Guvernul de la Budapesta speră să obţină 15-20 de miliarde euro printr-un acord pe trei-patru ani cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care ar fi utilizat în ultimă instanţă, dacă economia ţării stagnează.
Echipa de experţi FMI - UE urma să sosească ieri la Budapesta, unde vor purta discuţii informale cu oficialii maghiari, în avanpremiera negocierilor oficiale, care vor începe anul viitor.
Secretarul de stat Mihaly Varga a declarat, citat de portalul origo.hu, că autorităţile de la Budapesta speră să finalizeze discuţiile cu creditorii internaţionali până la sfârşitul lunii ianuarie 2012.
"Luând în calcul calendarul de rambursare, ne putem imagina un acord pe o perioadă de trei sau patru ani, în valoa-re de 15-20 miliarde euro", a declarat Mihaly Varga, adăugând, însă, că valoa-rea finală a pachetului va depinde de evoluţiile de pe pieţele obligaţiunilor, care în prezent sunt incerte. Suma finală ar putea fi mai mică dacă Ungaria decide că are nevoie de o plasă de siguranţă doar pentru anul următor.
Un pachet de 15-20 de miliarde euro ar fi similar cu precedentul acord de sprijin care a salvat Ungaria de la colaps, în 2008. Totuşi, Mihaly Varga a subliniat că de data aceasta Ungaria nu vrea un împrumut.
Oficialul de la Budapesta a afirmat: "Ungaria nu are nevoie de un împrumut extern. La finele lunii noiembrie am rambursat două miliarde de euro din împrumutul FMI-UE convenit în 2008 şi următoarea rambursare semnificativă, de aproximativ 960 milioane de euro, este la finele primului trimestru al anului următor. Astfel încât, până la finele lunii martie ţara este în siguranţă".
În 2012, Ungaria trebuie să rostogolească obligaţiuni care ajung la maturitate, în valoare de 1.820 miliarde forinţi, şi obligaţiuni în valută de 1.370 miliarde forinţi, inclusiv 3,34 miliarde de euro din precedentul acord de finanţare cu FMI.
La finele lunii noiembrie, Zoltán Cséfalvay, secretar de stat în Minis-terul Economiei din Ungaria, declara că anunţul potrivit căruia Ungaria intenţionează să încheie un nou acord cu FMI a fost lansat cu scopul evitării retrogradării ţării. Planul Ungariei nu a reuşit pe deplin, însă, întrucât agenţia Moody's a retrogradat Ungaria în categoria "junk", nerecomandată investiţiilor.