ministrul ungar al afacerilor europene Janos Boka. "Comisia Europeană nu poate fi selectivă în privinţa instituţiilor şi statelor membre cu care vrea să coopereze. De acum toate deciziile Comisiei sunt bazate pe consideraţii politice?", a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al CE a declarat anterior că aceasta nu va trimite comisari de specialitate la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară a UE.

"În lumina recentelor evoluţii care au marcat startul preşedinţiei ungare, preşedinta (CE, Ursula von der Leyen) a decis că (Comisia Europeană) va fi reprezentată doar la nivel de înalt funcţionar civil la reuniunile informale ale Consiliului", a scris pe X Eric Mamer, purtător de cuvânt al preşedintei.

"Vizita Colegiului la preşedinţie nu va avea loc", a adăugat acesta.

Această decizie, despre care Mamer a precizat într-un mesaj separat adresat presei că nu are limită de timp, reduce practic nivelul participării Comisiei la reuniunile ministeriale la care de obicei luau parte şi comisarii.

Kinga Gal, eurodeputată şi vicepreşedinta Fidesz, formaţiunea lui Viktor Orban, a afirmat că măsura se înscrie în campania electorală a lui von der Leyen. "Ne-am obişnuit ca ea să folosească instituţiile UE, în special împotriva Ungariei, pentru şantaj şi presiune", a denunţat Gal pe reţeaua X. "Acest lucru este inacceptabil şi vine împotriva esenţei cooperării europene", a mai scris ea.

Coaliţia de stânga şi liberală "pro-război" formată după alegerile europene şi Partidul Popular European fac campanie pentru realegerea Ursulei von der Leyen, deşi "oamenii au votat pentru schimbare", a reacţionat la rândul său pe Facebook Pal Zsigmond Barna, secretar de stat parlamentar în Ministerul ungar al Afacerilor Europene, a consemnat MTI.

Potrivit acestuia, "boicotul elitei pro-război de la Bruxelles" împotriva preşedinţiei ungare a UE vizează să pedepsească Ungaria pentru că desfăşoară o misiune de pace, în contextul în care Comisia este "incapabilă să observe că europenii vor pace prin negocieri şi redeschiderea canalelor diplomatice".

Oficialul ungar a asigurat că preşedinţia ungară a UE "rămâne angajată cooperării sincere" cu statele membre şi instituţiile UE, "dar şi faţă de pace" şi a apreciat ca "regretabil" că "comisia Von der Leyen" a subordonat prosperitatea, pacea şi securitatea Europei propriilor interese de partid.

Ursula von der Leyen încearcă să-şi asigure sprijinul unei majorităţi a eurodeputaţilor la votul de joi care ar urma să-i confirme al doilea mandat în fruntea executivului european, aminteşte Reuters.

Săptămâna trecută, guvernul suedez a afirmat că Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Suedia nu vor trimite luna aceasta miniştri la reuniunile guvernamentale legate de preşedinţia ungară a UE, în semn de protest faţă de discuţiile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ministrul suedez al afacerilor europene Jessika Roswall a menţionat că aceste ţări vor fi reprezentate doar de funcţionari civili şi că şi alte state ale UE discută măsuri similare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Na, cine sunt anti UE acum? Astia "non extremistii" sunt pro UE si ei numai daca sunt la putere.

    1. Ursula von der Leyen,Zelenski,Biden,Macron si toata gasca lor trebuie bagati in puscarie pe viata. Sint niste criminali de razboi si ar fi un mod de a evita un razboi nuclear. Orban vrea pace iar acesti crinali sint inpotriva.

      ghiula mai respira nu mai fi asa agitat,daca noi romani am intra peste unguri si am ocupa jumatate din tara ai vrea ca alti sa ne dea dreptate noua ,care suntem stat agresor,si sa oblige ungaria sa faca pace in conditiile noastre ,a agresorilor,ia mai gndestete si dupa aia sa scoti rahat pe gura,mai ales ca situatia este asemanatoaresi voi ati venit de unde a intarcat dracu iapa ca nici voi nu stiti de unde sunteti si de a cui sunteti si vati facut stapani pe pamanturi straine

      E 20% din tara nu jumatate,needucatule!!!

      20% ocupata 90% de rusii din care 12000 au fost ucisi de cind cu maidanul inceput de CIA cu Victoria Nuland cu 5 miliarde de dolari de la guvernul american.Cind a fost intrebata ce o sa zica europenii (ma gandesc ca si tu esti european,needucatule) respunsul ei a fost, ”FUCK THE EUROPEANS” 

      tot ungoroaicele stie ca vati se scrie v-ati

      Eu sint din Maramures,nascut si crescut,needucatule!

      Si daca era 1% era tot agresiune. Ruznacii acasa si dupa aia stam de vorba. Nu se trezeste neica nimeni, papitoiul de orban ca face el pacea mondiala. Sau vrea iar sa-i deblocheze UE niste fonduri?

      Sovietul a încercat să continue furturile. Ceva n-a mers.

      O vrea Orban pace dar până atunci află că fildeșul lui Orban nu vrea sa se asocieze cu AUR in parlamentul european deși ambele partide sunt extremiste adică de căcat..

    Va si amar! L-au lasat sa se joace cu aceea in galetusa si e tristete mare! Pai daca USA nu mai e interesanta de EU, ce aliat mai are horban pe aici? O sa si-o ia natiunea hungara, fiti siguri!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb