UniCredit Ţiriac Bank şi-a sporit profitul net cu 2% în primul semestru, până la 181 milioane lei

F.A.
Bănci-Asigurări / 4 august 2009

UniCredit Ţiriac Bank a obţinut un profit net de 181 milioane lei (42,8 milioane euro) în primul semestru din acest an, în creştere uşoară, cu 2% faţă de intervalul similar din 2008, conform standardelor de raportare financiară internaţională (IFRS), a anunţat marţi banca.

Profitul net în standarde contabile româneşti (RAS) pentru aceeaşi perioadă este de 126 milioane lei (29,8 milioane euro), la acelaşi nivel din primul semestru al anului trecut.

Rentabilitatea fondurilor proprii ale băncii (ROE) s-a plasat la 18,8% după primele şase luni din 2009, în timp ce ROA a fost de 1,9%.

"UniCredit Ţiriac Bank consideră că acesta este un rezultat foarte bun în contextul crizei economice şi financiare, a reducerii abrupte a activităţii economice, a producţiei industriale, a vânzărilor şi cererii consumatorilor, precum şi a riscurilor de credit în creştere", se precizează în comunicatul băncii.

De asemenea, în intervalul ianuarie-iunie 2009, profitul operaţional a crescut cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 316 milioane lei (74,7 milioane euro), pe baza unei creşteri cu 18% a veniturilor şi cu 9% a cheltuielilor operaţionale.

"Totodată, raportul cost-venituri este de 47%, mai bun decât media pe sistem, în pofida deschiderii a 103 noi sucursale în ultimele 18 luni. O serie de acţiuni de optimizare a costurilor au fost întreprinse anul acesta, fără impact negativ asupra business-ului şi a calităţii serviciilor", mai subliniază banca.

Nivelul solvabilităţii rămâne peste 10%, limita impusă de banca centrală în contextul acordului cu FMI, respectiv peste nivelul minim reglementat la nivel european, de 8%.

Raportul între credite şi depozite s-a îmbunătăţit în ultimele luni, ajungând la nivelul de 111% la finalul lunii iunie 2009, comparativ cu 145% la sfârşitul anului 2008.

Portofoliul de credite (inclusiv creditele externalizate la banca mamă în valoare de 1 miliard euro) a crescut cu 16% faţă de 30 iunie 2008, atingând 16,2 miliarde lei (3,85 miliarde euro).

Volumul depozitelor clienţilor a crescut cu 66% în intervalul iunie 2008-iunie 2009, atingând 10,9 miliarde lei (2,6 miliarde euro) la jumătatea acestui an.

"Este important să fim anticipativi şi să reacţionăm rapid în perioade de criză, păstrând un echilibru între principalele priorităţi de business. Ne-am concentrat pe creşterea nivelului lichidităţii şi pe echilibrarea raportului între credite şi depozite, continuând creditarea şi păstrând profitabilitatea la un nivel stabil. Acest lucru ne va permite să traversăm perioada de instabilitate economică. Managementul riscului şi un bun control al activităţii de creditare sunt fundamentale pentru menţinerea tendinţei crescătoare a business-ului, astfel încât să fim alături de clienţi şi în perioade mai bune", a declarat preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

Activele totale ale băncii au atins 19,5 miliarde lei (4,64 miliarde euro), în creştere cu 27% comparativ cu un an în urmă.

Calitatea portofoliului băncii s-a deteriorat în primul semestru al anului 2009, similar industriei globale şi pieţei bancare din România, totuşi în limite controlate şi departe de periclitarea capacităţii băncii de generare a profitului.

Profitul net operaţional pentru primele 6 luni acoperă de 3,2 ori costul riscului. Costul anualizat al riscului este de 114 puncte de bază, gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilanţiere este de 3,24% iar ponderea creditelor neperformante este de 3,96%.

"Fără îndoială, nivelurile profitabilităţii din industria bancară vor scădea, dar singura abordare raţională pentru succesul şi longevitatea activităţii bancare este abilitatea de a acţiona corect în viitor şi de a face investiţii chiar şi într-un context dificil", subliniază vicepreşedintele UniCredit Ţiriac Bank, director al Diviziei Financiare, Stanislav Georgiev.

Banca a încheiat luna iunie 2009 cu o reţea de distribuţie de 245 de sucursale, 3 noi sucursale fiind deschise în prima jumătate a anului curent, şi cu 3.101 angajaţi.

"UniCredit Ţiriac Bank consideră că reactivarea creditării a devenit critică pentru economie şi sectorul bancar şi va atrage atenţia în această direcţie, într-un cadru restrictiv de risc. Nivelul solid al solvabilităţii, menţinerea unui nivel înalt de lichiditate şi un management adecvat al riscului vor fi în topul priorităţilor băncii în perioada de criză, rezultând în soliditate financiară şi un management al activităţii care va ameliora posibilele şocuri externe, sprijinind de asemenea clienţii şi economia în perioade de criză", se mai precizează în comunicatul băncii.

UniCredit Ţiriac Bank face parte din reţeaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est.

Banca are, în prezent, în România, circa 600.000 clienţi şi furnizează produse şi servicii şi prin partenerii UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CAIB Securities, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Finance şi UniCredit Processes and Administration.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb