Guvernul ungar vrea să folosească pachetul de circa 21% din MOL, recent achiziţionat de la compania rusă Surgutneftegaz, pentru a avea un cuvânt de spus în infrastructura energetică regională, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltării, Tamas Fellegi. Potrivit Reuters, Ungaria a răscumpărat circa 21% din acţiunile MOL ajungând la o cotă totală de 25% din companie. Valoarea tranzacţiei a fost de 1,88 miliarde euro.
Ministrul Fellegi a spus că această participaţie va fi crucială în contextul în care Germania a anunţat că doreşte să renunţe la centralele nucleare în următorii zece ani, decizie care va influenţa decisiv piaţa energetică europeană, în special piaţa gazelor.
Tamas Fellegi apreciază: "Decizia Germaniei va avea un efect indirect asupra Ungariei. În prezent, singura sursă care poate creşte livrările de gaze naturale către Europa este Rusia. Evident, această situaţie va schimba pieţele energetice. Aceste schimbări ne întăresc determinarea, din care face parte şi achiziţia acţiunilor MOL, de a consolida suveranitatea naţională, astfel încât guvernul, ca proprietar, să aibă acces semnificativ la infrastructură şi la influenţa economică a MOL în regiune, fundamentală pentru piaţa energetică din regiune".
Domnia sa a subliniat că Rusia rămâne un partener cheie pentru Europa, dar că este esenţială diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze. "Oricine vorbeşte de înlocuirea Rusiei ca sursă de aprovizionare habar nu are ce spune. Cu toate acestea, diversificarea surselor este crucială pentru viitorul pieţei energetice europene".